Музей історії НУБіП України

9 березня 2021, 18:48
НУБіП України

 Студенти 1 курсу 6 групи разом із своїм куратором відвідали Музей історії НУБіП України, який є навчальним, науково-дослідним і культурно-освітнім структурним підрозділом закладу вищої освіти.





   Студентам була донесена інформація про розвиток самого сільського господарства на теренах України. Також була донесена інформація про історію становлення майбутнього аграрного університету – Національного університету біоресурсів і природокористування України. Це можна було побачити на історичних документах й речах.


   Цікаво було почути розповідь та побачити на стендах інформацію про евакуацію університету під час Другої світової війні, а також про активну участь викладачів університету та студентів в АТО.



   Цікава була розповідь про історію створення самого музею. Вони дізналися, що формування кімнати історії закладу вищої освіти розпочалася за рішенням партійного комітету в грудні 1964 р. Над ним працювали ветерани академії, викладачі кафедр суспільних наук, представники факультетських партійних, комсомольських, профспілкових організацій. Доручалося розробити експозицію кімнати, організувати збір матеріалу, оформити стенди.


   Студенти дізналися, що першим завідувачем музею став Силенко Семен Ілліч. Постановою колегії Міністерства культури Української РСР від 2 липня 1975 р. музею історії Української ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарської академії присвоєно найменування «Народний музей». З 1983 по 1985 рр. завідувала музеєм Силенко Валентина Іванівна. У 1986 р. Народний музей історії УСГА очолив ветеран університету, його випускник Котюжинський Володимир Вікторович (по 2002 р.) він і став його першим директором. 21 січня 2003 р. музей історії Національного аграрного університету було реорганізовано в Науковий природничо-історичний музей НАУ, директором якого став доцент Мельник Олег Петрович. З 29 червня 2006 р. було проведено повторну реорганізацію музею. В цей час в університеті окремо почали функціонувати музей історії університету та музей історії факультету механізації сільського господарства, інші музеї університету стали навчальними лабораторіями.
   3 22 січня 2007 р. по 1 січня 2009 р. директором музею працював доцент Байрак Іван Романович. Постановою Кабінету Міністрів від 2 жовтня 2008 р. № 945 НАУ змінив свій статус та назву на НУБіП України, відповідно змінилася назва музею – Музей історії НУБіП України. З 8 січня 2008 р. по 15 вересня 2017 р. завідувала музеєм доцент Лановюк Людмила Петрівна. Після пожежі в 3 корпусі (2013 р.) музей був знищений. У 2017 р. корпус відновив свою роботу та почалася робота над відновленням музею історії НУБіП України. З вересня 2017 р. директором музею було обрано к.і.н. Поливач Марію Анатоліївну.
   В музеї можна було побачити експозиції, які засвідчують підписання перших міжнародних угод, культурно-масового життя студентів, сучасної діяльності ННІ та факультетів НУБіП України.




   Дякуємо директору Поливач Марії Анатоліївні за цікаву й змістовну екскурсію в Музеї історії НУБіП України. Студентам було цікаво ознайомитися і побачити експозицію музею, яка поетапно розкриває історію становлення та розвитку з історією університету.

Оксана Пащенко,
куратор групи

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook