Обмін досвідом заради підготовки конкурентоспроможного фахівця

29 січня 2016 року

     Освітні реформи, які відбуваються останнім часом в Україні, потребують обміну досвідом між колегами найпотужніших вищих навчальних закладів України та за кордоном.

     З цією метою ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко започаткував стажування керівників факультетів НУБіПУ у провідних вузах України.

     Задля обміну досвідом підготовки фахівців у галузі права і були відвідані Національний юридичний університет іменні Ярослава Мудрого та Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди.

     Під час зустрічі з проректором з навчально-методичної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, очільником робочої групи Міністерства освіти і науки України з розробки Державних стандартів вищої юридичної освіти, професором В’ячеславом Васильовичем Комаровим обговорено питання організації освітнього процесу, навчально-методичного забезпечення підготовки правників, проблеми та виклики, що стоять перед системою юридичної освіти в Україні, а саме: відсутність стандарту освітньо-професійної програми 1-го рівня вищої юридичної освіти, питання підготовки конкурентноспроможного фахівця, якості освітньої послуги, внутрішньої системи управління якістю вишу.  
     Особливу увагу приділено формуванню навчальних планів підготовки фахівців з врахуванням вимог Закону України "Про вищу освіту". В’ячеслав Васильович наголосив, що саме сьогодні юридична освіта знаходиться на старті і у кожного юридичного факультету з’явилася унікальна можливість себе презентувати.

      Також ознайомились з досвідом участі харківських колег у міжнародних освітніх та наукових проектах.
    Цікавим видалося і засідання вченої ради Національного університету імені Ярослава Мудрого. Питання, що турбують харківських колег перекликаються із нашими проблемами, і продиктовані сьогоденням: це і профорієнтаційна робота, і розширення переліку спеціалізацій, питання читання лекцій та проведення практичних занять англійською мовою, плати за навчання, підвищення конкурентноспроможності вишу, протидії опосередкованому виду корупції у навчальних закладах, аналіз результатів соціологічного опитування студентів 4-го курсу, щодо якості навчального процесу і таке інше. Ректором вишу, академіком Василем Яковичем Тацієм, було відзначено, що перспектива за тими викладачами, які вміють працювати та об’єднувати навколо себе студентів.

     Далі була зустріч з керівництвом одного з найстаріших педагогічних вузів України – Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди. В структурі ХНПУ ім. Г.С. Сковороди діє і юридичний факультет. За своєю структурою, ліцензованими обсягами прийому на навчання студентів та теплою атмосферою у колективі цей факультет нагадує наш рідний. Колеги із задоволенням поділились своїм досвідом, проблемами та хвилюваннями і прийняли наше запрошення про відвідини НУБіП України.
     Цікавою видалась і розмова із відомим українським правознавцем, член-кореспондентом Національної академії правових наук Олександром Івановичем Процевським, який сьогодні очолює кафедру цивільно-правових дисциплін, господарського та трудового права раніше згаданого факультету.  
     Окрім роботи юридичного факультету, ознайомились з діяльністю науково-методичного центру організації навчального процесу ХНПУ ім. Г.С. Сковороди. Даний центр створений у зв’язку з потребами належної організації навчального процесу в реаліях сьогодення, адже світові інтеграційні процеси та розвиток сучасних технологій висувають нові вимоги щодо якісної підготовки фахівців вищої школи. 

     Загалом візит до провідних ВНЗ м. Харкова видався плідним на нові ідеї та напрями в яких необхідно рухатися для удосконалення організаційного та освітнього процесу на юридичному факультеті НУБіП України.
     Для нас такі зустрічі є важливим досвідом міжвузівського співробітництва. Саме плідна співпраця, обмін досвідом, застосування інноваційних підходів дадуть можливість підготувати конкурентоспроможних фахівців!

Олена Яра,
декан юридичного факультету

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook