Поїздка викладачів факультету аграрного менеджменту у ТОВ «Агрофірма Колос» - гарна нагода осмислити та проаналізувати критерії успіху соціальноорієнтованого бізнесу

28 червня 2021 року
17 червня 2021 року колектив кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського, маючи за мету посилити практичну складову навчального процесу майбутніх фахівців з менеджменту, ознайомитись із сучасним організаційно-економічним механізмом і технологічними процесами у сільськогосподарському підприємстві, відвідали ТОВ «Агрофірма «Колос».
 
 
ТОВ «Агрофірма «Колос» ‑ це потужне, відоме на всю Україну багатогалузеве інтегроване господарство, яке розташоване в с. Пустоварівка Сквирського району Київської області та функціонує вже понад 20 років. Стратегічним напрямом ТОВ є відновлення і розвиток сільськогосподарської діяльності.
 
  
 
Директор ТОВ «Агрофірма «Колос» доктор сільськогосподарських наук Леонід Васильович Центило ‑ справжній господар, який на власному досвіді багаторічної наполегливої праці демонструє як необхідно господарювати, щоб село розвивалося, що потрібно робити уже сьогодні, щоб завтра, попри всі кліматичні виклики та загрози, продовжувати успішно працювати, адаптуючись до реалій українського агробізнесу, вдало поєднуючи традиції українського села, основи науково обґрунтованого землеробства та використовуючи кращу світову техніку й технології. Тільки мудрий управлінець, який глибоко розуміє всі особливості сільського господарства, головною метою своєї діяльності окреслює «збереження й відновлення родючості ґрунтів», а не тільки прибуток!
 
У своїй розмові з викладачами кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського, відповідаючи на злободенні питання щодо ринку землі, ролі та місця аграрного сектора економіки України на світовому продовольчому ринку і т. д., директор господарства зазначив: «Проїхавши по всьому світу, зібравши найкращі зразки технологій, техніки ми показали тут, на наших полях, практичний результат, який Україну поставив до розряду конкурентних країн. Нині Україна може прогодувати близько одного мільярда населення. Тому невипадково триває жорстка боротьба за українські землі. Для українського аграрія настав відповідальний момент: не чекаючи державної політики у сфері обробітку землі, взяти найкращі світові технології й адаптувати їх на наших землях. Ми отримали результати, якими можемо пишатися. Ми почали цінувати працю людей не тому, що стали добрішими, а тому, що зрозуміли: сучасні технології потребують серйозного підходу».
 
 
 
Справжнє захоплення у відвідувачів викликала різноманітність напрямів діяльності: рослинництво, тваринництво, переробка продукції власного виробництва, наукова діяльність, допоміжна діяльність, лабораторний комплекс та насіннєвий завод, які на початку зустрічі було детально презентовано директором господарства, а також, згодом, у ході фактичного об'їзду території агрофірми.
 
 
 
 
 
Науковці обмінялися думками з приводу прикладних аспектів організаційної структури, яка постійно вдосконалюється у даному господарстві, набуваючи ознак органістичної, поділилися пропозиціями стосовно можливостей оптимізації управлінської структури. Під час зустрічі викладачі поцікавилися особливостями процесу прийняття управлінських рішень, делегування повноважень, ефективністю діючої системи моніторингу у ТОВ «Агрофірма «Колос», а також отримали вичерпну відповідь від фахівців господарства щодо діджиталізації виробничих процесів, яка у повній мірі реалізується в агрофірмі. Жваву дискусію викликали питання управління конфліктами, командної взаємодії у колективі, лідерства, дієвих методів у рамках мотиваційного механізму, соціальної відповідальності.
Присутні мали нагоду переконатися у актуальності нещодавно оновленої проектною групою викладачів кафедри освітньо-професійної програми «Менеджмент організацій і адміністрування» для підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент», яка включає дисципліни «Етика бізнесу та соціальна відповідальність», «Психологія управління», «Управління якістю», «Digital-менеджмент» та ряд інших актуальних освітніх компонентів.
Вкрай рідко можна почути від сучасного сільгосптоваровиробника думку про те, що на сьогодні необхідно насамперед формувати систему управління, приділяти увагу менеджменту, маркетинговій діяльності. Саме такий підхід, бачення напрямів майбутнього розвитку є пріоритетними у господарстві. На думку Леоніда Васильовича ‑ «ефективно управляти ґрунтами, водоймами, майданчиком для відходів і розуміти, що на полі, де виробничі процеси науково узгоджені, завжди запаси вологи будуть вищими. Таким чином, аграрій може отримати вищий від середнього врожай. Потрібно навчитися добре господарювати із використанням сівозміни, щоб потім добре господарювати без неї. В Україні сівозміна однозначно потрібна. Якою вона має бути — залежить від ринку. Законами ринку нехтувати не варто».
Слід відмітити, що ТОВ «Агрофірма «Колос» є нетиповим сільськогосподарським підприємством, оскільки має серед персоналу чимало науковців, а у структурі ‑ кілька наукових лабораторій, випробувальних майданчиків для наукових розробок селекціонерів, мікробіологів. Це дає можливість, зокрема для науково-педагогічного персоналу Університету, відчути особливу атмосферу, бути зрозумілим одне одному як теоретикам, так і практикам, адже всіх об'єднує одна ідея, можна навіть сказати «місія» ‑ робити корисну справу задля добробуту українського народу.
 
 
Завідувач кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського професор Тетяна Балановська від усього колективу подякувала за гостинний, дружній, по-домашньому затишний прийом колектив ТОВ «Агрофірма «Колос», на чолі з його директором, залишивши на згадку наукові здобутки викладачів кафедри (монографію та посібник). Керівник господарства запросив майбутніх фахівців-управлінців для проходження практики на базі ТОВ «Агрофірма «Колос», а викладачів ‑ для продовження співпраці з метою обміну досвідом та свіжими ідеями, реалізації спільних наукових проектів.
 
 
Ольга Гогуля,
доцент кафедри менеджменту
ім. проф. Й. С. Завадського
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook