Природокористування і якість життя - поради лікаря: вживання йогурту знижує ризик депресії та тривоги, — результати дослідження

5 травня 2024 року

   Протягом травня у світі триває місяць обізнаності про ментальне здоров’я. Ця тема для українців, які постійно виживають у стресі та тривозі, є надзвичайно актуальною. Підвищити стійкість до стресу здатні й певні харчові продукти, про що свідчать результати нещодавнього дослідження.

   Науковці з Медичного факультету Університету Вірджинії (США) у дослідженні на мишах виявили, що бактерія Lactobacillus допомагає організму справлятися зі стресом, потенційно запобігаючи виникненню психічних розладів, таких як депресія та тривога.

   Згідно з попередніми дослідженнями, ця бактерія зумовлює зникнення депресії у мишей. Щоб зрозуміти, чому це відбувається, науковці використали колекцію бактерій, відому як Altered Schaedler Flora, що включала два штами Lactobacillus та шість інших бактеріальних штамів. Вони виявили, що передача кишкових бактерій від мишей, що мали стрес, до інших призводить у тих до депресії та тривожної поведінки.

   Зокрема, миші без лактобактерій демонстрували підвищену реакцію на стрес і нижчий рівень імунного фактору інтерферон-гамма, який бере участь у регулюванні реакції на стрес.

   Ці результати створюють нову основу для розуміння ролі бактеріального мікробіому кишечника та імунної системи в розладах настрою. Вони є перспективними для розробки нових методів лікування та профілактики психічних захворювань.

   Можливо, у майбутньому люди, яким загрожує депресія, вживатимуть пробіотичні продукти та дієтичні добавки, які містять лактобактерії.

ЯК ЙОГУРТ ВПЛИВАЄ НА НЕРВОВУ СИСТЕМУ

   Дослідження додає цінну інформацію про зв’язок між здоров’ям кишечника та психічним благополуччям, що стає актуальною сферою інтересів у галузі харчування. Той факт, що лактобактерії, які зазвичай містяться в ферментованих продуктах і йогурті, пов’язані із керуванням стресом і потенційною профілактикою депресії та тривоги, відкриває вражаючі можливості для цілісного підходу до психічного здоров’я.

   Результати дослідження підкреслюють роль мікробів кишечника у стресі та тривожності та зв’язок харчування із психічним благополуччям. Мікробіота впливає на передачу сигналів у мозку, тому зміни в мікробіоті змінюють й стимуляцію мозку. Це важливий ефект говорить про те, що ми дійсно можемо бути тим, що ми їмо.

   Роль лактобактерій у підтримці психічного здоров’я можна пояснити їх впливом на вісь «кишечник-мозок». Кишечник часто називають «другим мозком» через двонаправлений зв’язок між кишечником і центральною нервовою системою.

   Лактобактерії, що містяться у великій кількості у кишечнику, модулюють цю комунікацію, впливаючи на виробництво нейромедіаторів, таких як серотонін і гамма-аміномасляна кислота (ГАМК), що відіграють ключову роль у регуляції настрою. Щобільше, лактобактерії, здається, зменшують запалення в кишечнику, що може опосередковано сприяти покращенню психічного здоров’я.

ЯКІ ПРОДУКТИ КОРИСНІ ПРИ ТРИВОЗІ ТА ДЕПРЕСІЇ

   Експерти рекомендують збільшити споживання лактобактерій, включивши у своє меню ферментовані продукти, як йогурт, кефір, квашена капуста, кімчі, соління. В ідеалі споживати одну порцію ферментованої їжі на день. Альтернативою є високоякісні пробіотичні дієтичні добавки, що містять штами Lactobacillus.

   Крім продуктів з лактобактеріями, зі зменшенням симптомів депресії асоціюється харчування, багате Омега-3 жирними кислотами (містяться в жирній рибі, насінні льону та волоських горіхах). До інших продуктів, які можуть принести користь психічному здоров’ю, належать фрукти та овочі, багаті антиоксидантами, цільного зерна, продукти, що містять магній (наприклад, листова зелень, горіхи та насіння). Вони є частиною різноманітного та поживного харчування, що позитивно впливає на настрій і зменшує рівень стресу.

ЦІЛІСНИЙ ПІДХІД ДО ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

   Звичайно, введення більшої кількості лактобактерій у харчування не може бути єдиною та універсальною тактикою профілактики проблем з ментальним здоров’ям. Здорове харчування, безумовно, покращує психічне здоров’я та впливає на реакцію на стрес, але лактобактерії не замінять інші потрібні способи лікування. Скоріше, можуть доповнити його.

   Висновки дослідження свідчать, що певний баланс харчових продуктів, зокрема із присутністю продуктів, багатих лактобактеріями, може стати додатковою стратегією для боротьби зі стресом, депресією та тривогою. Цей цілісний підхід узгоджується з новим розумінням того, що психічне та фізичне здоров’я взаємопов’язані. Таким чином, підкреслюється важливість збалансованого харчування для загального здоров’я та благополуччя. Ключове слово тут — «цілісний», і важливо пам’ятати, що багато фізичних та емоційних переживань можуть сприяти погіршенню психічного здоров’я.

   На те, наскільки ми психічно добре себе почуваємо, впливає все: від пережитої дитячої травми, включаючи наслідки війни чи соціального неблагополуччя до генетики, віку, способу життя та багато іншого. Харчування — лише один з аспектів управління психічним здоров’ям. Фактори способу життя (регулярна фізична активність, достатній сон і методи боротьби зі стресом) також відіграють вирішальну роль. Для покращення психічного здоров’я найкраще використовувати багатосторонній підхід.

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook