Свіча у кам’яній пітьмі: година пам'яті Василя Стуса у Заліщицькому аграрному коледжі

14 листопада 2015 року

     «Свіча у кам’яній пітьмі» – такою була тема години-реквієму, яка проводилась у  Заліщицькому аграрному коледжі ім. Є. Храпливого.

     На неї прийшли студенти і викладачі, яким не байдужа доля і творча спадщина великого правдолюбця і мученика – політв’язня, поета Василя Стуса. Він віддав життя за розкріпаченість людської особистості та за велику ідею. У вересні виповнилося вже 30 років з дня трагічної смерті поета.

     На вечорі йшла мова про те, що епоха не цінує геніїв за життя – вона згадує про них надто пізно, бо у нашій незбагненній країні найкращих синів спершу зневажають, мордують по тюрмах і таборах смерті, а вже потім – славлять і шанують як героїв і пророків. Не оминула ця доля і Василя Стуса.

     Під час розповідей студентів на екрані з’являлися фотографії поета різних років, його батьків, друзів. Ніхто не знає, який з його подвигів більший: вірші, життя, чи смерть? Для Василя Стуса вищою моральною нормою було, за точним його висловом «прямостояння». Він був чесним із собою до кінця і зовсім не здатним до будь-яких компромісів. Поет жив Україною, марив і снив нею на чужині.

     Бог не часто посилає нам таких велетів духу і таланту. Його відданість боротьбі за найвищі ідеали всього людства – це гордість і слава нашого народу. На прикладах таких людей виховуються прийдешні покоління.

     Ми вдячні голові методоб’єднання кураторів С.Г. Руснак та керівнику художньої самодіяльності О.М. Мартинчуку за музичне оформлення та допомогу у підготовці презентації про життя і творчість поета.

Н. Проданик,
керівник літературно-творчого гуртка “Провесінь”,
викладач коледжу
 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook