ХТО НЕ ШУКАЄ – ТОЙ НЕ ЗНАХОДИТЬ НОВЕ ТА ЦІКАВЕ

13 квітня 2021 року

    Всі ми, науковці, чудово знаємо, що проведення досліджень та експериментів досить часто супроводжується виявленням випадкових і неочікуваних результатів. Окремі із них можуть бути навіть сюрпризом. Напевно, саме це не робить науку ще більш цікавою та привабливою та стимулює рухатися вперед.
    Саме так, зовсім випадково аспірант кафедри аквакультури Богдан Коваленко виявив у імпортованої охолодженої риби сибас кілька екземплярів невідомого паразита. Його ідентифікація та вивчення стали викликом для співробітників кафедри аквакультури. Так, після дослідження його морфології, уточнення окремих деталей тілобудови під мікроскопом, нами було встановлено, що даний паразит має назву язикова мокриця (Cymothoa exigua) (рис. 1).

        
Рис. 1. Виявлені екземпляри язикової мокриці

      Природний ареал існування виявленого організму розташований біля узбережжя Каліфорнії. Однак, у 2005 році у Великобританії була спіймана риба, заражена цим паразитом, хоча це винятковий випадок. Поряд з цим, вчені припускають, що зміна кліматичних умов розширює ареал паразита. На сьогодні мокриць виявляли більш ніж у 40 видів риб різних розмірів. Їх також знаходили у крабів.
Всім відомо, що паразити можуть завдавати серйозної шкоди організму хазяїна, іноді їхні дії прямо чи опосередковано можуть мати летальний наслідок. Проте це не відноситься до язикових мокриць.
      Язикова мокриця досить цікавий паразит, який відноситься до ракоподібних. Популярність цей невеликий рачок отримав за своє унікальне паразитування на тілі риби: він не присмоктується до тіла жертви, не прагне потрапити всередину її кишечнику, щоб пожирати частину її здобичі. Cymothoa exigua діє хитріше і його цікавить лише один конкретний орган – він забирається в пащу риби і прикріплюється до її язика.
Як тільки ця мокриця виявляється на місці, її тіло починає змінюватися. Очі зменшуються, ноги подовжуються, збільшується її розмір, стаючи аналогічним габаритам язика риби. За допомогою своїх гострих кігтів вона пронизує м'який орган і висмоктує з нього всю кров. Знекровлений язик риби повністю втрачає здатність виконувати свою функцію, а на його місці залишається сидіти паразит, утримуючись міцною хваткою, прикріплюючи власне тіло до м'язів залишку язика.
      Cymothoa exigua – єдиний відомий науці паразит, який функціонально заміщає орган господаря. Здається, що зайнявши місце язика, рачок поглинає всю добич риби, не залишаючи нічого своєму хазяїну. Але це не так. Язикова мокриця живиться кров'ю та слизом риби. Те, що риба добуває для свого живлення, мокриця «пропускає» всередину своєї жертви. Більш того, вчені допускають, що риба використовує паразита точно так же, як і нормальний язик, не помічаючи наявності мокриці в ротовій порожнині (рис. 2).

        

Рис.2 . Язикова мокриця у роті риби, прикріплена до м'язів залишку язика

      В організм жертви рачок потрапляє через зяброві щілини або ротовий отвір. Зайнявши «вільне» місце, мокриця до кінця свого життя паразитує на одній і тій же рибі. Досягнувши зрілості, вона гине і від'єднується від язика, проте пошкоджений орган вже не може відновити свою функцію. Найцікавіше, що риба може використовувати Cymothoa exigua так само, як і свій язик, тобто паразит повністю виконує функції язика, не завдаючи видимої шкоди.
     У мокриць є невеликі клешні і панцир. Жіночої особини виростають до 3 см. в довжину, чоловічі особини менше - до 1,5 см. Що цікаво, спочатку всі особини цього ракоподібного чоловічої статі. Самкою ж вони стають тільки в тому випадку, якщо в роті у риби ще немає інших язикових мокриць. Парування мокриць відбувається в ротовій порожнині риби-хазяїна. Яйця відкладаються в спеціальну кишеньку на черевці самки, звідки, після вилуплення, молоде покоління Cymothoa exigua відправляється у вільне плавання в пошуках свого нового пристанища (рис.3).


Рис. 3. Молоде покоління язикової мокриці

      У них є зовсім небагато часу, щоб знайти собі власну рибу, оскільки їх енергетичні запаси дуже обмежені. Маленькі мокриці використовують свій нюх і, помітивши тінь риби, що пропливає, прямують до неї, щоб стати її новим язиком.
     Що ж стосується «батьків», то вони так і залишаються в роті риби доки одна з особин не загине або це не станеться з самою рибою. Що відбувається після смерті носія вченим на сьогодні достеменно невідомо.
      Поряд з цим, варто зауважити, що для людини паразит не є небезпечним, проте може вкусити за палець, якщо спробувати його витягти з пащі риби. Що цікаво, в деяких місцях язикових мокриць навіть готують для споживання. За словами тих, хто куштував їх, на смак вони дуже схожі на звичайних креветок.
     Цікавий факт: ця тварина навіть потрапила в популярну відеогру Resident Evil 4, де її здатність згадувалася в контексті можливості паразитів управляти своїми господарями.

Джерела:
https://i-fakt.ru
https://onthedeep.com/creatures/tongue-eating-louse/

Професор кафедри аквакультури, д.с.-г.н.
Вовк Н.І.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook