Парламентські слухання. Станіслав Ніколаєнко: Необхідно повернути до нормального життя території, що постраждали від Чорнобильської катастрофи

16 березня 2016 року

 

16 березня відбулися парламентські слухання, присвячені тридцятим роковинам катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

Участь у слуханнях брали ректор Станіслав Ніколаєнко та директор НДІ сільськогосподарської радіології Валерій Кашпаров.

Публікуємо виступ Станіслава Миколайовича, проголошений з парламентської трибуни.

Шановні колеги!

 
Серед 17 цілей розвитку тисячоліття Генеральна Асамблея ООН в Нью-Йорку в 2015 році визначила і такий напрямок, як забезпечення здорового способу життя, зниження смертності і хвороб від забруднення води та грунтів. Та ж Генеральна Асамблея ще раніше проголосила третє десятиліття після Чорнобильської катастрофи (2006-2016 роки) десятиліттям реабілітації і стійкого розвитку постраждалих регіонів. За цей час території України, які постраждали від аварії на ЧАЕС, мали повернутися до нормального життя. Та цього не сталося! На жаль, з 2008 року в Україні заходи щодо радіаційного захисту населення не вживалися. А пропозиції фахівців, науковців просто ігнорувалися!
 
Наведу приклад. За даними радіологічного моніторингу Національного університету біоресурсів і природокористування України на сьогодні з 841 населеного пункту Житомирської і Рівненської областей залишається менш ніж 30, де середній вміст радіонуклідів стронцію у молоці перевищує гігієнічний допустимий рівень до 5 разів. Це села Дроздинь, Вежиця, Переходичі та інші Рокитнянського району Рівненської області. 
 
Більше 40% жителів цих сіл становлять діти і вони п'ють це молоко кожен день, отримуючи 590-870 беккерелей на 1 літр, при нормі забруднення цезієм-137 до 100 Бк/л (в Японії доза – до 50 Бк/л). Такого немає в жодній країні! У зв'язку з цим, для отримання молока в особистих підсобних господарствах, яке відповідає гігієнічним нормативам ми давно вже пропонуємо використати спеціальний сорбент – фероцин. Це дозволить вирішити проблему радіоактивного забруднення продуктів харчування та додаткового опромінення населення. Для чистого молока – корові потрібно дати 3г фероцину на добу – 1 кілограм в рік на 300 гривень – і молоко стане чистим! Потрібно у бюджеті закласти кілька мільйонів гривень на ці цілі, як це робить Білорусь чи Німеччина. Але цього не робиться!
 
Дослідження НУБіП України показують, що в даний час немає однозначного зв'язку між щільністю радіоактивного забруднення території радіонуклідами та внутрішньої дозою опромінення населення. Забруднення йде не від зовнішніх чинників, а від їжі – особливо молока та м’яса. Тому в законодавство слід внести норму про те, що критерієм визначення зон радіоактивного забруднення необхідно використовувати величину річної ефективної дози опромінення людини. Ми надали Комітету відповідні пропозиції.
 
І ще про дуже важливе! Із найбільш забруднених частин території України - зони відчуження і зони безумовного відселення у Житомирській, Київській і Чернігівській областях  на 440 тисячах гектарів була припинена господарська діяльність. З використання вилучено 158 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, при цьому 100 тисяч з них знаходяться за межами Зони відчуження! Зауважу, що частина території була виведена із господарського використання не по радіологічним критеріям, а виходячи із соціально-економічних умов, що склалися на той час. Сьогодні після обстеження близько 180 тисяч гектарів землі 2-ї зони потребують реабілітації та повернення у господарське використання. Потрібне ретельна радіоекологічна інвентаризація виведених з обороту територій 2 зони для прийняття зважених рішень. Це була б серйозна допомога нашій державі і нашим людям!
 
Щоб це реалізувати, потрібно провести відповідне радіаційне обстеження території. Останнє таке обстеження сільськогосподарських угідь та лісів України було проведене ще у 90-х роках минулого століття. Долучитися до цього готовий колектив науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології під керівництвом професора Валерія Кашпарова.
 
І на завершення. У 2014 році Японський уряд виділив більше 4,5 мільйонів доларів на закупівлю спеціального медичного та радіологічного устаткування для України, в т.ч. і для нашого інституту. Проте, через непрофесійність чиновників Мінекономіки ці кошти та обладнання на сьогодні до України не надійшли. Потрібно у рекомендаціях слухань зобов’язати уряд реалізувати пропозицію Японії.
 
Чорнобильська зона відчуження є унікальним полігоном для проведення наукових досліджень. У зв'язку з цим, пропонуємо на території зони відчуження створити сучасну інфраструктуру для проведення міжнародних досліджень в області радіології, радіобіології, охорони навколишнього середовища, поводження з радіоактивними відходами тощо, а також реалізації міжнародних програм у галузі освіти. Досвід у нас є. Адже сьогодні наші вчені з університету працюють у Фукусімі і надають допомогу японській стороні. А уряд Норвегії виділив колективу професора Кашпарова 15 мільйонів гривень на дослідження у цій сфері.
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook