Маємо давати якісну освіту і бути законодавцем моди в своїх галузях – завершилося заслуховування керівниками факультетів та ННІ

20 січня 2021 року
     20 січня 2021 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка пройшов завершальний день співбесід з керівниками структурних підрозділів. Керівництво університету заслухало короткі звіти про діяльність і головні підсумки 2020 року, завдання на 2021 рік. Увага акцентувалася на кадровій ситуації, науковій роботі, профорієнтаційній діяльності, співпраці з бізнесом, особливостях навчального процесу в умовах пандемії тощо.

     Декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко відзначила перспективи нової, нещодавно відкритої спеціальності, Нутриціологія, що дало можливість в цьому році провести вступну кампанію на рівні минулого року. Проте проблемним питанням є набір до магістратури і тут випусковим кафедрам потрібно активізуватися. Також факультет організував онлайн-курси, зокрема пивоваріння, які дали можливість залучити додаткові кошти до спеціального фонду. До наукової роботи не всі кафедри залучені рівномірно, маючи добру публікаційну активність, дві кафедри не подають наукові проєкти на конкурс. Акцентована увага на необхідності прискіпливого контролю з боку деканату за навчальним процесом, відвідуваність студентами занять в дистанційному режимі. На період пандемії допоміжний персонал залучений до підтримки лабораторного обладнання, аналізі нових технологій.

  

     Декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Вадим Кондратюк проінформував про здобутки колективу в минулому році і перспективи на поточний. Була проведена ефективна вступна кампанія, хоча пандемія значно ускладнила профорієнтаційну роботу. Навчання в дистанційному режимі проводиться на належному рівні, майже всі електронні навчальні курси атестовані. Незважаючи на негаразди зміцнювалася матеріально-технічна база, відремонтовані і облаштовані дві аудиторії, на завершальному етапі облаштування центрів аквакультури та технологій в птахівництві, манежу в лабораторії конярства. Колектив має ще низку планів з поліпшення бази, проте все залежатиме від ситуації. На базі факультету проводяться наукові конференції, він визначений базовим для проведення всеукраїнської студентської олімпіади з базових спеціальностей. Зверталася увага на реалізацію спільного україно-норвезького проєкту, викладання дисциплін англійською мовою, обрання комплексних, практичних тем дипломних проєктів студентів. Окреме питання організація практичного навчання. Для її проходження налагоджена співпраця з навчально-дослідними господарствами університету, а студенти спеціальності Водні біоресурси та аквакультура – проходять її на базі відповідної лабораторії в Немішаєво та обласних рибних господарствах. До речі, найкращу успішність в навчанні показали першокурсники цього набору. Актуальним завданням є організація програми подвійних дипломів з європейськими університетами-партнерами.

  

     Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха зупинилася на якості навчального процесу, організації практик і їх проведення в навчально-дослідних господарствах, реалізації наукового потенціалу, модернізації навчально-наукового обладнання та поліпшення матеріально-технічної бази. Зверталася увага на кадрову ситуацію, необхідність омолодження колективу. Завдання на поточний рік – вступна кампанія і особливо до магістратури, оскільки маємо найнижчий випуск бакалаврів за останні роки, тому планується залучати випускників інших вишів. Вченими факультету ведеться активна наукова діяльність, виконуються теми як за кошти державного бюджету, так і залучаються госпрозрахункові. Нової якості набули зв’язки з бізнесом. Викладачам потрібно звернути увагу на розробку і атестацію електронних навчальних курсів, обирати інноваційні практичні теми дипломних робіт і контролювати плагіат. Деканат має реалізувати програму подвійних дипломів, розширити перелік дисциплін, які викладаються англійською мовою, переглянути структуру кафедр факультету. Ще серед планів – провести акредитацію освітньо-наукових програм, розглянути питання щодо збільшення ліцензійного обсягу, доцільності набору на спеціальність Садівництво і виноградарство.

  

     Декан механіко-технологічного факультету В’ячеслав Братішко зупинився на вступній кампанії, збільшенні контингенту і перспективах профорієнтаційній роботі в поточному році. Щодо навчання в дистанційному режимі, то майже 100% дисциплін забезпечені електронними навчальними курсами, проблемним питанням є організація практичного навчання, підготовка дипломних проєктів, можливо міждисциплінарних, які містять практичну складову, вирішують реальну життєву проблему. Наукова робота не зупиняється, виконуються проєкти з державний кошт, ведуться перемовини з міжнародними партнерами, проте потрібно залучати і госпрозрахункові проєкти. Факультет продовжує курс на оновлення матеріально-технічної бази, зокрема на кафедрі тракторів та автомобілів. Проблемним питанням є запровадження ЄВІ при вступі до магістратури, низький рівень знань з іноземної мови у студентів на вступі. Для мотивації студентів для навчання спільно з радою роботодавці розроблені відповідні конкурси, які серед умов передбачають відвідуваність онлайн-занять і відмінне навчання. У планах факультету запровадити англомовну магістерську програму зі спеціальності Агроінженерія, і після цього спільно з партнерами створити програму подвійних дипломів. Ще одним завданням є посилення якості проведення лабораторних і практичних робіт.

  

     Декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова доповіла про діяльність підрозділу в 2020 році. Колектив займався організацією освітнього процесу як на факультеті, так і в університеті, через пандемію і запроваджені карантинні обмеження. Серед проблем і перспектив поліпшення наукової роботи через підготовку і подачу проєктів, розгортання профорієнтаційної роботи в новому форматі, оскільки проведення очних заходів поки що неможливе, облаштування сучасних лабораторій обладнанням та програмним забезпеченням. Планується змінити парадигму проведення онлайн-занять: деканат буде створювати і адмініструвати конференції, до яких під’єднуватимуться викладачі і студенти. Підтримана ідея проведення семінару-навчання з використання засобів проведення відеоконференцій, методики викладання, застосування відповідних програмних продуктів.

  

     Декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук презентував діяльність колективу в 2020 році, акцентував увагу на широкій міжнародній діяльності, реалізації програм подвійних дипломів, стажуваннях і практиках, які діють для викладачів та студентів. На факультеті приступив до навчання другий набір бізнес-школи Агрокебети. Декан зупинився на проблемі ремонтів в гуртожитку, модернізації даху та інфраструктури, розширення душових кімнат. Він підняв питання збільшення доплат викладачам, які викладають дисципліни англійською мовою. Особливістю набору до магістратури є складання вступниками ЄВІ з англійської мови і в зв’язку з цим у останньому семестрі бакалаврату введений спецкурс з англійської мови, розгорнуті відповідні курси. Ще один напрямок, який потребує активізації – участь науковців в дослідженнях, підготовка проектів для участі в конкурсі на державне фінансування.

  

  

Денис Рудень
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook