Захворювання на туберкульоз - нагальна проблема суспільства

20 березня 2015 року

Туберкульоз є найпоширенішою інфекцією в світі. Щорічно на туберкульоз захворює понад 20 млн людей і помирає близько 4 млн.

З дев'яностих років XX століття епідеміологічна обстановка з туберкульозу в нашій країні різко погіршилася у зв'язку з економічними та екологічними проблемами, міграційними процесами та зубожінням значної частини населення. Це захворювання в наші дні приймає характер національного лиха, досягнувши в ряді територій масштабу епідемії. Пізніше виявлення туберкульозу у хворих, недостатня ізоляція хворих від здорових, погане харчування і зниження ефективності лікування через появу лікарської стійкості збудника привели до небувалої поширеності інфекції серед населення.

Туберкульоз - розповсюджене і у багатьох випадках летальне інфекційне захворювання. Найчастіше уражає легені, також може впливати на інші частини тіла. Передається через повітря, коли люди з активним туберкульозом кашляють, чхають або іншим чином виділяють слину у повітря. Класичними симптомами активної туберкульозної інфекції є хронічний кашель з кров'янистою мокротою, підвищеною температурою, нічною пітливістю і втратою ваги. Діагностування активного туберкульозу покладається на радіологію (зазвичай рентгенографію грудної клітки), а також дослідження під мікроскопом мікробіологічної культури виділень організму. Лікування складне і вимагає прийому декількох видів антибіотиків протягом тривалого часу. Для попередження туберкульозу потрібно перевіряти людей на наявність хвороби та проводити вакцинацію, також проводити профілактичні бесіди та просвітницьку роботу з населенням, бо однією з основних причин стрімкого поширення епідемії туберкульозу в Україні є необізнаність, непоінформованість громадян щодо шляхів уникнення захворювання на туберкульоз, важливості його своєчасного лікування та профілактики у повсякденному житті.

З просвітницькою метою і з питань профілактики туберкульозу та СНІДУ серед молоді, дотримання правил особистої гігієни та здорового способу життя 19 березня 2015 року в Бережанському агротехнічному інституті відбулась бесіда студентів інституту з головним спеціалістом відділу соціальної роботи Бережанського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (БР ЦСССДН) Олесею Михайлівною Олексишин -Шкільною, приурочена до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. Олеся Михайлівна у формі цікавої бесіди та ділової гри висвітлила проблеми, пов’язані з симптоматикою, діагностикою, профілактикою туберкульозу та СНІДУ і підкреслила, що це медико-соціальна і політична проблема. Тому для її вирішення необхідно консолідувати зусилля усіх сил нашого суспільства: уряду, лікарів, соціальних працівників, громадських та міжнародних організацій. Від ефективного контролю за туберкульозом залежить національна безпека держави та її громадян.


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook