Викладачі кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька беруть активну участь у вирішенні питаннь дослідження подвійного використання

20 вересня 2021, 8:19

Викладачі кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К.Скороходька: завідувач кафедри Кучерук Марія Дмитрівна, професор Ткачук Світлана Алімівна, доцент Галабурда Марія Алімівна та асистент Юстинюк Валерія Євгеніївна завершили курс “Запобігання неналежному застосуванню досвіду та неявних знань у галузі досліджень подвійного використання в Центральній / Східній Європі та країнах Балтії», організований Університетом Теннессі за підтримки Держдепу США. Даний курс був розроблений та організований для представників науково-дослідних інститутів, університетів, державних лабораторій та установ країн східної Європи та Балтії, а саме України, Польщі, Угорщини, Грузії та Литви з метою ознайомлення з потенційними можливостями використання результатів дослідження державами зі зловмисними намірами та сприяння розробці та впровадження заходів попередження та стримування діяльності ревізіоністських держав з просування програм створення біологічної зброї.

Сам курс складався з двох частин: самостійне опрацювання матеріалів на онлайн платформі Університету Теннессі та триденної онлайн конференції. В дистанційному режимі викладачі змогли опрацювати такі важливі питання, як потенційне використання біологічних агентів як зброї, проблеми, які виникають при проведенні досліджень подвійного використання, ознайомитися із новими технологіями, які мають подвійне використання, а також навчилися визначати ефективні методи планування та контролю проведення власних досліджень, включно із застосуванням методів комплексної перевірки дистриб'юторів та виробників необхідних для дослідження матеріалів, обладнання та реактивів. На основі засвоєного матеріалу, працюючи у групах під час онлайн конференції, учасники мали можливість поділитися здобутками своїх країн у сфері досліджень подвійного використання, обговорити нагальні проблеми біобезпеки на рівнях установ та країн в цілому та запропонувати стратегію їх вирішення.

Незважаючи на різний рівень економічного розвитку держав, представники яких долучилися до обговорення, були озвучені однакові проблеми, а саме не приділення або приділення недостатньої уваги питанням проведення досліджень подвійного використання з боку держави, відсутність законодавчої бази і ефективного контролю, неналежне фінансування дослідницької діяльності та багато інших. Такі проблеми можливо вирішити лише шляхом міждисциплінарної та міжнародної співпраці, адже вони загрожують безпеці людства, а сам курс став відправною точкою на шляху формування політики в сфері біобезпеки та досліджень подвійного використання в Україні.


Валерія Юстинюк
асистент кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook