Міжнародний досвід - для аспірантів кафедри генетики, селекції і насінництва

7 квітня 2022 року

І все буде добре
Для кожного з нас
І все буде добре
Настане наш час.
Святослав Вакарчук

Тому, що я – Україна!
Олексій Потапенко 

   Чи варто нагадувати, що в стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України готують багатопрофільних спеціалістів?! Саме тут ми маємо можливість розвиватися в багатьох напрямках: відвідувати всеукраїнські, міжнародні конференції та вебінари, проходити міжнародні курси, переймати досвід провідних фахівців обраної спеціальності. Зараз не легкий час для усієї країни, але від усіх нас залежить значна доля нашого майбутнього.
   Тож кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського також впевнено тримає навчальний фронт. Ми вивчаємо не лише закони спадковості і мінливості, а й розвиваємося в усіх сферах сільського господарства.
   Аспіранти кафедри відвідали 31 березня 2022 року онлайн-лекцію відомого вченого Петра Ківерги «Особливості вирощування сої в умовах середнього заходу США»
   Компанія Travelite проводить трьохденну конференцію про важливість мікроелементів у сільськогосподарському виробництві. Мікроелементи необхідні, оскільки рослинам необхідний належний баланс усіх необхідних поживних речовин для нормального росту та оптимального врожаю. Їх доповідачі обговорюють роль мікроелементів, детально висвітлюючи кожен із них та систематизуючи загальну та наукову інформацію, щоб усунути потенційні бар’єри для максимально можливого виробництва.     
 
   Розуміння фізіологічних процесів в рослинах, а також вплив на них мікродобрив, є важливими основою для створення нових сортів різних культур, адаптованих до тих чи інших технологій виробництва продукції рослинництва. А тому вона зацікавила не лише аспірантів (Ірину Шпакович), а й студентів, зокрема це Світлану Омельчук, студентку 4-го курсу, Олівера Аду Боаче, магістра 1-го року, що навчаються на кафедрі. Конференція проходить англійською мовою з перекладом на українську мову. 
   За перший день конференції вони вже прослухали доповіді доктора Пол Білсборроу (старшого викладача Школи природничих та екологічних наук Університету Ньюкасла, Великобританія) з темою «Сірка»; доктора Ригаса Караманоса (грунтознавця у відставці, Канада) з темою «Кальцій і магній» та доктора Стівена Ван Вліта (регіонального спеціаліста із розповсюдження інформації в Університеті штату Вашингтон, США) з темою «Селен, молібден і залізо».
   Також майже всі слухачі прийняли участь в поширенні інформації про благодійний проект «Світ відбудовує українське село» серед іноземних партнерів, друзів та знайомих.
   Важко не згадати: доповідачі зазначали, що всією душею зараз знаходяться з Україною та підтримують нас.
   Аспіранти кафедри продовжують свою наукову роботу:
  • Роман Спряжка, аспірант 4-го року навчання, публікує останні отримані результати власних досліджень в наукових журналах, слідкує за новинками в науці в сфері селекції та працює над завершенням дисертаційної роботи;
  • Ірина Шпакович, аспірант 1-го року навчання, приймає участь у конференціях, відвідує вебінари, присвячені науковій діяльності.

   Аспіранти вже зареєстровані на квітневі вебінари Web of Science.

   І на завершення трішки про навчальний процес.

   У зв’язку з неможливістю проведення очних практичних занять, викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського долучають до пар виробничників, які максимально зрозуміло пояснюють практичні особливості тих чи інших селекційних робіт чи процесів.

   На одне із таких занять був запрошений Андрій Сидоров, наш випускник, керівник відділу селекції ріпаку у Всеукраїнському науковому інституті селекції (ВНІС), який розповів про сучасні особливості селекції ріпаку. Ознайомив здобувачів з власними здобутками в сфері селекції, надав практичні рекомендації, а також запросив на екскурсію на селекційні дослідні поля, коли цьому сприятиме ситуація в країні. Студенти активно задавали запитання, адже в своїй доповіді Андрій розповів не лише про стандартну схему ведення селекції ріпаку, а й зачепив багато проблемних і актуальних питань, зокрема щодо біотехнологічних методів та методів генної інженерії.
   Зацікавлені студенти активно задавали питання. Найбільш актичними були Олександра Золотар та Мирослава Мисник, яких цікавили питання:
1. ГМО: за чи проти.
2. Методи, особливості та підходи перевірки отриманих сортів і гібридів на стійкість до шкідників в світі та Україні.
3. Селекційний процес «від А до Я», а також відмінністю теорії від практики.
   В ході дискусії Андрій також поділився деякими секретами селекції, які відкрив для себе за час роботи. А саме, це особливості організації розсадника вихідного матеріалу та селекційного розсадника. Варто зауважити, що в таких складних умовах Андрій мав змогу продемонструвати спеціально обладнане для вирощування ріпаку приміщення, де він зі своїми працівниками (серед них і наша студентка Світлана Омельчук) проводять гібридизацію та добори ріпаку.
   Активність групи також заохотила Андрія запропонувати студентам пройти виробничу практику або стажування у відділі селекції ріпаку компанії ВНІС.
Всеукраїнський науковий інститут селекції (ВНІС) | Насіннєва асоціація  України
   Також поділитися власним досвідом погодився наш магістр, який безпосередньо залучений до селекції цукрової кукурудзи в Україні, Олівер Аду Боаче. Ця нішева культура впевнено захоплює нові позиції на ринку не лише України, але і світу. Олівер підготував невелику доповідь, щодо особливостей селекції культури, зокрема, про важливість використання біотехнологічних методів в роботі. Звернув увагу на генетичні особливості культури: гени, що контролюють цукристість (su, sh та se) та важливість розуміння і використання законів Менделя.
   Селекцією кукурудзи Олівер займається останні два роки і вже встиг досягнути в цьому напрямку певних успіхів. Він поділився зі студентами власними враженнями, коли вперше потрапив на селекційне поле цукрової кукурудзи, не маючи жодних знань в цьому напрямку. Розповів як працював над собою, які теми з селекції і генетики особливо важливі, на його думку. Свою доповідь Олівер підготував англійською мовою, що досить актуально в наш час, особливо для англомовної групи. Для декого зі студентів це викликало деякі труднощі, проте, це не завадило студентам обговорити основні відмінності між зерновою і цукровою кукурудзою. Олександра Золотар зацікавилася відмінністю збирання цукрової кукурудзи, а також фазою стиглості та технікою для збирання.
Ми не здаємося і впевнено рухаємося далі, тож
ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ ДЛЯ КОЖНОГО З НАС
Все буде Україна!
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook