Поглиблюємо співпрацю з Університетом Фукусіма (Японія)

26 січня 2015 року

 26 січня Національний університет біоресурсів і природокористування України відвідала делегація  Університету Фукусіма (Японія).

 
Цій події передували майже три роки співробітництва українських і японських науковців, темою якого було подолання наслідків трагедії на АЕС «Фукусіма-1». У 2012 році радіологи з Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарського інституту НУБіП України та Інституту кібернетики НААН України на прохання японських колег прибули в зону лиха. Використовуючи величезний досвід, набутий після Чорнобильської аварії, і величезні досягнення українських науковців у галузі радіоекології та радіаційної медицини, вони увесь цей час допомагають у подоланні наслідків техногенної катастрофи на Японських островах. В цей період за їх участю у Фукусімському університеті і було створено Інститут радіоекології довкілля, який сьогодні вирішує відповідні проблеми та займається ліквідацією наслідків аварії. Зараз серед 13 дослідників, які там працюють, – три українці. Двоє з них – Василь Йощенко та Олена Паринюк – представляють НУБіП. Вони проводять дослідження у співпраці з колегами з інших науково-дослідних організацій та університетів, вивчаючи поведінку радіонуклідів у водних та наземних екосистемах.
 
Враховуючи все це, уряд Японії надав НУБіП України сучасне дослідницьке обладнання. Воно мало б значно полегшити роботу наших радіологів, але, на жаль, університет його ще не отримав.
 
 
І ось делегація Фукусімського університету, до складу якої увійшли переважно представники його Інституту радіології довкілля, прибула до Києва. Перемовини, участь в яких взяли з ректор університету Станіслав Ніколаєнко, директор Інституту сільськогосподарської радіології Валерій Кашпаров, директор ННЦ міжнародної діяльності Вадим Ткачук, стосувалися надання технічної допомоги, спільного проведення науково-дослідних робіт в Чорнобильській та Фукусімській зонах – для розширення області застосування моделей і знань, а також обміну аспірантами та магістрами.
 
В результаті було домовлено напрацювати конкретні шляхи співробітництва, а після цього підписати відповідний меморандум.
 
Ірина Білоус
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook