Гирьовий спорт для здоров’я і краси!

25 січня 2021 року
     Кожна людина – це індивідуальність, яка характеризується наявністю певних здібностей до тієї чи іншої діяльності. Так і в спорті. Кожна людина від природи має певні задатки до того чи іншого виду спорту чи фізичної активності.

     Якщо в людини є більше схильностей до силових видів спорту, то для неї більше підійдуть заняття з важкої атлетики, пауерліфтингу, метання молота, штовхання ядра. Однак у разі, якщо людина схильна більше до навантажень, пов’язаних із витривалістю, то до числа її пріоритетних видів спорту ввійдуть стаєрський біг (зокрема, марафонський), веслування, лижні перегони.
     У кожному із названих видів спорту обох категорій явно домінує один із показників – або сила, або витривалість. Розвиток же іншої якості практично відсутній. У зв’язку з цим постає проблема, пов’язана із відсутністю гармонійного розвитку організму спортсмена, що в подальшому може суттєво впливати на його фізичний стан.

     Для розв’язання цієї проблеми доволі добре підходить гирьовий спорт, який наразі є дуже популярним у світі. У спортсменів у цьому виді спорту домінує специфічна якість людського організму, яка має назву силова витривалість. Вона являє собою збалансоване поєднання сили та витривалості без явного домінування однієї з них. Саме завдяки цьому, зокрема, гирьовий спорт підходить як для чоловіків, так і для жінок. Так, якщо в більшості чоловіки мають бажання максимального розвитку сили, гарних і об’ємних м’язів, то для них необхідно робити більший акцент на силові вправи, які, однак, теж сприятимуть досягненню високих результатів у цьому виді спорту. Разом з тим, для жінок найбільш жаданим є досягнення гарної фігури, позбавлення від зайвої маси тіла, досягнення його витончених пропорцій, а тому для них важливіше значення матимуть вправи з типом навантаження кардіо. Підкреслимо, що в обох випадках кінцева задача із досягнення силової витривалості як універсальної якості буде вирішена однаково успішно.
     Поряд із цим, окрім зміцнення здоров’я, для кожної людини важливе також задоволення власних амбіцій, у тому числі шляхом досягнення високих спортивних результатів і здобуття спортивних розрядів та звань.
     Підкреслимо, що навантаження в гирьовому спорті цілком замінюють роботу абсолютно на всіх тренажерах, а також рухову активність на стадіоні. Цей вид спорту якнайкраще підходить для того, аби, тільки зміцнюючи здоров’я, за доволі короткі проміжки часу досягати найвищих показників. Наприклад, при роботі з гирею 16 кг у жінок пропорційне розподілення навантаження між усіма суглобами складає приблизно по 2 кг, що можна порівняти з характером роботи в лижному спорті.

     Гирьовий спорт не вимагає досягнення піку сили або витривалості, що в свою чергу не змушує до вживання різноманітних харчових добавок. Щоб досягти найвищих результатів у цьому виду спорту достатньо лише збалансованих, натуральних продуктів. Насамкінець, технічні можливості для занять цим видом спорту навіть на найвищому рівні доволі мінімальні: необхідні лише самі гирі, а також невеликий простір для роботи з ними.


Гирьовий спорт – незамінний, особливо в умовах карантину!


Віталій Андріяш,
викладач кафедри фізичного виховання

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook