На честь 123 річниці НУБіП України – співпраця з роботодавцями: XIV науково-практична конференція «Вдосконалення харчування для здоров’я та довголіття людини»
До святкування 123 річниці НУБіП України – факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК спільно з роботодавцями – Асоціацією дієтологів України, 27-28.05.2021 року провели унікальну конференцію «Вдосконалення харчування для здоров’я та довголіття людини».
Організаційний комітет: проф. Л.В.Баль-Прилипко, доц. О.В. Швець, доц. О.А. Мартинчук, м. Київ.
В роботі прийняли участь понад 200 учасників, заслухано - 27 доповідей медичних науковців зі Львову, Дніпра, Києва, Білорусії, Франції, США.
Відкрив наукова-практичну конференцію Президент Асоціації дієтологів України, кандидат медичних наук, доцент Олег Швець і декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, проф. Лариса Баль-Прилипко.
На відкритті акцентувались питання необхідності і актуальності такого заходу в умовах сьогодення, що харчування сучасної людини здійснює постійний та вирішальний вплив на її особисте здоров'я та має важливі соціально-економічні наслідки.
Декан факультету, проф. Лариса Баль-Прилипко розповіла про актуальність навчально-наукової програми «Нутриціологія» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньо-професійну програму «Нутриціологія здорового харчування за спеціальністю 229 «Громадське здоров'я». Адже брак сучасних, науково-обгрунтованих знань щодо харчування призводить до поширення недостовірної та необ’єктивної інформації, що заважає здоровому вибору та призводить до численних негативних наслідків.
Робота конференції проводилась науковими симпозіумами та круглими столами:
1. Науковий симпозіум «Харчування в еру пандемій неінфекційних та інфекційних захворювань»
Модератори: проф. Н. Григор'єва, проф. Л. Баль-Прилипко, доц. О. Швець, Доц. О. Мартинчук
2. Круглий стіл «Пандемія ожиріння та доля кожного пацієнта»
Модератори: проф. Д. Іванов, доц. О. Швець
3.Науковий симпозіум «Генетика, нутрієнти та вплив на здоров’я людини»
Модератори: проф. О. Няньковська, к.мед.н. О. Кириленко
4. Науковий симпозіум «Мікробіом і можливості йогомодифікації для впливу на фізіологічні та паталогічні процеси»
Модератори: проф. Г. Осьодло, доц. О. Мартинчук, доц. О. Швець
5.Науковий симпозіум «Роль харчування в управлінні старінням»
Модератори: доц. О. Швець, доц. Г. Ннезговорова
6.Науковий симпозіум «Харчування, імунітет і запалення»
Модератори: проф. Д. Хібер, доц. О. Мартинчук
7. Науковий симпозіум «Харчова непереносимість, дієта та функціональні кишкові розлади»
Модератори: доц. О. Швець, доц. Н. Міхньова
В Україні недостатньо фахівців, які отримують спеціалізовану професійну підготовку та можуть кваліфіковано надавати індивідуальні рекомендації по харчуванню або впливати на рішення у бізнес проектах, пов’язаних з розробкою та виробництвом здорових харчових продуктів.
У теперішній час багато компаній, які виробляють харчову продукцію, сформулювали пріоритет розвитку у розробці, виробництві та промоції саме корисних харчових продуктів.зважаючи на це, потит на кваліфікованих фахівців із глибокими знаннями нутриціології буде зростати – такими словами закінчила роботу конференції проф. Лариса Баль-Прилипко.
Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології м'ясних,
рибних та морепродуктів