День відкритих дверей спеціальності «Журналістика»

17 квітня 2021 року
НУБіП України

 17 квітня в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбувся день відкритих дверей. З огляду на тимчасове обмеження живого відвідування він проходив у форматі інтернет-конференції, проте до онлайн-спілкування долучилося більше тисячі майбутніх студентів.

Після детальної цікавої розповіді про навчальний заклад ректора університету Станіслава Ніколаєнка та знайомства з відповідальним секретарем приймальної комісії Сергієм Ковалевським гостинно відчинилися двері факультетів та ННІ. Випускники шкіл, технікумів, коледжів з усієї країни, які виявили бажання оволодіти секретами спеціальності "Журналістика", продовжили зустріч на онлайн-конференції кафедри журналістики та мовної комунікації. Біля двох десятків абітурієнтів виявили цікавість до майбутньої професії журналіста. Серед присутніх були слухачі підготовчих курсів, учасники олімпіади з української мови, випускники шкіл, гімназій, ліцеїв, коледжів.

До абітурієнтів 2021 року з привітальним словом звернулася завідувач кафедри, професор Наталія Костриця:
– Шановні випускники, а також усі гості! Ми раді Вас вітати на Дні відкритих дверей спеціальності «Журналістика», проведення якого стало однією з кращих традицій у НУБіП України. Сьогодні найкреативніший колектив кафедри журналістики та мовної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету нашого університету відкриє віртуальні двері у світ журналістики. Наш університет знаходиться у мальовничому Голосієві. На жаль, ми не можемо з вами зараз побачити всієї краси весняної природи, але за інших сприятливих умов ми радо вас зустрінемо і покажемо всі мальовничі куточки та інфраструктуру університету. Якісна підготовка майбутніх журналістів забезпечується завдяки досвідченому професорсько-викладацькому колективу, сучасній матеріально-технічній базі, широкому застосуванню новітніх інформаційних технологій.
На кафедрі працюють і заслужені журналісти України, і народні артисти України, і члени Національної спілки журналістів України, і професори, і доценти, і викладачі-практики, які у процесі навчання залюбки поділяться з вами безцінним практичним досвідом. Це і Тетяна Цимбал, яка є «Обличчям УТ-1», і «Золотий голос українського радіо» Василь Ілащук та багато інших не менш креативних особистостей. При кафедрі діє медіалабораторія, оснащена сучасним обладнанням, де студенти створюють інформаційні випуски телеканалу «Свій НУБіП». Робота каналу триває навіть під час карантину. Випуски регулярно виходять в ефір. Все, що ви сьогодні побачите, було створено нашими студентами, які з першого курсу долучені до практичної діяльності.

 Після цього Наталія Миколаївна передала слово доценту Олені Балалаєвій, яка розкрила можливості майбутньої спеціальності: 
– Ким стануть наші випускники в майбутньому? Як узгодити бажання самореалізації з можливістю працевлаштування? Наші випускники матимуть можливість працювати у редакціях газет, журналів, теле- і радіокомпаній, інтернет-виданнях, пресових та інформаційних агентствах, прес-центрах та обіймати посади журналіста, ведучого теле- та радіопрограм, кореспондента, коментатора, оглядача, літературного або технічного редактора. І вже з першого курсу ми готуємо їх до практичної діяльності. Наші студенти пробують себе у ролі ведучих новин, коментаторів, кореспондентів, висвітлюють університетські події, супроводжують науково-практичні конференції. До послуг майбутніх журналістів телестудія «Свій НУБіП», медіаплатформа, студентський дайджест, де студенти мають можливість створити власний медіапродукт, «пілотний проєкт».

Член Національної спілки журналістів України, доцент Антон Лягуша у своєму виступі наголосив на перевагах професійної журналістики. Незважаючи на те, що світ нині стрімкий і швидко розвивається, у всесвітній мережі Інтернет кожен може знайти потрібну інформацію, може так само викласти інформацію про себе чи про інших. Але ніщо не замінить уміння, професіоналізму, знань стосовно того, як спеціально конструювати суспільну думку, скеровувати її у правильне русло. Це цікаво, це потрібно в житті, і професія журналіста буде потрібна завжди.

– Якщо хочете досягти життєвого успіху, завжди потрібно до цього докласти зусиль, – сказав Антон Олександрович. – Наші студенти з перших днів, з першого курсу вчаться і здобувати знання, і працювати. Нині в дистанційному форматі ми можемо робити відео, яке зробити на перший погляд неможливо, але студенти креативні й наполегливі, вони роблять неможливе.

Далі доцент Антон Лягуша ознайомив абітурієнтів з кафедральною медіалабораторією, з практичною роботою студентів. Слова викладача підтвердив студент другого курсу спеціальності "Журналістика" Анатолій Кисельов, захоплено розповідаючи про практичні заняття в лабораторії, про можливості майбутньої спеціальності.

Доцент Галина Фоміна зробила окремий акцент на вивченні іноземних мов на нашому факультеті. Вона сказала, зокрема, таке:
– Існує можливість викладання окремих журналістських дисциплін англійською мовою, Широко представлені німецька, англійська, французька мови. Існує центр франкофонної освіти, вивчаються класичні мови, зокрема латинська. Наукові амбіції можна реалізувати на міжнародних конференціях та конкурсах перекладів. Приходьте до нас: тут весело, цікаво та креативно!

Після цього викладачі відповідали на запитання абітурієнтів. Зокрема, випускницю еколого-природничого ліцею № 116 Яну Мицько цікавило питання, чи можуть студенти десь публікувати свої твори. Завідувач кафедри Наталія Костриця запевнила майбутніх студентів, що можливості є, вони різні, а також безліч можливостей для майбутніх журналістів включатися в кафедральні та створювати власні креативні проєкти, та запросила в заключному слові подавати документи в НУБіП на спеціальність "Журналістика".

Тетяна Чумак, 
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook