«Моя Леся»: 150-річчю від дня народження Лесі Українки присвячується

25 лютого 2021 року

    З нагоди відзначення ювілею Лесі Українки працівники бібліотеки організували зустріч-читання «Моя Леся», що відбулася 24 лютого 2021 року в читальній залі у навчальному корпусі №4.
    Велика українська літераторка, знана не лише на теренах батьківщини, а й у всьому світі, залишається назавжди в душі кожного українця. ЇЇ життєва сила надихає, а творчість вражає своєю різноманітністю.

    Кожен з нас відкриває для себе Лесю Українку по різному – через поезію, драму чи прозу. То яка вона, Моя Леся? Безмежно життєлюбна, з відмінним почуттям гумору, любляча сестра, пристрасна, обдарована природою неймовірним талантом не тільки в літературі, а й в музиці та малюванні…
   Це була зустріч-одкровення, де кожен розповів про свою Лесю. Звучала музика Шопена (один з улюблених композиторів Лесі Українки), гості читали свої улюблені вірші, розповідали про невідомі факти з життя Лариси Косач. Творчий захід у бібліотеці зібрав понад 20 учасників, серед яких студенти-першокурсники та бібліотекарки.

   Так, зокрема, Яцишина Юлія, студентка факультету захисту рослин, екології та біотехнології продекламувала вірш «Хотіла б я тебе, мов плющ, обняти…», а Волощук Ангеліна, студентка агробіологічного факультету – «Жіночий портрет».

    Неллі Маркова-Пипко, заступниця директорки бібліотеки і Лариса Задерилова, завідувачка філії бібліотеки поділилися цікавими історіями із життя відомої поетеси.

   Не всі поціновувачі Лесиної творчості мали змогу прийняти участь у читаннях через карантинні обмеження, тому Анна Матушевич, студентка магістратури ННІ лісового і садово-паркового господарства, Вознюк Валерія та Нечипорук Софія, студентки факультету ветеринарної медицини, присилали свої відео-читання, з якими можна ознайомитись на нашому YouTube-каналі. 

  

     Учасники заходу, які найкраще продекламували вірші Лесі Українки, отримали подарунки – книги.

    Водночас, напередодні зустрічі, 19 лютого 2021 року, бібліотекарки нашої книгозбірні спільно із Анною Дащенко, заступницею декана з виховної роботи факультету захисту рослин, біотехнології та екології відвідали разом із студентами першого і другого курсів музей Лесі Українки в м. Києві.

   Екскурсія була настільки захоплюючою і цікавою, що один зі студентів, а саме Анатолій Незгодюк, студент першокурсник агрономічного факультету вирішив залишити відгук для музею: "Мої враження від музею та екскурсії – найпрекрасніші. Унікальне зібрання стародруків, портретів, світлин та особистих речей поетеси, історична будівля та затишне оздоблення квартири Косачів – усе це підносить та розкриває під новим кутом життєвий шлях, ніби з дитинства знайомої, а проте, як виявилося, майже невідомої мені Лесі Українки. Розповідь екскурсовода була неймовірно захоплюючою і цікавою, а найголовніше – передана настільки красивою і прекрасною мовою з безліччю цитат, справжня поезія в прозі. Відтепер неодмінно бажаю побувати і в інших меморіальних будинках поетеси, і, звичайно, неодноразово повернутися в дім Косачів, на Саксаганській."

    Бібліотекарки інформаційно-бібліографічного відділу до ювілею з нагоди дня народження Лесі України підготували 2 сценарії, які можна завантажити за цими посиланнями:

Не зламана духом українська поетеса живе і житиме у наших серцях

Уклін землі Волинській

     Тож дякуємо всім, хто розділив з нами захоплення творчістю великої доньки українського народу – Лесі Українки!

Неллі Маркова-Пипко, 
заступниця директорки наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook