Науково-практичний і профорієнтаційний рейд НУБіП України Бессарабією

21 травня 2024 року
  Останнім часом суттєво посилилися співпраця НУБіП України з Одеським краєм, зокрема, з Бессарабією. 15-18 травня відбувся профорієнтаційний і популяризаційний тур у цей перспективний регіон автора цього тексту на запрошення ректора Ізмаїльського державного гуманітарного університету Ярослава Кічука. Нагода для нього була вельми важлива: одразу три міжнародні науково-практичні конференції та інші події за участю цільової аудиторії нашого університету – від потенційних студентів, аспірантів до державних діячів, службовців, учених і практиків, міжнародних і вітчизняних донорів, роботодавців тощо.  
  15-16 травня в Агро-еколого-рекреаційному кластері «Фрумушика-Нова» відбулася важлива подія – 4-й національний день участи України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону «На шляху до зеленої демократичної та спроможної України». Було обговорено екологічне, зелене оновлення України, демократичні трансформації, інноваційні підходи до соціально-економічного розвитку, а також підготовку послання українського громадянського суспільства 13-му щорічному форуму ЄСДР та 11-му Дню участи в ЄСДР у Відні. В заході особисту участь взяв президент Дунайського форуму громадянського суспільства, директор Foster Europe – Фундації задля міцних європейських регіонів (Австрія) та інші зарубіжні й українські провідні фахівці, керівники органів влади. 
  У своєму виступі, з-поміж іншого, я наголосив на високому рівні можливостей НУБіП України у відповідних сферах і питаннях, обговорюваних на конференції, запросив учасників до ширшої співпраці з НУБіП, подарувавши популяризаційні буклети нашого ЗВО, люб’язно надані приймальною комісією. У відповідь керівники кількох екологічних організацій запропонували свої послуги у співпраці з НУБіП, запросили до нашої участі у їхніх проєктах. А Голова Бородінської ОТР Іван Кюссе вже зараз запропонував нашим випускникам, перш за все екологам, роботу у місцевому Національному парку, офіційне відкриття якого очікується цьогоріч. А також – проходження студентських практик на базі Агро-еколого-рекреаційного кластеру «Фрумушика-Нова» з повним безкоштовним утриманням учасників.
 
  Дуже раджу керівникам наших структурних підрозділів скористатися цими конкретними запрошеннями, – Агро-еколого-рекреаційний кластер «Фрумушика-Нова», створений меценатом-ентузіастом Олександром Паларієвим, став справжньою перлиною української Бессарабії з великими можливостями не тільки в агро-екологічній сфері. Зокрема, захоплює й неабияк виховує місцевий «Парк тоталітарних скульптур» з сотнями химерних монументів комуністичних «вождів» та інших пам’яток радянської епохи, звезених зі всієї Одещини (https://www.facebook.com/100001627735232/videos/1915543945569474).
 
  17-18 травня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Тоталітарний спадок і сучасна меморіальна політика: європейський досвід і регіональні особливості». Співорганізаторами конференції виступили Український інститут національної пам'яті, Національна спілка краєзнавців України, ГО «Одеське етнологічне товариство», Інститут історії та культури німців у Північно-Східній Європі при Університеті м. Гамбург (Німеччина), Фонд Герди Хенкель (Німеччина), Інститут історії Університету Яна Длугоша в Ченстохові (Польща), Кагульський державний університет імені Богдана Петричейку Хашдеу (Республіка Молдова), Музей імені Кароля І (Румунія), представники яких виступили з вітальними словами і відкрили це потужне наукове дійство.
 
  У своєму вітальному слові я, зокрема, зазначив, що НУБіП України – не тільки освітній і науково-практичний флагман України в аграрній, біоресурсній сфері, а й потужний гуманітарний центр з глибокими традиціями національно-патріотичного виховання, пам’яти про героїв і мучеників минулого й сьогодення. Це підтвердив і ґрунтовний виступ в онлайн-режимі професорки Національного університету біоресурсів і природокористування України Олени Любовець "Політика увічнення пам’яті жертв радянських репресій та депортацій в Україні: регіональний зріз".
  На пленарному засіданні прозвучали також доповіді завідувача відділу української історіографії Інститут історії України НАН України Олександра Удода «Подолання минулого чи подолання історії? Теоретико-методологічне пояснення популярного салогана», професора Одеського національного університету В'ячеслава Кушніра "Роль міжкультурних комунікацій у формуванні локальних ідентичностей", професорки Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Ольги Морозової "Меморіальна політика Польщі й України (на прикладі діяльності Інститутів національної пам’яті)". Виступи польських колег з Університету Яна Длугоша в Ченстохові Тадеуша Срогоша і Норберта Моравця були присвячені характеристиці репресивних методів польського комуністичного режиму в медичній галузі та аналізу сталінського русоцентризму. Панельні виступи залучили до наукових дискусій вчених з Польщі, Німеччини, Румунії, Республіки Молдова, а також українських університетів Києва (це наш НУБіП), Одеси, Харкова, Запоріжжя, Ужгорода, Тернополя, Рівного та Ізмаїла (детальніше https://www.facebook.com/viktor.drozdov.84/posts/pfbid0388wHfEZzQDFuWzVig1qUU2tjWTwbGSB6DPYKYehmytWyLQFKNxfDSGrxmvY7h8vNl; https://www.facebook.com/viktor.drozdov.84/posts/pfbid0GWNtbmodhzXjtCjbPKBtEXqYjfEKSFDXN6wsKn3EiaZSSJgUvwWvzAFbgZ8rfNjtl; https://www.facebook.com/viktor.drozdov.84/posts/pfbid02LPMEGp26sjwxcKc3zX8jnF8PMsBtyy47eRgC4SvduCAZZKL1gEWo4AGxvhqvgpStl).
 
  Вечір 17 травня подарував нам також розкішне свято до Міжнародного дня музеїв у Ізмаїльській картинній галереї, яка є однією з найбагатших в Україні. Подія зібрала культурно-мистецький бомонд південної Бессарабії, учнівську та студентську молодь та пройшла на найвищому професійному рівні й з високим патріотичним духом. В Обласному центрі естетичного виховання ім. Е. Євдокимової було презентовано проєкт “Тарас Шевченко: Мозаїка живопису”. Це виставка живопису та графіки Кобзаря. Передав ці скарби ізмаїльцям особисто директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус.
  У своєму виступі ваш автор також додав до свята вітання від рідного НУБіП та кілька патріотичних пісень під гітару (https://mahala.com.ua/kultura/tvory-tarasa-shevchenka-ta-ukrainskykh-akvarelistiv-v-izmailskiy-kartynniy-halerei-vidkrylysia-novi-ekspozytsii-foto/; https://www.facebook.com/groups/1940821969576513/permalink/3749271272064898/).
 
  18 травня в м. Болград пройшов міжнародний Бессарабський економічний форум, в якому взяли участь представники м. Києва (НУБіП), шести областей України (Одеська, Миколаївська, Київська, Тернопільська, Херсонська та Харківська), громад Одеської області, влади, бізнесу, ГО, а також консульств Болгарії, Туреччини, Молдови та Румунії.
  В рамках заходу працювало девʼять тематичних секцій з обговорення та презентації інвестиційних проєктів у галузях: сільське господарство, міжнародні та урядові грантові програми, інфраструктура і логістика, підприємництво, соціальні проєкти, туризм, енергетика, екологія, ІТ-сфера, промисловість та індустріальні парки.
  І у своєму виступі, і у рамках завершальної концертної програми я наголосив на широких можливостях НУБіП у зазначених галузях і ще раз запросив цільову аудиторію до навчання й співпраці з нашим ЗВО (https://mahala.com.ua/aktualne/v-bolhradi-proyshov-bessarabskyy-ekonomichnyy-forum-rezultaty/).
  Зазначу, що в кожній із зазначених подій мали місце акції для допомоги ЗСУ, в яких взяв активну участь і ваш автор.

  Дякую керівництву НУБіП України за можливість і честь долучитися до заходів, які у цей драматичний але гордий час безумовно принесуть користь як нашому університетові, так і нашій рідній Україні.

 
Володимир Гонський,

ННЦ виховної роботи і соціального розвитку 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook