МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР, ПРИСВЯЧЕНИЙ 123-РІЧНИЦІ НУБІП УКРАЇНИ

19 травня 2021 року

 1

     13 травня 2021 року у ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» в онлайн-режимі відбувся міжнародний науково-практичний семінар на тему: «Екологічний менеджмент», присвячений 123-річниці НУБіП України. 

          В семінарі взяли участь:

– доктор  економічних наук, професор  ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» Світлана СУДОМИР (Україна);
–  кандидат економічних наук, доцент, декан факультету економіки і природокористування Любов ЯРЕМА (Україна);
– доктор  сільськогосподарських наук, професор  ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» Орест ЗАХАРІВ (Україна);
– доктор  філософії, міжнародний  експерт  з  економіки та менеджменту (Республіка Словаччина), війт гміни Громадка, Болеславецького повіту, Нижнєсілецького воєводства Даріуш ПАВЛІЩИЙ (Польща);
– доктор філософії, заступник директора інституту економіки  та менеджменту, завідувач кафедри менеджменту Університету економіки у Бидгощі Марцін КЕНСИ (Польща);
– заступник міського голови Єленя-Гура відповідальний  за департамент освіти та спорту, директор підприємства термальних вод Петро ПАЧОСКІ (Польща);
– науково-педагогічні працівники кафедр економіки підприємства,  екології, охорони навколишнього середовища  та здобувачі вищої освіти факультету економіки і природокористування  ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» (Україна).
 

     Семінар розпочала завідувач відділу навчально-науково-інноваційної діяльності, доктор економічних наук, професор Світлана СУДОМИР, яка побажала учасникам семінару цікавої та плідної праці в розробці ефективної системи екологічного менеджменту. Доповіла про основні засади концепції екологічного менеджменту як важливого інструмента забезпечення сталого розвитку. Розглянула фактори, які сприятимуть ефективному впровадженню екологічного менеджменту в Україні.

3     

    Про основні питання реформування екологічного менеджменту та розвитку наукових досліджень, що є вкрай актуальним для розуміння розбудови сучасної моделі управління у сфері охорони, використання та відтворення тваринного світу, зокрема водних біоресурсів, які потребують окремої уваги з боку органів державної влади доповіла декан факультету економіки і природокористування, кандидат економічних наук, доцент  Любов ЯРЕМА.

     Визначив  орієнтири впливу систем екологічного управління та екологічного менеджменту залежно від функціонального навантаження доктор філософії, заступник директора інституту економіки  та менеджменту, завідувач кафедри менеджменту Університету економіки у Бидгощі Марцін КЕНСИ.

2     

    Про поетапну трансформацію завдань екологічної політики до становлення сучасного екологічного менеджменту, що відповідає рівню суспільної свідомості в розрізі природозбереження доповів доктор  філософії, війт гміни Громадка Даріуш ПАВЛІЩИЙ. 

    Заступник міського голови Єленя-Гура Петро ПАЧОСКІ  у своєму виступі наголосив на тому, що саме визначення переліку пріоритетних заходів щодо покращення екологічного стану водних екосистем України та шляхів їх реалізації стане гарантуванням успішності. Крім того, відмітив, що екологічна безпека є складовою національної безпеки, тому формування комплексу критеріїв екологічної безпеки має бути запорукою безпеки держави.

    Про наукові дослідження щодо  екологічного стану верхнього водного шару малої річки  за інтенсивного антропогенного впливу» (на прикладі річки Золота Липа) доповів доктор сільськогосподарських наук, професор Орест ЗАХАРІВ, який зазначив, що в результаті проведеного санітарно-бактеріологічного аналізу води річки Золота Липа в усіх досліджених водних об’єктів спостерігалися мікроорганізми родини Ентеробактерій, що свідчить про забруднення водного середовища змивами із прибережних орних земель та фекальними масами з місць господарювання людей. Біохімічна диференціація видів мікроорганізмів роду Цітробактер підтверджує антропогенний характер забруднення води досліджених водойм. Тому поверхневі водойми цього регіону слід вважати біоценозом, який є сприятливим для розмноження холерних вібріонів, легіонел, збудників туляремії та лептоспірозу.

  Завідувач кафедри екології, охорони навколишнього середовища  Олег ПАВЛІВ проінформував учасників семінару про розвиток органічного землеробства та поводження з твердими побутовими відходами в Україні.

4     

     Декан факультету економіки і природокористування Любов ЯРЕМА подякувала  польським колегам за участь у  семінарі, за постійну підтримку і співпрацю і побажала  перспективних планів та втілення задумів на користь країни. 

    В цілому семінар був яскравим, цікавим  та корисним для кожного учасника.

 Деканат факультету
економіки і природокористування

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook