Агрономічно-ознайомча практика з ґрунтознавства для студентів-агрономів — враження та здобутки

22 червня 2023 року
  Важливе місце у підготовці здобувачів освітнього ступеня “Бакалавр” спеціальності “Агрономія”, підготовки фахівців, які орієнтуються у сучасних підходах до вирощування сільськогосподарських культур, займають навчальні практики. З 19 по 23 червня у студентів 1 курсу спеціальності “Агрономія” по кафедрі ґрунтознавства та охорони ґрунтів імені професора М.К. Шикули проходила навчальна (агрономічно-ознайомча практика).
  Навчальна практика для проходила на базі НУБіП України, а саме у навчальній лабораторії “Плодоовочевий сад” та ННЛ “Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур”. Також у програмі практики було передбачено закладання розрізів і вивчення типових для Лісостепу України ґрунтів на території практики.
  Ця практика дозволяє вчитися майбутнім фахівцям на реальних об’єктах практики з отриманням конкретних знань. Під час проходження практики під керівництвом доцента кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів, кандидата с.-г. наук Валерія Григоровича Носенка ми мали можливості детально ознайомитись із особливостями сільськогосподарського використання ґрунтів, рівнем їх родючості за використання різних підходів та прийомів агротехніки, вивчити морфологічні особливості ґрунтів Київщини, їх фізичні показники, які є важливими у сільськогосподарській практиці.
 
  Кожен з нас мав можливість особисто долучитися до процесу обстеження ґрунтів, опису профілю ґрунту за типовою для ґрунтознавчої науки схемою, вивчення рекомендованих заходів з охорони та відтворення родючості. Нами було проведено в польових умовах відбір зразків для вивчення щільності складення ґрунту, перевірки закипання карбонатів ґрунту під впливом соляної кислоти, вивчення поширення кореневої системи різних рослин у поверхневому шарі ґрунту, виділення окремих горизонтів у профілі ґрунту за морфологічними ознаками.
 
  Без сумніву, це важлива практика, і ми одержали окрім великих позитивних емоцій та спілкування із викладачем ще й цінний досвід у питаннях вивчення властивостей ґрунтів, що визначають успішність отримання стабільних та високих врожаїв сільськогосподарських культур, адже важливі навички студенти повинні отримувати вже з першого року навчання.

  Дякуємо керівнику практики Валерію Григоровичу Носенку та кафедрі ґрунтознавства та охорони ґрунтів імені професора Миколи Кіндратовича Шикули за цікаву і змістовну практику!

 
 
 
Бодя Софія, Гринь Христина, Кулик Владислав, Хацкевич Андрій,

студенти 1 курсу агробіологічного факультету 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook