Важливість професії захисника рослин – очима випускника факультету Гилермо Чібаха з Коста Ріки

26 вересня 2021 року
     Цьогорічна зустріч студентів третього курсу спеціальності «Захист і карантин рослин» з випускником1981 року факультету захисту рослин за спеціальністю «Захист рослин» стала для них неймовірним подарунком. Через 40 років Гілермо Сіваж Чібахаз маленької латиноамериканської країни Коста-Ріка, подорожуючи Україною, завітав на територію нашого університету, де навчався та провів студентську юність. Закінчивши Українську сільськогосподарську академію у 1981 р., Гілермо Чібаха, все життя пов’язав із фітосанітарією. Нині він очолює відділ Захисту рослин Міністерства сільського господарства Коста-Ріки.

     Зворушливим моментом стала зустріч колишнього студента Гілермо Чібаха з Миколою Кириком, який тоді був деканом факультету захисту рослин та його однокурсницею Ганною Ковалишиною, а нині професором кафедри генетикиселекції і насінництва та Миколою Долею, завідувачем кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин.

     Скориставшись нагодою, ми запросили гостя до розмови зі студентами. Їм цікаво було дізнатися, наскільки фітосанітарія є необхідною у світовому масштабі? Наскільки професійні знання зі спеціальності «Захист і карантин рослин» є важливими? Наш гість розповів: «Маленька острівна держава в Латинській Америці Коста Ріка, яка за площею менша за озеро Мічіган, що займає лише 0,03% території світу, вона ж є домом для 5% всього світового різноманіття. Тут мешкають понад 500 тисяч видів рослин і тварин, з них близько 300 тисяч видів комах, зокрема, 18% всіх метеликів світу, 66% всіх видів тропічних метеликів, 90% усіх видів метеликів Центральної Америки. Проте це розмаїття біоресурсів знаходиться під постійними ризиками потрапляння з товарами і вантажами відсутніх для території країни комах-фітофагів, збудників хвороб рослин чи насіння бур’янів. Тому контролюючи надходження продукції рослинного походження в Коста Ріку, рослинні ресурси своєї країни, він повинен володіти ситуацією щодо якості та чистоти. Зі свого боку країна експортує зрізи квітів, овочі, каву до США, Мексики і Європи.

     Дотримання виконання фітосанітарних вимог – одна з головних функцій безперешкодного руху товарів рослинного походження у світі. Фітосанітарна безпека будь-якої держави означає захищеність її території від ризиків, які виникають в разі проникнення, розповсюдження та масового розмноження шкідників, хвороб рослин і бур’янів. Професія дала мені можливість спілкуватися з фахівцями Бразилії, США, Англії, Іспанії, Франції. Обмінюватися цінною інформацією щодо визначення невідомих нам шкідників і комах. Відшукувати реальні шляхи вирішення проблеми, застосовуючи фітосанітарні заходи».

     Тож професія «Захист і карантин рослин» є досить важливою і потрібною. Отримання нових знань за фахом, вивчення мов дасть можливість подорожувати, і відкриє весь світ.

Оксана Сикало,
заступник декана факультету захисту рослин,
біотехнологій та екології


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook