Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК – учасники ХХІІ Міжнародної спеціалізованої виставки екотоварів ЕСО-Ехро 2024

3 жовтня 2024 року
26-28 вересня у Києві пройшла ХХІІ Міжнародна спеціалізована виставка екотоварів ЕСО-Ехро 2024, яка стала місцем для спілкування з фахівцями в області натуральної, органічної та екологічно чистої продукції.

Виїздне лабораторне заняття за темою «Технологічні особливості виробництва харчових продуктів з натуральної сировини. Органолептична оцінка натуральної, органічної та екологічно чистої харчової продукції» для студентів 2-го курсу ОС «Бакалавр», що навчаються за освітньою програмою «Харчові технології», в межах дисципліни «Хімія смаку, запаху, кольору» було проведено доценткою кафедри технології м′ясних, рибних та морепродуктів Любов Ткаченко. Перед студентами були поставлені такі завдання: 

  • визначити речовини, у складі харчових продуктів що зумовлюють їх смак, колір та запах;
  • встановити технологічні способи утворення смаку, запаху і кольору харчових продуктів; 
  • провести органолептичну оцінку натуральних харчових продуктів, що представлено на стендах виставки.
На теренах виставки, яка проходила у Міжнародному виставковому центрі, студенти ознайомилися з харчовою продукцією майже 32 підприємств України, що представили на стендах виставки свою різноманітну продукцію: сири, м′ясні делікатеси, напої, рослинні олії, кондитерські вироби (цукерки, зефір, пастилу). 
Студенти дізналися про технологію та продукцію виробника «Алфея - жива олія» та подивилися як шляхом холодного пресування одержують рослинні масла із насіння олійних культур. Для отримання рослинних олій використовують насіння розторопши, льону, чорного тмину, гарбуза, кунжуту. Кожен вид рослинних олій за своїм складом унікальний і має свої корисні особливості, яких немає у інших масел.
 
Цікавим було ознайомлення з продукцією ТМ «Сосідж Хаб» майстернею ковбас, яка представила найбагатший асортимент ковбасок для грилю. Продукція має неповторний смак, що створена з використанням українського м'яса, національних та місцевих інгредієнтів, із застосуванням німецьких технологій у поєднані з традиційною ручною роботою.
 
Також привернула увагу продукція сімейної Екоферми ЯКИМ: крафтові м’ясні та сирні делікатеси з фермерської сировини. Власне господарство фірми (корови, кози, свині, перепілки, качки, кури, індики, кролі) утримується на вільному вигулі в заповідній зоні Київської області, відгодовується натуральними кормами, що забезпечує екологічність продуктів.    
 
Студенти ознайомилися з продукцією компанії LiQberry. Це ягідні пасти без цукру, без води, без консервантів. Для виробництва паст використовують добірні екологічно чисти ягоди (аронії, ожини, брусниці, чорниці, журавлини, обліпихі, полуниці, малини), що вирощують на Волині. Пасту одержують за рахунок інноваційної HTD-Technology (без впливу високих температур та кисню), яка дає змогу отримувати продукт, що перевершує за цілющими властивостями свіжі ягоди. 
  
Різноманітні сири було представлено: ТМ “Zinka”: на стенді великій вибір молочної продукції з козиного молока, а також велика кількість сирів, які можна було спробувати та оцінити на смак, запах та ТМ «Козацькі козиРні сири»: для дегустації було запропоновано козині та овечі тверді витримані сири та бринза, які також можна було придбати.
Привернули увагу напої натуральні виробника «Сосновий квас». Це єдиний в Україні еко-квас, створений на основі соснової смоли та не містить консервантів і барвників. Асортимент складається з 4 унікальних лікувальних напоїв: сосновий (закваска с зелених соснових шишок); вівсяно-сосновий квас (соснова хвоя в якості антиоксидантну та овес); тонік (полин, овес, сосна). вівсяний (мед, овес вищого гатунку). 
 
ТМ Korиsni (виробництво цукерок тільки з натуральної сировини без додавання цукру, штучних барвників та консервантів). 
 
Pink Elephant - органічний та преміальний чай, створений українкою під час війни на Шрі Ланці, в серці чайних плантацій з екзотичних унікальних складників. Унікальність чаю: найкращі сорти чаю (тільки відбірні чайні листки з найкращих екологічних плантацій) купажовані зі спеціями, фруктами та травами, без штучних добавок та ароматизаторів.
 
Виїздне лабораторне заняття пройшло цікаво та продуктивно: студенти повною мірою виконали поставлені завдання, отримали практичний досвід щодо оцінки натуральних харчових продуктів, які було представлено на стендах виставки ЕСО-Ехро 2024. 
Дякуємо нашим Збройним силам України за можливість навчатися в такий складний час в країні! 
 

 Наталія Голембовська,
завідувачка кафедри 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook