Співпраця з тепличними господарствами в рамках профорієнтаційного проекту ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України

17 березня 2021 року

 Кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І. Мартиненка організувала профорієнтаційну зустріч з роботодавцями ПрАТ «Комбінат «Тепличний» та тепличним комплексом «Асканія-Флора». Викладачі кафедри виїхали на робочі місця передових підприємств вирощування рослинної продукції в спорудах закритого ґрунту та взяли репортажі з робочих місць. У онлайн-зустрічі в форматі «Дня відкритих дверей» взяли участь керівники, педагогічні працівники та майбутні випускники шкіл та коледжів, а також співробітники та студенти кафедр ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.

 

   З вітальним словом виступили директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун та завідувач кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка Віталій Лисенко.
    Репортаж з ПрАТ «Комбінат «Тепличний» проводили викладачі кафедри Алла Дудник та Тарас Лендєл. Президент Асоціації «Теплиці України», до речі, випускник кафедри автоматики та робототехнічних систем, Євгеній Чернишенко у своєму виступі ознайомив учасників зустрічі із сучасними голландськими технологіями вирощування овочів у ПрАТ «Комбінат «Тепличний». Складний технологічний процес вирощування супроводжується високим рівнем автоматизації, застосовуються сучасні технічні засоби, контролери, системи моніторингу, що дозволяє на підприємстві отримувати якісну продукцію, яка є сертифікованою за Європейськими стандартами якості.

    Олександр Мельніченко, головний інженер ПрАТ «Комбінат «Тепличний» розповів про особливості функціонування обладнання теплиць, окреслив коло проблем, серед котрих висока вартість енергоресурсів, що невпинно зростає та зумовлює підвищення собівартості овочів. Проте на підприємстві у співпраці із науковцями кафедри випробовуються і впроваджуються сучасні інтелектуальні системи керування, а аспіранти та магістри науковці мають майданчик для своїх наукових досліджень.
    Петро Левчук, головний енергетик ПрАТ «Комбінат «Тепличний» розповів про сучасні технології та рівень автоматизації, що впроваджені на комбінаті, він зазначив про необхідність та важливість підготовки спеціалістів відповідного напряму.
Репортаж з тепличного комплексу «Асканія-Флора» проводили викладачі кафедри Ігор Болбот та аспірантка Інна Якименко. Заступник генерального директора тепличного комплексу «Асканія-Флора» Володимир Масіч у своєму виступі ознайомив учасників зустрічі із сучасним виробництвом квітів та рівнем автоматизації тепличного комплексу. Він зазначив про необхідність підготовки висококваліфікованих фахівців, що здатні працювати на сучасному виробництві. Учасники вебінару побачили сучасний сортувальний цех з використанням роботизованих систем, що є найкращим прикладом рівня автоматизації тепличного комплексу.

 

     У відповідності до програми зустрічі відбулися презентаційні доповіді про спеціальності – 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 144 «Теплоенергетика» і 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» зробили завідувачі кафедр професори Володимир КозирськийВалерій ГоробецьВіталій Лисенко.
     Студенти першого курсу магістратури спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», Анастасія Болбот та Олег Михайлов поділилися особистим досвідом навчання в НУБіП України, а також, які ж унікальні можливості для подальшого працевлаштування та наукової діяльності відкриваються для випускників кафедри.

 

     Далі відбулася жвава бесіда з випускниками навчальних закладів, про особливості вступної кампанії 2021 та перспективи проведення майбутніх профорієнтаційних заходів.
     На завершення особливу увагу учасники зустрічі звернули на проблему нестачі висококваліфікованих фахівців у галузі енергетики та автоматики, адже саме такі спеціалісти є затребуваними, як на ПрАТ «Комбінат «Тепличний», «Асканія-Флора», так і на інших тепличних господарствах нашої держави.  Важливою, з точки зору учасників дискусії, є можливість дуальної освіти для студентів кафедри, адже це не лише поліпшує практичну підготовку фахівців, але й суттєво покращує матеріальне забезпечення молоді.
Євгеній Чернишенко та Володимир Масіч запросили майбутніх вступників до спільної роботи, а також на екскурсію до тепличних господарств, де завжди раді новим знайомствам.
    Дякуємо спікерам за змістовну та цікаву інформацію та за активності учасників зустрічі. Кожен такий захід наближає наших вступників до розуміння майбутньої професії, всіх її переваг та можливостей, які вони можуть використати в майбутньому.


Марина Гачковська,
старший викладач кафедри автоматики
та робототехнічних систем
ім. акад. І.І. Мартиненка

 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook