Круглий стіл «Патріотизм і духовність у сучасній Україні» відбувся за участі Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

17 травня 2016 року

     17 травня 2016 року на базі факультету ветеринарної медицини за участі Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета відбувся круглий стіл «Патріотизм і духовність у сучасній Україні».

     Минулого тижня все українське християнство відзначало велику подію – 50-річчя служіння Патріарха на Київській кафедрі, зазначив проректор з начальної і виховної роботи Сергій Кваша. І нам тим більш приємно, що ця людина має причетність до нашого університету – є Почесним професором НУБіП. Він озвучив вітання ректора Станіслава Ніколаєнка, у якому зазначено, що всі ці піввіку Патріарх зумів лишитися на злеті і стати не лише духовним лідером українського народу, а й поводирем у вихованні патріотизму. Саме активну участь Патріарха Філарета у вихованні національної свідомості, патріотизму і духовності у молоді нашого університету відзначено дипломом НУБіП.

     Подія, яку відзначила наша церква, дійсно унікальна. За всю історію її існування у Київській митрополії було більше 100 митрополитів. І ніхто з них не служив стільки, як Бог дав мені, зазначив Патріарх. Мені довелося очолювати церкву у різних умовах. І за часів жорстокої антирелігійної пропаганди, коли з майже 7 тисяч парафій вдалося зберегти 3300. Але ці українські парафії склали 60 відсотків всіх в тодішньому СРСР. Такою була вага Української церкви.

     І зараз, коли Україна стала незалежною, церква відіграє в житті суспільства величезну роль, адже без духовної основи держави не існує. Недаремно ж, коли в одному з інтерв’ю у Путіна запитали, що має найбільше значення у збереженні його держави, він відповів: ядерний щит і церква. Саме тому було докладено стільки зусиль, аби розділити нашу церкву. На жаль, тодішнє керівництво України не дослухалось до моїх слів, що нам потрібно мати незалежну від Москви церкву, бо її залежність несе велику шкоду. Ми бачимо це зараз, бачимо, як сьогодні церква Московського патріархату підтримує агресора і говорить брехню.

     Зараз іде процес об’єднання церкви довкола Київського патріархату. Українська церква буде гарантією безпеки нашого народу. Уже сьогодні за любов до України і жертовність ми нагородили 13 тисяч захисників Вітчизни і волонтерів. Це надихає. З нами Бог, а тому – перемога буде нашою. Ми ж повинні всі разом зміцнювати нашу державу, наголосив Патріарх.

Изображение

     Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет вручив церковні нагороди Андрію Турчику, Валентині Бородиній, Марії Мельник, Наталії Сороці, Валентину Карповському, Олександру Курдюку, Петру Лакиді, Миколі Михайліченку, Сергію Кваші, Анатолію Мазуркевичу, Григорію Хмельницькому, Вадиму Ткачуку, Роману Шестопалку.

     Директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін нагадав Патріарху, як 2007 року він освятив на території цього навчального закладу будівлю каплички. Сьогодні завдяки пожертвам там збудовано храм. Освятити його керівник коледжу і запросив Святійшого на свято Покрови Пресвятої Богородиці.

     Від колективу гостей привітав декан Микола Цвіліховський, який вручив Патріарху медаль за заслуги перед факультетом ветеринарної медицини та почесний диплом за №1. Дипломами з номерами 2 і 3 відзначені професори Станіслав Рудик і Анатолій Мазуркевич.

     Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет вже не належить собі: він перетворився на національне надбання, відмітив завідувач кафедри анатомії тварин імені професора В.Г. Касьяненка Олег Мельник. І висловив сподівання, що згодом спільними зусиллями все ж організуємо фестиваль духовного співу.

Изображение

    Митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, ректор Київської православної богословської академії Епіфаній подякував за тісну і плідну співпрацю, зокрема за можливість готувати на університетській кафедрі військової підготовки військових капеланів. Він наголосив, що ми разом робимо справу, яка лягає в духовну основу нашої країни, та вручив грамоти і подяки ряду співробітників і студентів університету.

     Особливої урочистості зібранню надали виступи творчих колективів двох вишів – нашого університету і Київської православної богословської академії.

Ірина Білоус
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook