Гідробіологічна навчальна практика як основа підготовки фахівців блакитної ниви

1 липня 2021 року
     Навчальна практика – невід’ємний елемент навчання майбутніх висококваліфікованих фахівців блакитної ниви. Бо саме на навчальній практиці з дисципліни «Гідробіологія» студенти пізнають життя водойми як майбутні фахівці рибогосподарської галузі.

     Базою навчальної практики у цьому році є нова сучасна «Лабораторія біопродуктивності та рибогосподарської екології» Центру «Водних біоресурсів та аквакультури». Перший день практики – надзвичайно емоційний і багатий інформаційно – перш за все – у студентів закінчилися проміжні вихідні після сесії і зустріч на практичному навчанні мала багато вражень. По друге – робота на відкритих водоймах вимагає ретельного дотримання техніки безпеки – студенти уважно прослухали інструктаж відповідального за техніку безпеки по кафедрі, асистента Антона Климковецького та керівника практики − доцента Меланії Хижняк.

     Каскад озер Дідорівка Голосіївського парку – улюблене місце відпочинку студентів університету, а у нашому випадку – це місце навчальної практики. Перед початком практики студенти закріплюють знання та алгоритм дослідження водойми (збір інформаційних джерел про розташування водойми, її площу, глибину, водообмін тощо) та проводять обстеження на предмет надходження різноманітних стоків, рекреаційного навантаження.

     При обстеженні водойми студенти мають можливість визначити основні фізико-хімічні показники води й отримати миттєвий результат з вмісту розчиненого у воді кисню, рН-середовища, електропровідність, загальну мінералізацію, солоність води завдяки використанню новітніх приладів – Water Quality Meter, рН-метр, придбаних за сприяння керівництва університету.

  

     Під час навчальної практики студенти самостійно відбирають гідробіологічні проби – фітопланктон, зоопланктон, зообентос, макрофіти, а в лабораторії проводять їх камеральне опрацювання за допомогою сучасних світлових мікроскопів. Студенти дуже відповідально віднеслись до поставлених завдань при відбиранні проб і практично кожний був задіяний до процесу і проявив свої здібності.

  

     Щоправда не обійшлося і без несподіванки від природи – рясний літній дощ легко помив лотоки після первинної обробки проб бентосу і трохи освіжив, а чисте повітря Голосієва прискорило ходу до опрацювання проб в новій лабораторії.

     Навчальна практика з дисципліни «Гідробіологія» для другокурсників спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» є логічним завершенням дисципліни і застосування здобутих теоретичних знань. Про результати практики студенти звітуються на підсумковій конференції після оформлення отриманих матеріалів у вигляді звітів та презентацій.

Наталія Рудик-Леуська,
в.о. завідувача кафедри гідробіології та іхтіології

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook