ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКИ БЕРУТЬ АКТИВНУ УЧАСТЬ У ВИЗНАЧЕННІ СТРАТЕГІЇ ЗАВЕРШЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ

25 липня 2015 року

23 липня 2015 року у прес-центрі інформаційного агенства "ЛІГАБізнесІнформ" за ініціативи Європейської комісії та Асоціації «Земельна спілка України» відбувся круглий стіл на тему: "Земельна реформа в Україні: якою повинна бути кінцева мета?".

Учасники круглого столу обговорили ключові питання сучасної земельної політики держави та спробували знайти відповіді на фундаментальні запитання: заради кого проводиться реформа - людей чи заради бізнесу? Що хоче український селянин від земельних трансформацій? Чи стала успішною земельна реформа, яка триває в Україні з 1991 року? Хто має контролювати українську землю — дрібні фермери чи агрохолдинги?
Значна увага була приділена чи не найважливішому аспекту земельної політики, а саме - яку модель регулювання обороту сільськогосподарських земель має впровадити українська держава та чи стане ринок сільськогосподарських земель поштовхом для розвитку села.
Національний університет біоресурсів і природокористування України на заході представили декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков та завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин, а також молоді дослідники - аспірантка Богдана Ярова та студент другого курсу факультету землевпорядкування Богдан Баранцов.
 
Своїми думками щодо перспектив завершення земельної реформи поділились знані вітчизняні експерти із земельних відносин - Президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль, начальник відділу ДП «Центр державного земельного кадастру» Олег Пілат, директор ПП "Аршин" Сергій Галас, котрі, серед іншого, є членами ради роботодавців факультету землевпорядкування.
У ході засідання круглого столу, відбулася жвава дискусія. Першим своє бачення кінцевої мети земельної реформи висловив учасник Робочої групи по земельній реформі в рамках розроблення Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки, д.е.н. Андрій Мартин. Він акцентував увагу на необхідності завершення земельної реформи, котра триває в Україні вже понад чверть сторіччя. Було підкреслено головні проблемні питання сучасної земельної політики, а саме: спрощення доступу до земельних ресурсів дрібному та середньому агробізнесу; передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність територіальних громад; удосконаленні системи оподаткування земель; законодавчому врегулюванні правового режиму окремих земель, які не підлягали паюванню (польових доріг, лісосмуг, господарських дворів тощо); удосконаленню процедури оформлення відумерлої спадщини на земельні ділянки. На завершення доповідач відзначив, що ринок земель – це одне з найболючіших питань у сфері земельних відносин України. І це питання потрібно наразі вирішувати. Запровадження регульованого ринку земель – це крок для того, щоб землю могли придбати дрібні та середні фермери, які самостійно стануть на ній працювати.
Цікавою була доповідь Петра Жолкевського, який ​​звернув увагу на необхідності завершення процедури інвентаризації земель сільськогосподарського призначення, проведенні робіт з обліку якості земель. Важливим, на його думку, є усунення протиріч окремих нормативних і технічних документів, які регулюють роботи у сфері землеустрою.
Експерт у сфері правового регулювання земельних відносин, розробник багатьох законодавчих актів у сфері земельних відносин Сергій Біленко у своїй доповіді відзначив, що ставлення до питання запровадження ринку земель у багатьох регіонах України неодзнозначне - в одних регіонах досить таки позитивно ставляться до впровадження ринку земель, а в інших регіонах побоюються і негативно ставляться до відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення. Тому, він запропонував запровадити пілотні проекти на прикладі регіонів у яких селяни схвально ставляться до ідеї зняття мораторію. На його переконання, умови зняття обмежень у сфері ринку земель повинні формуватися місцевою владою, наприклад це можуть бути обмеження по площі земель (максимальній, мінімальній), обмеження кола покупців ділянок, переважного права держави та територіальних громад на придбання земель тощо.
Декан факультету землевпорядкування НУБіП України Тарас Євсюков підняв, одне з гострих питань – підготовку кваліфікованих кадрів для реалізації завдань земельної реформи. Він розповів про тенденції підготовки фахівців у сфері землеустрою, розкрив власне бачення того, яким повинен бути конкурентоспроможний фахівець землевпорядник на ринку праці, адже за останні роки їх розпочали готувати 40 ВНЗ.
Учасники круглого столу буди єдині в думці про те, що земельна політика держави повинна бути орієнтована на всіляку підтримку дрібних сімейних ферм, які здатні ефективно розподіляти доходи від агробізнесу серед населення, а земельна ділянка повинна стати робочим місцем селянина.
 
 
 
Наталія Мединська,
заступник декана факультету землевпорядкування
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook