Запитання під ялинку: напередодні Нового року ректор Станіслав Ніколаєнко поспілкувався зі старостам груп першого курсу

31 грудня 2020 року
     31 грудня 2020 року, фактично за лічені години до настання Нового року, ректор Станіслав Ніколаєнко в онлайн форматі поспілкувався зі старостам академічних груп першого курсу. То ж наші студенти стали чи не єдиними, як пожартував очільник НУБіП, хто в цей день займався проблемами студентства і навчального процесу.

     На початку зустрічі Станіслав Ніколаєнко коротко проінформував про основні тези конференції трудового колективу, звіту про діяльність у минулому році, відмітивши, що наш колектив в умовах пандемії спрацював на відмінно, оперативно організував навчання в дистанційному режимі тощо. В складних фінансових умовах поліпшена навчально-дослідницька матеріально-технічна база, проведені необхідні ремонти в навчальних корпусах та гуртожитках. Звісно, маємо і успіхи в навчальній, науковій, спортивній, виховній роботі.

 

     Сьогоднішня зустріч не стала виключенням для живого спілкування. І питань лунало дуже багато. Хоча одне було у всіх зверненнях схожим – коли ми вже повернемося до навчання в аудиторіях? На що ректор зазначив, що відповідь на це може дати лише Всевишній, але як тільки епідеміологічна ситуація стане прийнятною, навчальний процес обов’язково відновиться в традиційному сенсі і в першу чергу це стосуватиметься першокурсників.

     Студент механіко-технологічного факультету Сергій Бурій поцікавився чи буде відновлено закордонні практики у другому семестрі. Відповідаючи на запитання проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвиту Вадим Ткачук зазначив, що університет переглянув всі пропозиції від наших партнерів, і за сприятливих умов практики відновляться, про що будуть відповідні повідомлення на офіційному сайті університету, тож уважно слідкуйте.
     Практики – але вже не закордонні, а виробничі за фахом – цікавили і студентку факультету землевпорядкування Ольгу Пронь. Декан Тарас Євсюков запевнив, що вони як проводилися, так і проводитимуться надалі, при чому на найсучаснішій техніці, яка відтепер є на факультеті.

     Студентка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Юлія Яцишина запитала чи є дієвою система автомат-складання сесії. Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша нагадав, що така практика є і вона грунтується на складаннях модулів та включає співбесіди студента і викладача. Чи будуть повертати кошти за проживання в гуртожитках під час пандемії і вимушеного дистанційного навчання – ще одне питання студентства факультету. Директор студмістечка Сергій Стецюк наголосив, що відповідна процедура відпрацьована і кошти повертають тим студентам, які офіційно виселяються, забирають речі, здають в належному стані кімнати.

     Про те, як проходять самоізоляцію студенти в гуртожитках, говорила представниця факультету ветеринарної медицини Ангеліна Кірічук. Як себе поводити в умовах пандемії COVID-19, ніхто не знав і, відповідно, не було жлдних інструкцій і протоколів, вони з’являються і зараз. Сьогодні вже більш-менш є зрозумілими дії в таких випадках, зазначив Сергій Стецюк. Тому надалі намагатимемося якнайліпше вирішувати цю проблему. До цієї теми долучилася і староста групи ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Варвара Петер, у її академгрупі навчається 22 особи, на щастя, жоден з них від COVID-19 не постраждав.
     Майбутній правник Аліна Тарасова говорила про якість дистанційної освіти, необхідність самоосвіти, коли викладачі координують цей процес.
     Перебігом навчання у другому семестрі цікавила Анна Халімоненко з факультету ветеринарної медицини, вірогідністю появи бюджетних місць на спеціальності «Державне управління та адміністрування» – Богдан Мисник з ННІ неперервної освіти і туризму, нарахуванням стипендій і збільшенням її розміру – Інна Чеботарьова з факультету землевпорядкування.
     Але ж студентське життя це не тільки навчання, а й науковий пошук, культурний аспект, дозвілля. Тож студентка факультету аграрного менеджменту Олександра Каминіна поцікавилася чи долучаються науковці НУБіП до розробки ліків від коронавірусної хвороби. Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський на конкретних прикладах дав відповідь на це запитання. До речі, розробки наших науковців вже проходять клінічні випробування.

     Проблему працевлаштування після випуску підняв заступник старости групи спеціальності «Кібербезпека» Богдан Кіщук. В університеті функціонує відповідний відділ, створені на кожному факультетів та ННІ ради роботодавців і ректорат сприяє пошуку першого місця роботи випускникам. Однак примусове «відпрацювання», як і обов’язкове працевлаштування не передбачене діючим законодавством, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко.
     Чи можна буде проводити флешмоби? Це запитання від Павла Паламарчука. Чи будуть мистецькі конкурси, зокрема фестиваль Голосіївська весна, хоча в онлайні? Це вже – Анастасія Юдіна. Відповіді очевидні.

     Потішив своїм захопленням і знаннями ІТ-індустрії староста групи спеціальності «Фізична культура і спорт» Сергій Колосов, який зазначив, що поліпшити роботу навчального порталу університету elearn можна збільшенням потужностей серверів. Обладнання, необхідне для його безперебійного функціонування закуплене і вже працює, зазначив ректор. Проте тут заважають інші перешкоди – пропускна здатність каналів зв’язку, які перевантажені через масове використання відеоконференцій і одночасне підключення завеликої кількості користувачів. Але ми над цим працюємо.

     Питання, які пролунали, будуть опрацьовані навчальним відділом і відповідальним особам поставлені відповідні доручення, запевнив Станіслав Ніколаєнко.
     А завершальним акордом стало запитання про подарунки від Діда Мороза – ректору і університету. Найкращим подарунком для мене особисто – хай буде здоров’я всіх і кожного, підвів риску під розмовою Станіслав Ніколаєнко. А університету – в новому році спорудження сучасного спортивного комплексу.

Валентин Обрамбальський
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook