Ірина Литошенко з Ковалівки Київської області : обираю фах юриста і НУБіП першим пріоритетом

10 червня 2021 року
     Переговорити з Іриною Литошенко, випускницею 11 класу СШ №1 с. Ковалівка Київської області вдалося напередодні здачі ЗНО. Імпровізоване інтерв’ю взяв завідувач кафедри цивільного та господарського права Олексій Піддубний.

 

  • Іра, чому саме вища освіта?

     — В сучасному світі некваліфіковану працю все частіше виконують машини, а вища освіта стає неодмінним атрибутом соціальної взаємодії, більшим, ніж просто отримання знань. Я б сказала, що вища освіта – це формування певних цінностей і потреб у сфері нематеріального, розширення спектра можливостей для сприйняття реальності у всій її багатоманітності, дозволяє людині найбільш повно отримати задоволення від вирішення своїх життєвих завдань.

  • Тоді звузимо запитання, чому саме фах юриста зацікавив тебе, адже, в сфері суспільної взаємодії є багато напрямів?

     — Звичайно, мені подобаються різні напрями, журналістика, соціальна філософія і лінгвістика – це все спеціальності про комунікацію між людьми, а я за своєю вдачею відкрита і люблю спілкування. Проте на вибір саме юридичного фаху справили враження романи відомого американського письменника Джона Грішема, який розкриває внутрішній світ юридичних фірм, судів, поліційних відділків, адвокатських контор. Мені уявляються розумні, дотепні, енергійні і гарно одягнені в діловому стилі люди, які щодня стикаються з нестандартними ситуаціями, моральним і етичним вибором.

  • Нажаль, не все в нашій професії виглядає як в голівудських екранізаціях. А які іще літературні уподобання ти маєш?

     — Мені подобається класика фантастики, наприклад, 451 за Фаренгейтом Рея Бредбері, я завжди хотіла бути на боці тих людей, які прагнуть правди і справедливості, проти тих, що намагаються спотворити істину і змусити всіх інших думати те, що їм надиктують згори. І я усвідомлюю, що це є дуже непростим моральним вибором. Крім того, люблю творчість Стівена Кінга, вона стверджує перемогу загальнолюдських цінностей над низькими рисами людської особистості.

  • Так, з правозахисним напрямком ми здається визначились, а що плануєш робити у вільний від навчання час?

     — НУБіП потужний університет, з гарною спортивною базою, у школі я захоплювалась грою у волейбол і танцями і думаю продовжити ці хобі в університеті, брати участь у фестивалях і конкурсах, таких як «Голосіївська весна».

  • Що думаєш про програми обміну студентами? Куди б хотілося поїхати?

     — Я мрію проїхати по Латинській Америці, отже одного дня думаю така можливість знайдеться, чому б і ні?

  • Дійсно, чому б і ні, дякую за це невеличке інтерв’ю і бажаю успіху на ЗНО, а також у здійсненні мрії.

 

Розмову вів професор Піддубний Олексій
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook