Інтеграція сучасних інформаційних онлайн-систем у навчальний процес підготовки магістрів-агроінженерів

30 червня 2021 року
     З кожним роком цифрові смарт-технології визначають ключові напрямки розвитку агробізнесу в нашій країні. Аграрне виробництво України дедалі динамічніше рухається в бік інформатизації, діджиталізації й інших цифрових інновацій. Мова йде не лише про використання різноманітних інструментів точного землеробства для збору інформації, зокрема, про супутниковий моніторинг, GPS-навігацію, безпілотні літальні апарати, роботизовані системи тощо. 
     Найважливішим та найбільш значущим є знання та правильне використання специфічного програмного забезпечення, без якого робота будь-якої з вищезазначених систем є неможливою. Очевидно, що для ефективного використання таких систем та роботи з програмним забезпеченням не обійтись без ґрунтовних фахових знань, а враховуючи стрімкий розвиток смарт-систем агровиробництва їх вивчення та оперативне інтегрування в освітній процес підготовки сучасного агроінженера є необхідним.
     Нещодавно на механіко-технологічному факультеті успішно завершився перший «пілотний» етап впровадження в освітній процес провідної інформаційної онлайн-системи точного землеробства Soft.Farm, старт якому дав ректор університету Станіслав Ніколаєнко – відповідний договір про науково-технічне співробітництво між компанією «КВАРТ-СОФТ» та НУБіП України було підписано восени минулого року. Перші 19 магістрів-агроінженерів стали сертифікованими фахівцями з експлуатації та впровадження системи Soft.Farm на підприємствах АПК України.
     Компанія «КВАРТ-СОФТ», розробник системи Soft.Farm, номерними сертифікатами підтвердила рівень знань та вміння майбутніх магістрів-агроінженерів використовувати сучасні ІТ-інструменти, необхідні для впровадження точного землеробства, та вести прозору аналітику діяльності аграрного виробництва для прийняття зважених управлінських рішень.
     Сертифікати, що дають право здійснювати підготовку фахівців, отримали і викладачі механіко-технологічного факультету, які спільно з фахівцями компанії «КВАРТ-СОФТ» розробили відповідні навчально-методичні матеріали.
 
Коротка довідка. Інформаційна система Soft.Farm складається з таких модулів: «земельний банк», «індекс NDVI», «агроскаутінг», «картограми полів», «GPS моніторинг техніки» та ряду інших, що дозволяють отримувати та аналізувати інформацію про стан земельних угідь; здійснювати прогнозування врожайності культур, враховуючи індекси NDVI та погодні умови; створювати картограми за агрофізичними, агрохімічними показниками та картування врожайності; планувати сівбу з урахуванням схем сівозмін; формувати технологічні операції; виконувати розрахунок потрібної кількості добрив, засобів захисту рослин, насіння; планувати фонд заробітної плати тощо.
 
     Практична апробація системи в польових умовах здійснювалась на базі ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» під керівництвом її директора Юрія Росамахи. ІТ-складову впровадження системи забезпечив факультет інформаційних технологій, який, як і механіко-технологічний факультет, стояв у витоків співробітництва.
     Висловлюємо вдячність генеральному директору компанії «КВАРТ-СОФТ» пану Сергію Кондратюку та фахівцям компанії за дієву участь в підвищенні якості освітнього процесу підготовки сучасних агроінженерів, за наданий доступ та можливість повного і безкоштовного використання системи Soft.Farm в навчальному процесі! Щиро дякуємо декану факультету інформаційних технологій пані Олені Глазуновій за співпрацю та допомогу у впровадженні системи Soft.Farm. Сподіваємось на продовження та розширення співпраці!
 
Леонід Аніскевич,
професор кафедри сільськогосподарських машин
та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка
Юрій Гуменюк,
завідувач кафедри сільськогосподарських машин

та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook