В університеті обговорили проблеми функціонування та тенденції розвитку біржового ринку України

October 13, 2017

      З нагоди 120-ти річчя університету пройшов круглий стіл «Біржовий ринок України: проблеми функціонування та тенденції розвитку». Він мав на меті обговорити сучасний стан функціонування вітчизняних бірж та перспективні напрями розвитку біржового ринку України в нинішніх умовах. І зібрав як представників наукових кіл, державних інституцій, так і практиків біржового ринку. 

     Від імені ректорату учасників привітав начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, який відмітив актуальність зібрання, адже важлива роль і функції бірж у ринкових умовах не викликають сумнівів.

     Декан економічного факультету Анатолій Діброва відзначив високі здобутки кафедри біржової діяльності і торгівлі, яка спроможна забезпечувати високий рівень підготовки фахівців для біржового ринку. І підтвердження цьому - високий минулорічний конкурс вступу до магістратури на спеціальність «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

     Те, що цей захід є своєрідною точкою відліку для сучасного економічного суспільства, адже нині існує багато викликів, на які необхідно знайти відповіді і сформувати комплексні підходи до вирішення проблем розвитку біржового ринку в Україні, відмітила і завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі слово Надія Резнік. У своїй доповіді «Державне регулювання біржового ринку в аграрній сфері економіки України» особливу увагу вона акцентувала на потребі комплексної оцінки існуючих проблем нинішнього етапу розвитку біржової діяльності та визначила перспективні варіанти їх вирішення. Тож маємо сподівання, що цей круглий стіл стане точкою відліку у новому біржовому житті.

     Перспективи та напрями розвитку біржового ринку України презентував директор Української універсальної біржі Сергій Гладкий. Він зазначив: біржа відзначає 20-ти річчя заснування і за цей час роботи на вітчизняному біржовому товарному ринку накопичилось чимало невирішених проблем, що стримують його розвиток, серед яких докорінних змін потребує нормативно-правове регулювання товарних бірж
     Керівник регіональної мережі проекту PROZORRO Української універсальної біржі Наталія Шокодько у доповіді «Система PROZORRO – зміни, що відбулися у державних закупівлях. Результати річної роботи» висвітлила особливості проведення сучасних державних закупівель через електронну систему он-лайн аукціонів, а також навела основні цифри, що характеризують високу ефективність роботи PROZORRO за 2016 р. Спікер наголосила також на необхідності поглиблення з боку університету рівня підготовки нових кадрів для роботи з цією системою.

     Цікавим доповідачем став випускник економічного факультету, а нині голова правління Української біржі, нашого університету Олег Ткаченко. У презентації «Становлення біржового ринку деривативів» він визначив основні надбання біржі за останні 7 років у розвитку біржової торгівлі ф’ючерсами та опціонами на фінансові та товарні активи, зокрема зернові. З позиції практика вітчизняного фондового ринку Олег Ткаченко зауважив: нині біржа – за своєю назвою та біржа – за економічною сутністю мають зовсім різні значення в нашій країні. Та зупинився на основних проблемах нормативно-правового регулювання. За його словами, регулювання повинно йти за ринком і корегувати цей рух у разі відхилень, а не «зарегульовувати» діяльність бірж.

     Професор кафедри біржової діяльності і торгівлі у своїй доповіді Микола Солодкий торкнувся проблеми розвитку біржового товарного ринку та запропонував підготувати відповідні пропозиції учасників круглого столу та передати їх на розгляд до державних органів, що відповідають за регулювання вітчизняного біржового ринку.
     У продовження обговорення проблематики біржового товарного ринку заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Віталій Саблук зупинився на необхідності формування у вітчизняних учасників ринку чітких європейських цінностей на шляху до поглиблення євроінтеграційних процесів. Він позиціонував необхідність формування чіткого бачення моделі побудови вітчизняного аграрного ринку в ринкових умовах.

     А доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі Любов Панкратова розкрила своє бачення впливу біржових котирувань на внутрішні ціни зернових культур в Україні та наголосила на необхідності розбудови біржового товарного ринку.
     Обговорення результатів круглого столу носило жвавий дискусійний характер. Участь у ньому взяли і магістри випускової кафедри біржової діяльності і торгівлі, які поставили гостям багато запитань.

     За результатами роботи було прийнято рішення підготувати проект рекомендацій щодо напрямів розвитку вітчизняного біржового ринку для його обговорення і подачі на розгляд до державних органів.

Валентина Яворська,
доцент

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook