Досвід передового господарства: візит НУБіП до ТОВ «Рожнівка Агро»

На початку жовтня відбулася ознайомча поїздка науковців університету та представників Великоснітинського навчально-дослідного господарства ім. О.В. Музиченка до племінної молочної ферми з розведення корів голштинської породи — ТОВ «Рожнівка Агро» Прилуцького району Чернігівської області.

Зустріч із господарством провів директор підприємства, випускник факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП Михайло КУЗЬМЕНКО. Ферма входить до п’ятірки найкращих молочних господарств України, утримуючи рекорд продуктивності завдяки корові на ім’я Кіранда, яка 21 червня 2023 року досягла пікового добового надою — 122,46 літра молока.

Учасники поїздки мали можливість побачити повний технологічний цикл виробництва молока в умовах прив’язної системи утримання тварин — традиційної для більшості українських господарств.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%203_0.JPG%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%204_0.JPG

Важливою перевагою є «м’яка» фіксація тварин та наявність широкого місця для відпочинку, що забезпечує комфортне утримання корів, які проводять у стійлі більшу частину часу.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%205_0.JPG%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%206_0.JPG

За два місяці до отелення (сухостійний період) корів переводять у приміщення напіввідкритого типу, де вони можуть вільно пересуватись.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%207_0.JPG

Саме в таких умовах відбувається отелення. Перші два місяці життя телята утримуються в індивідуальних вольєрах під навісами, де щодня отримують по 6–7 літрів молока з періодичністю 2–3 рази.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%208_0.JPG

Після завершення молочного періоду молодняк переводять у групові секції з вільним доступом до відкритого простору.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%209_0.JPG

Для осіменіння телиць і корів використовують сперму голштинських плідників розділену за статтю з пріоритетом народження теличок, що забезпечує швидку заміну малопродуктивних та хворих тварин основного стада. Частина вирощених нетелів реалізується як племінний молодняк.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%2010.JPG

Особливу увагу приділено чистоті й дотриманню технологічної дисципліни під час доїння. З метою профілактики маститів оператори машинного доїння використовують бактеріостатичні розчини для обробки дійок як до, так і після доїння.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%2011.JPG

Учасники поїздки також ознайомилися з технікою заготівлі кукурудзяного силосу, який є основою збалансованого загальнозмішаного раціону.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%2012.JPG

До його складу входить також якісний люцерновий сінаж, зернова суміш, а також необхідні макро- і мікроелементи.

%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%2013.JPG

Досвід господарства «Рожнівка Агро» є надзвичайно цінним для впровадження в навчально-дослідних господарствах НУБіП і використання в освітньому процесі під час підготовки майбутніх фахівців галузі.

Тарас ЯКУБЕЦЬ,
заступник декана факультету тваринництва та водних біоресурсів