Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК провів День здорового харчування для школярів Київщини
Щорічно 16 жовтня в усьому світі відзначається «Всесвітній день здoрoвoгo харчування».
Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я. Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». Мета Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування - залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.
Тож на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК кафедрою громадського здоров’я та нутриціології, з метою залучення уваги людей до проблем харчування в сучасному суспільстві, був проведений «День здорового харчування в НУБіП України».
Захід був проведений для школярів Білогородського ліцею №1 Київської області, за ініціативи Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації.
Ідея відвідування на постійній основі факультетів і кафедр НУБіП України школярами закладів повної загальної середньої освіти народилась у співпраці директора Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Ярослави Тростянської та проректора з науково-педагогічної роботи та цифрової трансформації Олени Глазунової. Обидві гості завітали на форум, щоб підтримати новий напрям заходів для школярів, привітати учасників та подякувати за організацію.
З вітальним словом до учасників звернулась декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко, зазначивши, що факультет є досить молодим порівняно з іншими підрозділами університету, втілює багато інновацій, постійно займається розробленням харчових продуктів здорового харчування.
Лариса Вацлавівна з гордістю зазначила, що НУБіП, який в минулому був суто закладом вищої агроосвіти, зараз розширив свої наукові, навчальні, технічні і дослідницькі можливості та запровадив багато нових спеціальностей. Не так давно, трохи більше року тому, започаткована кафедра громадського здоров’я та нутриціології, яка здійснює підготовку фахівців, надважливої для української нації, за освітньою програмою «Нутриціологія здорового харчування».
Вона зазначила, що на кафедрі концентрується найкращий вітчизняний і зарубіжний досвід в галузі здорового харчування та підготовки фахівців цього профілю. Очолює її президент Асоціації дієтологів України, головний дієтолог України Олег Швець.
У супроводі своїх наставників – заступника директора по роботі з обдарованими дітьми Оксани Кобилинської та вчителя основ здоров’я, адміністратора Дар’ї Марченко – школярі одразу потрапили в серце кафедри – її навчальні аудиторії і лабораторії, ознайомились з оснащенням, з цікавістю визначили свої антропометричні дані – зріст, масу тіла, визначили індекс маси тіла та частки жирової і м’язової тканин в своєму організмі.
Програма «Дня здорового харчування в НУБіП України» була доволі насиченою. Завідувач кафедри Олег Швець представив школярам історію про науку «нутриціологію», яку вивчають і практикують нутриціологи, та розповів про переваги навчання в НУБіП. Слід зазначити, що лектори, крім мети донести нові знання, не забували й про діалог зі шкільною аудиторією. Прозвучало багато прикладів, фактів з особистої практики, запитань, які жваво обговорювались.
Доцент Альона Альтанова презентувала школярам лекцію на тему: «Людина – їжа – тіло: психологія здорових стосунків», адже нутриціологія дуже тісно інтегрується з психологією. Майбутні нутриціологи мають навчитись перебувати у психологічному тандемі зі своїм пацієнтом, працювати з його установками, переконаннями, мотивацією. Крім того, для школярів підліткового віку, які були учасниками форуму, важливо було підкреслити ті аспекти усвідомлення власного тіла, які потрібні їм в сучасному цифровізованому світі, щоб бути готовими до шкідливого контенту в інтернеті та соціальних мережах. Також була зосереджена увага на питаннях здорової харчової поведінки та профілактики її розладів.
Ноу-хау на форумі став інтерактивний виступ коуча зі здорового способу життя і водночас студентки 1 курсу освітньої програми «Нутриціологія здорового харчування» Наталії Коломієць. Наталія провела воркшоп «Харчуйся, рухайся, відпочивай: як зарядитися по-максимуму і залишатися в топі».
У ході форуму школярі, відвідали підрозділи університету – музей анатомії, лабораторії нутриціології здорового харчування, оздоровчих харчових продуктів, загальних технологій харчових виробництв.
Завершився цей насичений інформацією, враженнями та емоціями «День здорового харчування в НУБіП України» чайною церемонією з підведенням підсумків.
Слід зазначити, що студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК самостійно розробили рецепт і приготували смачну випічку для гостей.
Школярі та їх наставники залишились дуже задоволені таким продуктивним візитом і будують плани подальшої взаємовигідної співпраці.
На завершення заходу декан факультету Лариса Баль-Прилипко подякувала всіх, хто сьогодні приймав участь у даному заході, і сказала: «Ми не кажемо до побачення, а кажемо до зустрічі у найкращому Національному університеті біоресурсів і природокористування України, «найсмачнішому» факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК; Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від сурогатного швидкого харчування і ви істотно зміните своє життя на краще!»
Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського здоров’я
та нутриціології