Магістри-дослідники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК успішно захистили наукові кваліфікаційні роботи
20-21 червня 2024 року на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулося засідання Екзаменаційної комісії для атестації фахівців ОС «Магістр» освітньо-наукової програми «Нутріціологія спеціальності 181 «Харчові технології».
Для проведення атестації випускників, відповідно до наказу проректора з науково-педагогічної роботи Оксани Тонхи, №625 від 04.06.2024 р., була створена комісія у складі: Валентина Корнієнко, голова комісії; Лариса Баль-Прилипко, декан факультету; Людмила Тищенко, Юлія Крижова, доценти кафедри технології мꞌясних, рибних та морепродуктів.
Із вступним словом до здобувачів та членів екзаменаційної комісії звернулась Лариса Баль-Прилипко, декан факультету, д.т.н., професор яка зачитала наказ про створення ЕК, розпорядження про допущення до захисту студентів, звіт про результати автоматизованої перевірки кваліфікаційних робіт на наявність плагіату, побажала усім продуктивної роботи, а здобувачам – бути впевненими у своїх виступах з представлення результатів досліджень та відповідях на запитання.
В умовах воєнного стану магістри, під організаційно-методичним керівництвом науково-педагогічних працівників, вправно виконали наукові експериментальні дослідження на кафедрах технології м'ясних, рибних та морепродуктів; громадського здоров'я та нутриціології, адже магістерська робота – це самостійна індивідуальна кваліфікаційна робота з елементами дослідництва та інновацій, яка є підсумком теоретичної та практичної підготовки магістрів, де одним з головних завдань - проведення експериментальних досліджень.
Виконання наукових досліджень дозволяє закріпити знання, набуті студентами магістратури у процесі навчання та набути умінь і навичок необхідних для виконання професійних обов’язків.
Доповіді студентів супроводжувалися показовими презентаціями, які відображали основні результати виконаної роботи та короткою доповіддю.
Студенти мали змогу продемонструвати знання, уміння та навички, здобуті під час навчання та проходження практики на магістерських програмах.
Одним із елементів допуску до захисту кваліфікаційних магістерських робіт була проведена постерна презентація магістерських кваліфікаційних робіт. Для оцінки якості проведення постерної презентації була створена комісія у складі: Лариса Баль-Прилипко, декан факультету; Наталія Голембовська, в.о. завідувача кафедри технології мꞌясних, рибних та морепродуктів; Наталія Слободянюк, Юлія Крижова – доценти цієї ж кафедри.
Тематика магістерських робіт поновлюється кожного навчального року. У поточному році також було оновлено і затверджено інноваційні та неординарні теми, серед яких найбільший інтерес викликали:
1. Наукове обґрунтування оцінки впливу вегетаріанства та веганства на харчову поведінку, фізичне і психологічне здоров'я людини та розробка рекомендацій щодо застосування (здобувач Герасько Іванна, науковий керівник – професор Геннадій Ткач).
2. Наукові підходи до оцінки стану харчової поведінки та здоров'я населення залежно від соціальних звичок (здобувач Колеснікова Надія, науковий керівник – професор Геннадій Ткач).
3. Розроблення шкільного харчування для учнів Кременчуцького ліцею №17 «Вибір» ім. М.Г. Неленя (здобувач Григоренко Анастасія, науковий керівник – доцент Юлія Крижова).
Надзвичайно цікавими та неординарними були представлені результати магістерських кваліфікаційних робіт молодого подружжя - Герасько Іванни і Герасько Ростислава, виконаних на комплексну тематику: «Наукове обґрунтування оцінки впливу вегетаріанства та веганства на харчову поведінку, фізичне і психологічне здоров'я людини та розробка рекомендацій щодо застосування», під керівництвом професора Ткача Г.Ф.
«Ми, Гераськи Іванна та Ростислав вступили до магістратури НУБіП з Національного університету культури і мистецтв, і надзвичайно задоволені , що саме тут здобули освіту нутріціолога. Під час навчання в магістратурі ми активно займались науковою роботою, і пишаємось своїми результатами. У нашому доробку є 3 тези доповідей та сертифікати за участь у Міжнародних, всеукраїнських конференціях, симпозіумах, круглих столах. А ще, завдяки НУБіП України, ми отримали цікаві, зовсім нові знання з нутріціології, за що дякуємо всім, у першу чергу Збройним Силам України за надану можливість навчатись, працювати та просто жити, ректорату, в особі ректора Вадима Ткачука, за зусилля, спрямовані на організацію та забезпечення освітнього процесу на високому рівні, врахування індивідуальних умов для навчання кожного студента, так як в реальних умовах війни (повітряні тривоги, відсутнє або нестабільне інтернет-з’єднання та ін.) не кожен наш студент має доступ до мобільного зв’язку чи до мережі Інтернет та своєму РІДНОМУ факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, зокрема декану Ларисі Баль-Прилипко за те, що повірили в нас та підштовхують до нових звершень. Можливості відкривають двері тільки перед наполегливими та зосередженими на навчанні. Тому не покладайте рук! І реалізовуйте задумане!».
Членами комісії із захисту також було відмічено, що студенти демонструють глибокі знання з фахових дисциплін, набуті протягом навчання в університеті.
Факультет пишається своєю активною молоддю, оскільки її наукові, громадські здобутки під час навчання сприяють збереженню рейтингових позицій серед випускаючих кафедр нашого університету.
Сподіваємося, що такі вдалі розробки отримають подальший розвиток та будуть гарним стартом у майбутньому професійному житті наших магістрів!
ДЯКУЄМО ВСІМ УЧАСНИКАМ ЗА ЦІКАВІ ДОПОВІДІ!
ДО ЗУСТРІЧІ НА ВИПУСКУ З ОТРИМАННЯ ДИПЛОМІВ!
БАЖАЄМО ВСІМ УСПІХІВ ТА ЗДОРОВ’Я!
Наталія Голембовська,
в.о. завідувача кафедри технології м'ясних,
рибних та морепродуктів