Лісівники ДП «Словечанське ЛГ» готуються до пожежонебезпечного періоду

15 березня 2021 року
ДП «Словечанське ЛГ»

 Лісова пожежа - страшна стихія, проти якої людина часто безсила. Наслідки та втрати тоді від пожежі у лісі - жахливі. І для екосистеми, і для місцевого населення, і для лісового господарства. Адже за лічені години може згоріти все, що вирощувалось працьовитими руками лісівників десятки років. Про це ще раз засвідчили й минулорічні лісові пожежі на території Овруччини, які знищили десятки тисяч лісових насаджень, житлові будинки у лісових селах.
Підготовку до пожежонебезпечного періоду в лісгоспі почали завчасно. Для захисту лісів від пожеж в держпідприємстві функціонує лісова пожежна станція II-го типу, де є все необхідне, якщо доведеться гасити пожежу - 193 ранцевих вогнегасники, 17 мотопомп, відра, лопати тощо. Для боротьби з вогнем є також 7 пожежних автомобілів та 4 пожежні модулі ємністю 6,2 тис. літрів кожна, а також 6 ємностей для перевезення води від 3 до 5 тис. літрів (у випадку пожеж, які монтуються на лісовозні автомобілі).
На території лісгоспу, площа якого майже 74,8 тис.га, облаштовуються нові та проводиться догляд за існуючими мінералізованими смугами. В 2020 році, наприклад, облаштовано нових 240 км і проведено догляд на 2092 км за існуючими.
Мінсмуги відіграють далеко не останню роль в охороні лісів від пожеж та мають бути правильно облаштовані. Це штучно створений протипожежний бар’єр. Як правило, робляться вони механізованим способом: проводиться оранка ґрунту трактором на певну ширину. Мінеральний шар ґрунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали здатні горіти, в процесі цього присипаються землею. Така зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву.
Лісівниками також регулярно встановлюється та поновлюється наглядна агітація на протипожежну тематику (біг-борди, панно та ін.).
У лісгоспі також функціонують 5 телевізійних систем відеоспостереження, лісова охорона використовує у своїй роботі квадрокоптер.
Проїжджаючи лісовими угіддями лісгоспу, можна побачити шлагбауми, які перекривають в’їзди до лісу другорядних доріг.
Шлагбауми встановлюються для того, щоб контролювати, а у високий клас пожежної небезпеки не допускати заїзди транспорту, крім лісгоспівського, у лісові масиви.
В лісгоспі та лісництвах вже з березня 2021 року встановлено чергування відповідальних осіб протягом світлового дня , а також патрулювання лісової охорони у лісових обходах (майстерських дільницях). Про ситуацію в обходах лісівники доповідають по телефону.
До того ж у кожному лісництві є пункти збереження пожежного інвентаря, який може згодитися в боротьбі з вогнем у лісових масивах, де постійно чергує пожежний сторож. Всі працівники тут пройшли спеціальні навчання та готові до роботи в пожежонебезпечний період.
Працівниками лісової охорони і спеціалістами лісгоспу з населенням також регулярно проводяться співбесіди про правила поведінки жителів району в лісі в пожежонебезпечний період.
Адміністрація ДП «Словечанського лісгоспу» нагадує всім, що громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які перебувають на території України, зобов’язані виконувати правила пожежної безпеки в лісі, виховувати у дітей обережність у поводженні з вогнем.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

– розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;
– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
– палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;
– заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;
– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.
Звертаємо увагу, що порушення вищезазначених правил тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, а саме за:
- порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
- знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від 630 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
І насамкінець таке. Кожен, хто помітив вогонь у лісі, зобов'язаний негайно вжити заходів для його гасіння. Якщо зробити це власними силами неможливо, слід проінформувати про пожежу в лісгосп за номером (04148)51377 або сільську раду та службу порятунку - “101”.
На знімках: техніка, яку використовують лісівники ДП «Словечанський лісгосп» у боротьбі з лісовими пожежами.

 

Джерело: Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства.

https://zt-lis.gov.ua/pres-sluzhba/novina/article/lisivniki-dp-slovechanskii-lisgosp-gotujutsja-do-pozhezhonebezpechnogo-periodu.html

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook