Валентин Яблонський: «…шануйте свою землю, свою Батьківщину!»

8 грудня 2015 року

     8 грудня на факультеті ветеринарної медицини пройшла науково-практична конференція, присвячена 85-літньому ювілею від дня народження та 62-річчю трудової, наукової, педагогічної та громадської діяльності доктора біологічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, член-кореспондента Національної академії аграрних наук, дійсного члена Академії наук вищої школи України, народного депутата України другого скликання Валентина Яблонського.

     Від ректорату ювіляра привітав ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Він пригадав, як познайомився з Валентином Яблонським у парламенті, коли їм разом довелося попрацювати над підготовкою базового закону про освіту, який, до речі, практично без змін проіснував 20 років. І це завдяки гарній підготовці – над законопроектом працювали два десятки експертів, було безліч дискусій, в результаті чого вдалося відстояти багато позитивних моментів.

    Взагалі, життя не балувало Валентина Яблонського і на його дою випало багато випробувань, але козацький дух Рівненщини, звідки він родом, завжди допомагав триматися. І, попри все, він довів своїм інтелектом, що є справжнім вченим. Свого часу професора Яблонського обрали віце-президентом Міжнародної асоціації ветеринарної освіти, де він був єдиним українцем, він – засновник наукової школи, автор багатьох книг і монографій. А його колосальний вклад у розвиток ветеринарної науки гідно оцінений державою.

      Від імені керівництва університету Станіслав Ніколаєнко вручив ювіляру Почесну грамоту НУБіП.

    

     Дякуючи за вітання, професор Яблонський зазначив, що все життя старався зробити свій внесок у постійне вдосконалення освітнього процесу. Та наголосив, що ми живемо у надскладний час, можливо, навіть не завжди усвідомлюючи всю свою відповідальність: ми відповідаємо не тільки за підготовку кваліфікованого фахівця, а й за виховання громадянина. Адже молодь була і є барометром суспільства. Саме вона творить історію.
      В Україні зараз, на жаль, немає елітного університету на кшталт Єльського чи Кембриджського, чиї випускники стають президентами і Нобелівськими лауреатами. Нам теж потрібно подумати про підготовку майбутніх керівників, кому можна буде довірити країну. І тут надважлива роль відводиться саме вихованню молоді.

     На завершення Валентин Яблонський зазначив, що маючи за плечима 85 років, пропрацювавши 62 з них, хоче сказати тільки одне: шануйте свою землю, свою Батьківщину!

    

    

     Про непростий життєвий і творчий шлях професора Яблонського розповіли декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський і його заступник Сергій Деркач, які теж приєдналися до вітань.

     З науковою доповіддю «Про концепцію біотехнології відтворення тварин на 2014-2020 роки» виступив завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Віталій Любецький. А результатами роботи проблемної лабораторії з імунології відтворення тварин поділився завідувач кафедри внутрішніх хвороб та гігієни тварин Подільського ДАТУ М. Желавський. Потому виступи вчених були обговорені за круглим столом.

 

Ірина Білоус
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook