Екскурсія учасників гуртка «Планета тварин» по весняному Голосіївському природному парку

3 травня 2023 року
  Студентське життя цікаве й різнобарвне і має складається не тільки з відвідування навчальних занять, але й участі в різноманітних заходах, що проходять в університеті.

  На факультеті тваринництва та водних біоресурсів функціонує чимало різних наукових гуртків. З метою розширення своїх знань про тварин, пізнання їх наукового потенціалу й формування навичок науково-дослідної діяльності ми обрали науковий гурток «Планета тварин» та стали його учасниками.
  Від гуртківців минулих років, ми дізналися, що гуртківці активно займались дослідженнями видового складу та екології водно-болотних й суходільних тварин України. Результати цих робіт широко висвітлювались на всеукраїнських та міжнародних наукових студентських конференціях в університетах Литви, Білорусі й Молдови.
  У вересні 2022 року доповіді гуртківців отримали високу оцінку організаційного комітету Європейського симпозіуму, що відбувся дистанційно у Гданському університеті (Польща). Ми дізналися, що працюючи в гуртку можна виконати цікави й актуальні бакалаврські та магістерські роботи. Більше того, один з гуртківців - Віталій Хомич, продовжив навчання в аспірантурі, виконав та захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук.
  Отже, нарешті прийшла довгоочікувана весна і з’явилась можливість провести польові дослідження. Тому ми оновленим складом у кількості 17 студентів з керівником гуртка, доцентом кафедри біології тварин Іваном Сергійовичем Митяєм, вирушили у свою першу у цьому році весняну екскурсію по Голосіївському природному парку.

  Екскурсія виявилась дуже цікавою. Птахи чарували своїми співами: синиці, повзики, дятли, чорні дрозди, малинівки та інші. Ми мали можливість дізнатись про їх видову належність та запам’ятати їх співочий репертуар. По дорозі знайшли виноградних слимаків та ознайомились з їх помешканням. Несподіваною та цікавою знахідкою було виявлення лисячої нори зі свіжими викидами піску та її слідами на ньому. Добиратися по схилу до лисячого житла було важко, але отримані позитивні емоції цього варті.

  А ось, нарешті, й перша калюжа, де можуть жити тритони та інші гідробіонти. Тритона не виявили, проте зловили бокоплавів та водяного жука-вертячку.

  Але справжні емоції з’явились, коли дійшли до ставка та затягнули бичковий волок. Саме це дало змогу ознайомитись з мешканцями ставка. Справжнє захоплення викликала самка річкового рака з ікринками на черевці. Оглянувши та зробивши фото, ми повернули її в ставок, а декілька інших мешканців ставка та зразки води відібрали для дослідження в лабораторних умовах.

  Фінальним акордом екскурсії було вогнище та поповнення енергії. Ой, якою ж смачною виявилась запечена картопля та підсмажені хрусткі шматочки хліба.

  На завершення екскурсії ми заспівали гімн України та подякували ЗСУ за можливість навчатись та досліджувати природу.



  Як же хочеться, щоб скоріше закінчилась війна та з’явилась можливість повноцінно проводити дослідження та втілювати їх результати у відродження та процвітання нашої неньки України.

 

Анжеліка Євсюкова, Святослав Кольцов,
студенти 1 курсу факультету тваринництва
та водних біоресурсів, спеціальність
207 ‒ «Водні біоресурси аквакультура»
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook