До пожежонебезпечного періоду готові

26 березня 2021 року
Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

 Пожежонебезпечний період розпочинається водночас із сезонним потеплінням. Уже після сходу снігового покриву в лісах різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Основною їх причиною є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах, а також випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, уздовж доріг, що межують з лісовими масивами. Сильні весняні вітри сприяють розповсюдженню вогню у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей і тварин.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

– розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;

– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

– палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;

– залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

– заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;

– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

Якщо люди виявляють загорання у лісі, перш за все потрібно телефонувати на номер 101.

Звертаємо Вашу увагу!

Порушення вищезазначених правил тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, а саме за:

— порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 1530 до 4590, а на посадових осіб – від 4590 до 15300 гривень.

— знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 до 15300, а на посадових осіб – від 10710 до 30600 гривень.

— самовільне спалювання рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян – від 3060 до 6120, а на посадових осіб -від 15300 до 21420 гривень. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно–заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 до 12240, а на посадових осіб – від 21420 до 30600 гривень.

Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 до 8500 грн. або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Період особливої пожежної небезпеки буде тривати до жовтня включно.

ДП «Ізяславський лісгосп» ретельно підготувався до пожежонебезпечного періоду. Підприємство забезпечене чотирма пожежними автомобілями, трактором з ємністю для води на 10 м³, автомобілем з ємністю на 4,9 м³. На території лісового фонду підприємства розташовано чотири спостережні вежі на трьох з них ведеться відеоспостереження. Постійно проводиться поновлення та створюються нові мінералізовані смуги. Працівники лісової охорони систематично організовують профілактичні бесіди з населенням, проводять рейди, аби не допустити лісових пожеж.

Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!

 

Джерело: пресслужба ДП «Ізяславський лісгосп».

https://kmlis.gov.ua/до-пожежонебезпечного-періоду-готов/

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook