Як наші студенти у Польщі навчались

27 March 2016, 20:15

   Національний університет біоресурсів і природокористування України здавна славиться потужними міжнародними зв’язками і наші студенти вміло цим користуються. Цього разу мова піде про студентку четвертого курсу факультету інформаційних технологій, напряму підготовки «Комп’ютерні науки» Любов Плиску, що брала участь в міжнародній програмі «Польський Еразмус для України»  (http://esn.org//erasmus?gclid=CPqmrZ7emsgCFcrFcgodgCwPrg). Наша студентка протягом двох семестрів навчалась у Кошалінському політехнічному університеті (http://www.tu.koszalin.pl/) на факультеті Електроніки і Інформатики, напрям комп'ютерні науки. У лютому 2016 року вона повернулась з  Польщі. Відповідальна за міжнародну діяльність факультету, доцент кафедри інформаційних і дистанційних технологій Олена Кузьмінська  (ОК) попросила Любов Приску (ПЛ) поділитись із студентами факультету своїми враженнями.

ОК: Привіт, Люба! Розкажи, будь ласка, як ти дізналася про цю програму?

ПЛ: Привіт! Почнемо спочатку, дізналася я про цю програму на офіційному сайті нашого університету, на сторінці міжнародного відділу; просто у мене було бажання спробувати поїхати за кордон на навчання, от я і вирішила знайти інформацію на рахунок цього. Потім почався збір документів.
ОК: Що за документи потрібно було зібрати?
ПЛ: Загалом це були документи, які надають особисту інформацію про Вас: копії паспорту(закордонного також), ідентифікаційного коду, ще потрібна була інформація про успішність, тому відправляла і копію залікової книжки.
ОК: Чи важко було пройти конкурсний відбір?
Конкурсний відбір складався з трьох етапів.
ПЛ: Спочатку потрібно було зібрати та надіслати всі необхідні документи. Потім комісія вибирала з усіх заявок, кого запросити на співбесіду. Далі була співбесіда, яка проходила у Міністерстві освіти і науки України, в комісії були представники як української так і польської сторони. Але, звичайно, основний вибір був за польською стороною. А потім був довгий час очікування результату. І ось, нарешті, я дізналася, що я є учасником програми «Польський Еразмус для України».
ОК: Що було далі?
ПЛ: А далі в консульстві Польщі я отримала візу, почала оформлювати документи в університеті, збирати речі та планувати поїздку.
ОК: Коли приїхала на місце, яке було перше враження?
ПЛ: В мене було декілька днів, перед початком навчання, щоб освоїтись, місто мені дуже сподобалося: зелене, мальовниче, з надзвичайними пам’ятками архітектури, загалом, як і більшість міст Польщі. За цей час роззнайомилася зі студентами з України, які також приїхали навчатися за програмою до Кошалінської політехніки, оскільки виявилося, що ми всі з різних куточків України.
ОК: А як Вас зустріли польські студенти?
ПЛ: З боку студентів ми мали шалену підтримку, вже на першому тижні нашого перебування у Коша ліні познайомилися зі студентською радою університету та з усіма студентами, що приїхали навчатися за програмою Еразмус, з різних куточків світу. Тому було весело розмовляти польсько-англійсько-німецькою мовами.
ОК: Як взагалі проходило навчання?Як використовували свій вільний час?
ПЛ: Насправді навчання у Польщі не дуже відрізняється від нашого. Ті ж самі лекції та семінари. Що правда, програма трохи різнилася, принаймні на моєму напрямі. Що стосується дозвілля, з цим ми не мали проблем, адже для нас все було нове: нова країна, місто, люди. Тому сумувати нам не доводилося.
ОК: Щоб ти побажала студентам свого університету, які також хотіли б поїхати на навчання закордон?
ПЛ: Не бійтесь пробувати свої сили та розвиватись, бо єдине що Ви втратите/отримаєте, - це досвід. Адже якщо ти хочеш отримати щось, чого ніколи не мав у своєму житті, потрібно зробити те, чого ніколи не робив.
 
Олена Кузьмінська,
відповідальна за міжнародну діяльність факультету інформаційних технологій,
Любов Плиска,
студентка четвертого курсу факультету інформаційних технологій, напрям підготовки «Комп’ютерні науки»
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook