Стажування землевпорядників на виробництві – невід’ємна складова якісної освіти!

10 лютого 2021 року
     У рамках підписаного договору про стратегічне партнерство НУБіП України та Інституту землекористування НААН України науково-педагогічні працівники кафедри управління земельними ресурсами пройшли 10 денне стажування на виробництві.

     Для забезпеченого професійного і компетентного викладання навчальних дисциплін на кафедрі викладачі повинні не тільки проходити стажування на виробництві, яке забезпечує доступ науково-педагогічного працівника до розроблення документації із землеустрою, а й повинні приймати участь у розробці державних стандартів у сфері землевпорядкування та земельних відносин, проводити моніторинг земель та земельних відносин, користуватись даними дистанційного зондування землі, розуміти сучасні виклики та тренди у галузі земельних відносин з практичної точки зору тощо. Саме для вирішення даних завдань завідувачем кафедри управління земельними ресурсами, професором, д.е.н. Дорош О.С. було організовано десятиденне стажування на виробництві.
     Інститут землекористування НААН України є державною науковою установою, яка відповідає усім необхідним критеріям та тісно співпрацює із кафедрою управління земельними ресурсами та факультетом землевпорядкування НУБіП України. Переважна частина співробітників інституту це випускники факультету землевпорядкування, окрім цього, він нерідко виступає першим робочим місцем для наших випускників. Напрями діяльності даної установи доволі широкі, це і проектно-вишукувальна робота (розроблення документації із землеустрою, геодезичні та землеоціночні роботи), інформаційно-аналітична (розробки ГІС, трансформування документальної інформації у цифровий формат, створення та перетворення геопросторових даних) та науково-дослідна (розробка державних та галузевих стандартів, розробка прогнозів, науково-практична, консультаційна та аналітична допомога підприємствам, установам та організаціям).

     Керівництво державної установи: директор – Дорош Йосип Мирославович, заст. директора – Тарнопольський Андрій Віліанович, вчений секретар – Аврамчук Богдан Олегович всіляко сприяють науково-педагогічним працівникам та студентам факультету землевпорядкування у стажуванні, проходженні виробничих практик, отриманні довідково-аналітичного матеріалів та передового досвіду роботи за фахом.
     У рамках пройденого стажування НПП кафедри: Бутенко Є.В., Тихенко Р.В., Купріянчик І.П. та Колісник Г.М. вивчали досвід формування сільськогосподарських землекористувань НААН України, долучались до написання держаних та галузевих стандартів у сфері землеустрою та земельних відносин. Окрім цього, співробітники кафедри займались обробкою матеріалів дистанційного зондування землі програмними засобами розробленими працівниками інституту. Також займались «стандартним» набором професійної діяльності фахівців спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій»: землеоціночні роботи, а саме проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, землевпорядні роботи – розробка проектів землеустрою, технічної документації, робочих проектів із зняття і перенесення верхнього родючого шару ґрунту. Нажаль, у силу пори року та карантинних обмежень, не вдалось прийняти участь у проведенні польових топографо-геодезичних робіт.

     До нетрадиційних видів діяльності під час стажування з якими зустрілись стажисти стало вивчення частини колекцієї карт Тарнопольського А.В., дискусії над майбутнім землевпорядної галузі та земельних відносин, а також успішністю земельної реформи України та перспективами запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення.

     Одним із ключових питань дискусій, які виникали, стали - перспективи вивчення студентами спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», якість їх підготовки, рівень освітнього процесу, відповідність навчальних дисциплін кафедри управління земельними ресурсами сучасним умовам та викликам, а також співвідношення умінь та навиків випускників розміру заробітної плати.
     Доволі нетрадиційна ситуація виникає при проходженні стажування, коли викладачів навчають їхні ж випускники чи аспіранти: Харитоненко Р., Братінова М., Аврамчук Б., Висідалко А., Трохимчук А. та інші. Але викладачам особливо приємні зустрічі із своїми учнями тільки вже у ролі колег та фахівців.

     У рамках пройденого стажування НПП кафедри виражають велику вдячність завідувачу кафедри та керівництву Інституту землекористування НААН за організацію та проведення стажування, можливість отримати цінний практичний досвід роботи на виробництві та звичайно приємно провести час у колі фахівців та однодумців.

Г.М. Колісник,
ст. викл. кафедри управління
земельними ресурсами


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook