Інвентаризація зелених насаджень базового закладу: землевпорядники завершують роботи зі створення планово-картографічної основи

7 квітня 2021 року

    Реєстрація зелених насаджень на території Університету та постановка їх на бухгалтерських облік є важливим завданням Плану заходів з усунення недоліків у фінансово-господарській діяльності Університету, що були виявлені Державною аудиторською службою України.

     На виконання цього завдання ректором НУБіП України Станіславом Ніколаєнком створено комісію, до якої залучено фахівців бухгалтерської служби, ННІ лісового і садово-паркового господарства, факультету землевпорядкування, а також служби проректора з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності.

     Відповідно до плану виконання робіт з інвентаризації зелених насаджень Університету, затвердженого наказом від 7 листопада 2020 року №973, протягом грудня 2020 р. – березня 2021 р. проводилися роботи зі створення планово-картографічних матеріалів на територію базового закладу. Актуальна картографічна основа, перш за все, необхідна для комплексної системи інвентаризації, обліку та моніторингу зелених насаджень. Тож, деканом факультету землевпорядкування Тарасом Євсюковим було доручено провести роботи зі створення топографічної основи на територію базового закладу доцентам кафедри геодезії та картографії Олександру Шевченку, Івану Опеньку та Олексію Жуку. Колектив виконавців вже має досвід виконання подібних робіт та відповідні технічні й технологічні рішення. А враховуючи значний обсяг робіт і стислі терміни, було прийнято рішення використовувати для детального знімання безпілотники DJI Matrice 100 та DJI Inspire 1.

  

     На першому етапі виконання робіт було створено мережу розпізнавальних знаків для яких визначено планові координати за допомогою GNSS-приймачів ElNav і70 та ElNav M3 і контролер-планшета з широкомасштабними SMART функціями в режимі Real Time Kinematic. Загалом на території базового закладу закоординовано понад 40 рівномірно розміщених опознаків.
     Топографічне знімання виконано на 15-ти земельних ділянках загальною площею понад 85 га. Нині польовий етап робіт завершено. І завершено вчасно – одразу після сходу снігового покриву і до розпускання листя на деревах та появи трав'янистої рослинності (територію навчального корпусу №6 і гуртожитку №4 встигли відзняти у грудні 2020 року після опадання листя і до появи снігового покриву). Наразі ж тривають камеральні роботи з обробки результатів знімання і створення планово-картографічних матеріалів з нанесенням усіх будівель, споруд, електричних опор, оглядових колодязів, інженерних мереж, лавок, дерев, чагарників, квітників тощо.

     На окремі земельні ділянки вже створена відповідна картографічна основа – це територія навчального корпусу №6 та студентських гуртожитків №4, 5, 6 та 7, щодо інших – робота на стадії завершення. Отримавши необхідні планово-картографічні матеріали, фахівці ННІ лісового і садово-паркового господарства розпочали роботу з інвентаризації зелених насаджень. Зокрема цього тижня завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Андрій Білоус зі своєю командою відпрацьовували технологію проведення інвентаризації зелених насаджень розміщених на території навчального корпусу №6.
     Далі буде…

Іван Ковальчук,
завідувач кафедри геодезії та картографії

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook