Круглий стіл «Журналістика крізь призму століть»

6 червня 2022 року

 06 червня, у День журналіста кафедра журналістики та мовної комунікації провела для викладачів, студентів та всіх, хто цікавиться журналістикою, круглий стіл «Журналістика крізь призму століть».

   

Гостем заходу була науковиця, поетка, журналістка Суспільного радіо та радіо «Голос Донбасу», заступниця директора Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька, яка познайомила учасників круглого столу з репресованими іменами української журналістики 1930-х років.


У виступі наголошувалося не лише про повернення імен репресованих газетярів, редакторів, коректорів, журналістів до наукового обігу, а й про встановлення історичної справедливості та розуміння цілісності мистецького процесу тих років.
Тетяна Шептицька наголосила на етапах життя та діяльності Михайла Биковця та Євгена Касяненка, де продемонстровано важливий фактаж щодо їхньої професійної самореалізації.

– Репресовані імена української журналістики 1930-х – тема, яка потребує подальших наукових пошуків і вивчення раніше засекречених документів НКВС, – зауважила Тетяна Шептицька. – Ідеться не лише про повернення імен, а й про встановлення історичної справедливості та розуміння цілісності мистецького процесу тих років. Архівно-кримінальні справи Михайла Биковця та Євгена Касяненка, безперечно, містять важливий фактаж щодо їхньої професійної самореалізації. Проте найціннішим у них є механізми роботи НКВС та психологічний портрет журналіста, якого знищує система, фактично ним створена і підтримувана. І це має бути серйозною пересторогою для майбутніх медійників, аби не потрапити на манівці пропаганди й тоталітарної ідеології.

До Тетяни Шептицької студенти та викладачі поставили низку питань: про методи пошуку імен в архівах, про способи опису психологічного портрета журналіста, про мову ворожнечі, про основні риси журналіста в професії, про сучасних журналістів, які працюють у зоні бойових дій, про етапи розвитку української журналістики тощо.

Погляди та пропозиції Тетяни Шептицької будуть корисними і для викладачів, і для студентів під час навчального процесу та в майбутній професії.

Марина Навальна
професор кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook