На факультеті тваринництва та водних біоресурсів успішно пройшла атестація лабораторій

17 жовтня 2021 року
     11 жовтня 2021 року на факультеті тваринництва та водних біоресурсів відбулася атестація лабораторій. 
     Атестація була проведена комісією у складі: Ярослава Рудика, начальника навчального відділу; Олега Бачинського, заступника начальника навчального відділу з практичного навчання студентів; Лариси Кліх, начальника навчально-методичного відділу; Дмитра Касаткіна, доцента кафедри компютерних систем і мереж; Тетяни Зубок, доцента кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві; Андрія Пасічника, провідного фахівця відділу пожежної безпеки; Ярослава Ковбаси, головний метролог науково-організаційного відділу науково-дослідної частини.
     Атестаційна комісія провела кропітку роботу з атестування лабораторій факультету, адже на базі факультету функціонує 26 навчальних, 4 навчально-наукових-виробничих лабораторій та 2 навчальні павільйони технологічного обладнання.
     Професор кафедри технологій в птахівництві, свинарстві та вівчарстві Наталія Прокопенко представила лабораторії з птахівництва, які розташовані в навчальному корпусі № 7-а.
     Доценти цієї ж кафедри: Руслана Уманець − розповіла про діяльність навчальної лабораторії кролівництва та звірівництва, а Наталія Грищенко представила лабораторії, де вирішуються нагальні питання з технологій виробництва свинини.
     Студенти, навчаючись на кафедрі, знайомляться з сучасним обладнанням, яке використовується на підприємствах з виробництва свинини, на птахофабриках – з виробництва яєць і м’яса птиці, на підприємствах з розведення, вирощування кролів та звірів й отримання від них продукції.
     Використання потенціалу лабораторій кафедри технологій молока та м’яса дає студентам можливість набувати знань й навичок з проведення аналізу молока і м’яса та застосування одержаних результатів у курсовому, дипломному проектуванні і для вирішення конкретних технологічних завдань. Завідувач кафедри професор Анатолій Угнівенко з гордістю розповів про результати наукової роботи співробітників та студентів, що отримані в лабораторіях кафедри.
     Лабораторії кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин мають велику, потужну матеріально-технічну базу та оснащені сучасним обладнанням для проведення занять. Постійно науково-педагогічними працівниками кафедри оновлюється і методичне забезпечення для проведення занять.
  
     Науково-педагогічні працівники кафедри приймають участь у міжнародному грантовому проекті «Еразмус +» «Поліпшення навичок з лабораторної практики у фахівців агропродовольчого сектору Східної Європи», результатом якого стало створення сучасної лабораторії молекулярно-генетичних досліджень у тваринництві.
     Під час атестації лабораторій кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного комісією з атестації було відмічено кропітку наукову роботу аспірантів в цих лабораторіях.
    Співробітники кафедри презентували функціональні властивості навчальних лабораторій вказавши, на використання сучасної комп’ютерної техніки та програмного забезпечення.
     Лабораторії кафедри біології тварин представив завідувач кафедри професор Микола Сахацький, який розповів про їх діяльність та перспективи розвитку.
     Викладачі кафедри ведуть активну роботи по залученню студентів та учнів шкіл до вивчення біологічних особливостей тварин і риб в сучасних, оригінально зроблених та оформлених новітніх лабораторіях. У таких, лабораторіях студентам і цікаво, і є змога отримати найкращі знання та вміння, які відкриють перед ними великі перспективи. 
     Дуже цікавою та змістовно була зустріч із в.о. завідувача кафедри гідробіології та іхтіології, доцентом Наталією Рудик-Леуською, яка розповіла про діяльність лабораторій в сучасних умовах та перспективи їх розвитку.
     Сучасний центр водних біоресурсів, обладнаний новітніми приладами, акваріумами, в яких розводяться риби різних видів, представили науково-педагогічні працівники, що працюють у лабораторіях кафедр біології тварин, аквакультури і гідробіології та іхтіології.
     Завідувач навчально-науково-виробничого центру водних біоресурсів Петро Шевченко ознайомив членів комісії з станом пожежної безпеки лабораторій. Проінформував членів комісії щодо організації навчального процесу студентів, ознайомив з матеріально-технічною базою для проведення занять бакалаврів та магістрів, а також здійснення наукових досліджень аспірантів кафедр.
     З великою зацікавленістю члени атестаційної комісії розглядали живу культуру найдрібніших водних тварин і рослин та спостерігали під мікроскопом дафній, циклопів, водорості.
     На факультеті тваринництва та водних біоресурсів діє лабораторія конярства, яка обладнана в кращих традиціях конярства та кінного спорту. Тут студенти отримують знання та вміння, які в подальшому використовуватимуть не тільки в Україні, а і в різних країнах світу. На сьогодні лабораторія надає можливість всебічно розвиватись студентам в пізнанні інноваційних технологій в конярстві, і в кінному спорті. Студенти постійно приймають участь у кінно-спортивних змагання, займаючи призові місця.
  
     Лабораторії в галузі бджільництва представив завідувач кафедри конярства і бджільництва, професор Микола Повозніков. Він показав матеріально-технічну базу кафедри, новітні, інноваційні технології, які вже використовуються для навчання студентів.
     Демонстраційний майданчик дає можливість усім доторкнутись до пізнання особливостей бджолиної сім’ї.
     Звичайно, де ж як не в лабораторії з бджільництва можна зробити дослідження якості меду, походження його. Для цього фахівці мають всебічні знання та всі необхідні прилади. Завідувач кафедри презентував функціональні властивості лабораторій кафедри, звернула увагу на залучення коштів через лабораторії кафедри.
     Слід відмітити і те, що на всіх кафедрах факультету тваринництва та водних біоресурсів діють наукові гуртки, де студенти поглиблюють свої знання та вміння з питань технології виробництва і переробки продукції тваринництва та водних біоресурсів та аквакультури. В цілому, використання потенціалу лабораторій кафедр факультету тваринництва та водних біоресурсів дало змогу перейти на якісно новий рівень викладання дисциплін, а основним завданням діяльності лабораторій було і залишається підвищення якості навчання та підготовки фахівців.
     Комісія з атестації лабораторій відмітила, що за останні роки на факультеті відкрито багато нових, сучасних, прогресивних лабораторій та високий їх високий рівень функціонування, наявність матеріально-технічного, методичного та програмного забезпечення для ефективного навчання студентів та здійснення науково-інноваційної діяльності.
 
Ярослав Рудик,
начальник навчального відділу
 Олег Бачинський,
 заступник начальника навчального відділу
з практичного навчання студентів
Сергій Грищенко,
заступник декана
факультету тваринництва та водних біоресурсів

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook