Навчаємося захищати: на кафедрі військової підготовки розпочалися навчальні збори

30 червня 2021 року
     На кафедрі військової підготовки розпочалися літні навчальні збори. 
     Цього року до них залучено біля 300 студентів, які протягом двох попередніх років опановували програму підготовки офіцера запасу та вийшли на завершальний етап підготовки. Серед них не тільки студенти НУБіП, а й їхні колеги з майже 20 закладів вищої освіти та громадяни України, які вже мають відповідний рівень освіти.
     Традиційно збори розпочалися з підняття прапора України.
     Ви пройшли теоретичний курс і отримали відповідні навички у навчальних класах, а зараз у польових умовах будете водити військову техніку, стріляти зі штатної зброї механізованого (танкового) батальйону, отримуєте нові знання з  інженерної підготовки, тактичній медицині та перевірите свою вправність у топографії, звернувся до майбутніх офіцерів запасу завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов. Словом, навчаємося захищати!
 
     Місяць навчальних зборів передбачає два етапи підготовки. Перший – двотижневі заняття на базі кафедри військової підготовки: відновлення, удосконалення знань і навичок, отриманих протягом дворічних занять в умовах пандемії COVID-19. Другий – два завершальних тижні: особовий склад зборів виїде до навчального центру "Десна" ім. князя Ярослава Мудрого, де вже на потужній навчально-матеріальній базі Збройних сил України будуть практично закріплені та перевірені отриманні знання. Далі – ротні тактичні навчання, випускний екзамен та прийняття присяги на вірність Українському народові.
     Як і у Збройних силах України, більше 10 відсотків бажаючих отримати військовий фах – представниці прекрасної статі. Основна моя професія – галузеве машинобудування, а паралельно навчаюсь ще й на кафедрі військової підготовки, зазначила одна з них Єлізавета Бернадська. У свої двадцять років я твердо вирішила, що хочу мати щось спільне із захистом своєї держави. За два роки навчання вдалося розкрити командирські якості та правильно визначити перспективи на майбутнє, навчитись витримки та зберігати спокій. Від літніх зборів очікую справді професійної підготовки як офіцера запасу, а ще – надбання та закріплення навичок водіння військової техніки, домедичної допомоги та особливого поводження зі зброєю.
     Як і щороку, певна кількість майбутніх випускників кафедри планують пов’язати своє майбутнє зі службою у Збройних силах України. Так, студент Максим Пашинський розповів, що йшов на навчання з конкретною метою: робити військову кар’єру.
     І от роки мого навчання тут майже закінчились. За весь цей час через мене пройшла купа інформації, ледь не кожний гвинтик з нашої техніки побував в мене в руках, ділиться він враженнями. Мене навчили керувати людьми, надавати їм допомогу, рятувати життя. Залишився останній крок: практично показати свої вміння і навички на полігоні. Скажу чесно, сумуватиму за часом, проведеним на військовій кафедрі.
     Звісно, ці збори дещо відрізняються від тих, що проходили до пандемії коронавірусу. Нині для запобігання захворюваності серед особового складу на кафедрі щоденно проводиться вимірювання температури, вологе прибирання та дезінфекція приміщень. Всі студенти мають засоби особистого захисту і дотримуються правил гігієни. Крім профілактики захворювання на COVID-19 для надання допомоги при травмах, порізах, сонячних ударах та опіках на навчаннях працює медичний працівник.
 

Ігор Родіонов 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook