Модуль Жана Моне "Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС" (587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE)
Одним із ключових пріоритетів України є стратегічна інтеграція нашої країни в Європейський Союз, яка визначається її тісним географічним розташуванням та взаємодією у торгівлі, насамперед, сільськогосподарською продукцією. Законодавство та стратегія ЄС у сфері гарантування безпечності харчових продуктів постійно змінюються та вдосконалюються завдяки надбанню нового досвіду та науковим дослідженням. Відповідно до Угоди про асоціацію Україна повинна наблизити санітарне та фітосанітарне (СФС) законодавство до вимог ЄС, щоб отримати дозвіл на експорт до країн-торговельних партнерів, які визнають систему контролю ЄС. У 2016 році Кабінет Міністрів України оголосив про створення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів (Держпродспоживслужби) як нового компетентного органу для всіх продуктів тваринного та рослинного походження, харчових продуктів та кормів на базі Держветфітослужби України. Реформування системи контролю безпечності харчових продуктів та створення нової служби показав, що в нашій країні ще недостатньо поінформовані про концепцію безпечності харчових продуктів та основні аспекти офіційного контролю за безпечністю харчових продуктів в ЄС, що також підтверджується кількома європейськими проектами, які нині тривають в Україні. Такий стан є результатом, принаймні частково, недостатньої інформації в галузі контролю за безпечністю харчових продуктів і відповідальністю залучених суб'єктів, та серйозних прогалин у навчальних програмах майбутніх ветеринарних експертів. Міждисциплінарний характер забезпечення безпечності харчових продуктів вимагає складних знань майбутніх фахівців з харчової безпечності. Органічне сільськогосподарське виробництво, що набуває значного розвитку в нашій країні, вимагає від фахівця з безпечності харчових продуктів знань про основні європейські вимоги до такого виду продукції.
Модуль Жана Моне в галузі управління безпечністю харчових продуктів ЄС сприятиме кращому розумінню європейської системи безпечності харчових продуктів та цілей офіційного контролю на рівні ЄС.
Модуль Жана Моне в галузі управлінні безпечністю харчових продуктів Європейського Союзу сприятиме кращому розумінню системи гарантування безпечності харчових продуктів, що застосовується в ЄС та цілей офіційного контролю харчових продуктів в країнах Євросоюзу. Цей курс матиме додаткову цінність з точки зору розробки та модернізації навчальних програм та розуміння ролі ЄС та національних органів в управлінні політикою безпечності харчових продуктів, що забезпечить студентів відповідні знаннями, необхідними на нинішньому ринку праці в Україні.