Органічне виробництво молока та продуктів з нього – у програмі практики майбутніх фахівців ветеринарої медицини

1 липня 2021 року
     Практична підготовка студентів є невід′ємною частиною навчального процесу, це можливість набуття вмінь та навичок. На своєму досвіді в цьому переконались здобувачі вищої освіти, а саме студенти 1, 3 та 4 курсів, які 24 та 25 червня 2021 року під час ветеринарно-санітарної практики та навчальної практики з ветеринарної гігієни харчових продуктів мали можливість відвідати унікальне господарство, в якому займаються виключно органічним сільськогосподарським виробництвом. 

     У програмі практики було відвідування новозбудованого заводу компанії «Органік Мілк» в с. Баранівка Житомирської області, де виробляється 16 видів продукції, сертифікованої за органічним стандартом. Ознайомитися із технологією виробництва молочної продукції мали і співробітники кафедри ветеринарної гігієни ім. професора А.К. Скороходька, серед яких, завідувач кафедри Марія Кучерук, доценти Марія Галабурда, Ніна Кос′янчук та Віта Михальська, старший викладач Роман Димко, асистент Валерія Юстинюк. На даний момент потужності заводу – 30 т молока в день, хоча працює він на 70 % своїх можливостей.

     Технолог підприємства розповіла про основні принципи, які застосовуються у виробництві молочної продукції, про порядок здійснення контролю її якості і безпечності. Внутрішній контроль якості та безпеки молочної продукції реалізується власною лабораторією ТОВ «Органік Мілк», акредитованою для здійснення моніторингу дотримання параметрів органічності всіх складових технологічного процесу від фізико-хімічних та мікробіологічних аналізів вхідної сировини, контролю стерильності обладнання, температурних режимів виробництва окремих видів продукції до оцінки якості готової продукції.

     Підприємство має атестовану лабораторію – атестат № А14-084 від 14.05.2014 «Украгростандартсертифікація». Вимірювальна лабораторія включає в себе: експрес-лабораторію, фізико-хімічну лабораторію, бактеріологічну лабораторію.

     Експрес-лабораторія призначена для вхідного контролю молока-сировини, де проводяться аналізи по визначенню відповідності його вимогам ДСТУ 3662, а саме: кислотність, густина, масова частка жиру, масова частка білку, група чистоти, наявність фальсифікацій, кількість соматичних клітин та вмісту антибіотиків.
     Фізико-хімічна лабораторія проводить контроль вхідної допоміжної сировини, контроль технологічного процесу виробництва органічної молочної продукції та готової продукції на відповідність нормативної документації, згідно якої виготовляється. Бактеріологічна лабораторія здійснює контроль санітарного стану підприємства, обладнання, дотримання працівниками санітарних норм та правил; проводить мікробіологічний контроль вхідної та допоміжної сировини, технологічного процесу та кожної партії готової продукції.
     Вимірювальна лабораторія підприємства оснащена сучасними засобами вимірювальної техніки, що забезпечує повний контроль виробництва органічної молочної продукції на всіх етапах виробництва.
     Директор заводу Олена Стретович пояснила основні принципи діяльності компанії. Швейцарія – найбільший покупець продукції «Органік Мілк» за кордоном. Але виробництво, запевняє директор, орієнтоване на українського споживача. Відвідування заводу «Органік Мілк» завершилося дегустацією органічної продукції.

     Сировину – органічне молоко екстра класу – завод отримує від агрофірми «Галекс Агро», розташованої на землях Баранівського та Новоград-Волинського районів. Екскурсію підприємством провів директор Сергій Леонець, який є колишнім випусником НУБіП України. Сергій Олексійович розповів, що молоко отримують від корів, яких випасають на органічно сертифікованих землях і відгодовують виключно органічними кормами. Таким чином, воно не містить залишків хімічних та синтетичних добрив і кількість бактерій у ньому зведена до мінімуму.

     Корови з квітня по листопад знаходяться на пасовищах, маючи цілодобовий доступ до їжі, кормів і до води. Тварини отримують особливий раціон та догляд. Виключається використання стимуляторів росту і гормонів, а якщо тварину доводиться лікувати антибіотиками, вона утримується окремо і її молоко не потрапляє до загальної маси, а перекип’ячується і випоюється телятам. Порода корів, що утримуються на фермі — симентал молочного напрямку продуктивності (чеська селекція). На сьогодні поголів’я складає близько 2000 голів та постійно зростає. Переваги цієї породи – витривалість і невибагливість, сильний імунітет.
     Головними факторами симентальської породи є високі показники молочної та м’ясної продуктивності тварин: 5,5 – 7,5 тис. л. за лактацію високої жирномолочності 4,0%-4,5% та вмістом білка 3,3%-3,6%. Середньодобовий надій від корови становить 22–26 літри молока, що для корів симентальської породи є чудовим показником.

    Дорослі корови цієї породи досягають у вазі 650–700 кг, а племінні бики до 1300 кг. Телята народжуються з живою масою 35-45 кг, добре відгодовуються, мають високу інтенсивність росту: у 6 місяців тварини досягають живої маси 200–240 кг, що дає можливість в більш ранньому віці ставити їх на дорощування та відгодівлю. Бички у 12 місяців мають вагу 400–420 кг, до 18 місяців – 500–600 кг., та середньодобовим приростом 950–1200 гр. Забійний вихід м’яса у молодняку – 50–55%, у дорослих особин – 65%.

     Студенти побачили умови, в яких утримуються тварини, доїльний зал, що дає можливість безконтактного доїння корови. За словами керівника фермою, таке обладнання дає можливість отримати молоко найвищої якості з найменшим вмістом бактерій, що впливають на забрудненість молока. При органічному виробництві не використовуються мінеральні добавки, а лише крейда, монокальцій і органічні добавки.

     Дякуємо директору заводу «Органік Мілк» Олені Стретович та директору «Галекс-Агро» Сергію Леонцю за прекрасно організовану практику та можливість долучитися до органічного виробництва.

 

Марія Галабурда,
доцент кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook