Смирнов Ігор – видатний вчений-біолог і педагог світового рівня

4 квітня 2021 року
     До 110-річчя від дня народження доктора біологічних наук, професора колишньої Української сільськогосподарської академії Ігоря Васильовича Смирнова.

     Ігор Смирнов народився 4 квітня 1911 року в с. Колодне Бесединського району Курської області в сім’ї службовців. У 1937 році закінчив з відзнакою зоотехнічний факультет Білоцерківського сільськогосподарського інституту і був направлений молодшим науковим співробітником в Інститут гібридизації і акліматизації «Асканія-Нова», де разом із В. К. Миловановим провів ряд оригінальних досліджень з питань біотехнології відтворення сільськогосподарських тварин.

     Наукову роботу перервала служба в армії. А потім – Друга світова. Після повернення з фронту Ігор Васильович вступив до аспірантури Всесоюзного науково-дослідного інституту тваринництва, де досконало вивчає біофізичні і біохімічні властивості та зміни під час розрідження, заморожування, тривалого зберігання і відтаювання сперми плідників. Відкриває невідому раніше властивість статевих клітин ссавців зберігати біологічну повноцінність, спадкову інформацію та здатність відтворювати повноцінне потомство після глибокого заморожування сперми при -78ºС, -183ºС і 196ºС, розробляє технологію її глибокого заморожування, тривалого зберігання і відтаювання. Це фундаментальне, історичного значення відкриття було широко апробовано в Харківському інституті тваринництва Лісостепу і Полісся України.
     Саме відкриття І. В. Смирнова стало основою науково-технічної революції в галузі селекції та поліпшення сільськогосподарських тварин, сприяло розвитку нового напряму досліджень у галузях теорії та практики селекції тварин, генетичних методів оцінки плідників за генотипом.

     Тривале зберігання глибоко заморожених гамет у зрідженому азоті забезпечило ефективне використання цінних плідників, незалежно від країни світу, де їх утримують, та часу використання, що суттєво підвищило можливості й ефективність селекції. Фахівці-тваринники по праву вважають тривале зберігання сперми плідників в замороженому стані «важкою індустрією» в селекції тварин.
     Завдяки відкриттю І. В. Смирнова у багатьох країнах світу впроваджено великомасштабну генотипову селекцію, яку започаткували вчені-співвітчизники О. В. Гаркаві та О. О. Серебровський.
     Внаслідок широкого використання кращого світового генофонду спеціалізованих молочних порід, в Україні створено високопродуктивні вітчизняні породи молочної худоби: українську червоно-рябу, чорно-рябу, червону та буру молочні. Їх генетичний потенціал складає у племінних заводах 9–10 тис. кг, а в громадському секторі – 6–7 тис. кг молока від корови за рік, що у 3–4 рази вище від вихідних порід, на базі яких вони створювались. Використання глибоко замороженої сперми та ембріонів набуло глобального масштабу.

Співробітники кафедри розведення сільськогосподарських тварин Української сільськогосподарської академії, 1973 р. (другий зліва професор Ігор Васильович Смирнов)

     На основі відкриття І. В. Смирнова ґрунтуються сучасні методи біотехнології, заморожування гамет інших видів тварин та трансплантації ембріонів, запліднення in vitro, трансгенна інженерія, трансплантація органів у медицині та ін.
     Найскладніші проблеми – збереження генофонду сільськогосподарських тварин та біологічного різноманіття дикої фауни вирішуються також завдяки цьому відкриттю. Нині у спермо- і ембріосховищах зберігається генетична інформація видатних плідників і маток та ембріони комерційних та зникаючих популяцій тварин.
    З питань біології розмноження, теорії та практики глибокого заморожування генеративних клітин самців різних видів тварин вчений опублікував понад 220 наукових праць.

     Ігор Васильович був не лише великим вчениv, але і талановитим педагогом. Працюючи на кафедрі розведення сільськогосподарських тварин УСГА майже три десятиріччя він блискуче читав лекції студентам, спеціалістам тваринництва, сформував наукову школу, підготував багато кандидатів і докторів наук, підготовлено 3500 спеціалістів вищої кваліфікації та понад дві тисячі техніків-лаборантів.

     Заслуги Ігоря Смирнова перед наукою і державою не залишились непоміченими. У 1973 році йому присвоєно звання Заслуженого діяча науки і техніки України, він був нагороджений багатьма орденами і медалями.
     Своїми теоретичними розробками та практичною їх реалізацією І. В. Смирнов започаткував новий напрям і методи наукових досліджень, організаційних форм селекції та відтворення тварин, які набули планетарного значення і стали незамінним надбанням людства. Його наукова спадщина належить до найвеличніших відкриттів людського розуму і є гордістю вітчизняної науки та зооінженерної практики.


Вдячні учні великого вченого-педагога:
В. М. Давиденко, А. П. Кругляк, Г. С. Шарапа, М. П. Журавель

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook