Урочистості з нагоди 102 річниці Дня Соборності України в НУБіП України! Онлайн Живий ланцюг єдності в віртуальному просторі!

22 січня 2021, 13:00
Киев
        22 січня 2021 року за підтримки ректора НУБіП України академіка НАПН України Станіслава Миколайовича Ніколаєнка відбувся Онлайн урочистий захід присвячений 102 річниці Дня Соборності України. Саме 22 січня українці щорічно святкують День Соборності, свято, встановлене у честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки УНР і ЗУНР.
  
       
    Умови пандемії на Covid 19 вплинули на проведення традиційних державних свят і у нас виникла ідея провести флешмоб і Онлайн Урочистий захід з метою єднання всіх регіонів нашої рідної України! Станіслав Миколайович у вітальному слові зазначів, наш Університет має широке розголуження по регіонам України і там розміщені нащі навчальні Відокремлені підрозділи, ми вирішили започаткувати нову незвичну традиції і провести Онлайн Живий ланцюг єднання присвячений 102 річниці Дня соборності України.
      В організації і проведенні Урочистого  Захід прийняли участь:
Яремійчук Лесі Василівни - начальника відділу молодіжної політики Департаменту молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Мовчана Павла Михайловича – Голови Всеукраїнського товариства Просвіта, народного депутата першого - шостого скликань, студентів і науково-педагогічних працівників структурних підрозділів базового навчального закладу та відокремлених підрозділів університету.
 
 
     
 
      Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг — історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність. Він протягувався з Києва до Львову та Івано-Франківську, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.
        З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують живий ланцюг вздовж моста Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами Києва, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України. 
           Саме 22 січня 2021 року представники славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України продовжили традицію і влаштували Живий ланцюг едності присвятивши його святкуванню 102 річниці Дня Соборності України. Нас підтримали всі Відокремлені структурні підрозділи НУБіП України з різних регіонів нашої квітучої України.
 
 
 
 
 
      Кількість учасників заходу вразила всіх, а особливо фохівців, які спеціалізуються на інформаційно-комунікативних програмах, а саме Cisco Webex, отже в урочистому заході прийняли участь 798 учасників з усіх куточків України. 
     Директор Музєю Історії НУБіП України Поливач Маія Анатоліївна виступила з доповідью "Історична довідка про День Соборності України".
 
         Марія Анатоліївна розповіла про становлення Дня Соборності України.
         День Соборності України: історія свята. Незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради у 1918 році, а вже за рік, у той же день, на Софійському майдані в Києві, відбулось офіційне об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу.
    «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».
          Переговори щодо об’єднання ініціювала саме Західноукраїнська Народна Республіка, в обличчі її лідерів. Та ініціатива ця не була якимсь спонтанним рішенням, адже існував цілий об’єднавчий рух, який ставив собі за мету соборність Української держави.
     Перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році, в столиці Карпатської України, місті Хуст. На той час ці землі знаходились у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.
   
      Провідний фахівець відділу виховної роботи і студентських справ, Заслужений діяч мистецтв України Гонський Володимир Васильович розповів про "Цікаві історичні події та персоналії".
 
 
 
 
        Володимир Васильович цікаво розповів про цікаві історичні події та факти становлення нашої держави України та персоналії, які зіграли велике значення в ії становленні. Особисто Володимир Васильович приймав участь в Революції Гіднсті на Майдані і отримав визнання, його називали "Голосом Майдану".
       Проректор з навчальної і виховної роботи академік НААН України Сергій Миколайович Кваша зазначив, що колектив університету вже багато років поспіль приймає участь в проведенні святкування Дня Соборності України, але, в цьому році за ініциативи Навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України, організовано проведення відео флешмобу "Привітань з нагоди Дня Соборності України", в якому прийняли участь науково-педагогічні працівники представники різних областей України. 
 
     Директор навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку кандидат психологічних наук Ржевський Геннадій Миколайович подякував всім учасникам Урочистого заходу присвяченого Дню Соборності України. Ніякі умови пандемії Covid 19 не зможуть зламати традиції започатковані пращурами нашого славетного роду в ім`я нашої квітучої України! Саме такі заходи є важливими в реалізації програми виховання сучасної студентської молоді "Громадянин, патріот, Фахівець"! Головна мета національно-патріотичного виховання – набуття молодим поколінням соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування у молоді, незалежно від національної приналежності, рис громадянина Української держави, розвиненої духовності, моральної, художньо-естетичної, правової, трудової, екологічної культури.
      Зазначів, що така, нова форма побудови Живого Онлан-ланцюга є історичною і проведена вперше на теренах нашої країни!
        І зацитував вірш народного артиста України Вадима Крищенка.

Де єдність - там воля,

Де єдність - там сила,

Там кривди лихої немає,

Хай мати-Вкраїна

Щаслива й красива

У єдності всіх обніма.

                                          В. Крищенко

 


 Ось вона яка, Батьківщина - щедра, люба, гарна, єдина!!!


 
  Геннадій Ржевський - директор
ННЦ виховної роботи і соціального розвитку
 
 
 
     
 
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook