Викладачі, аспіранти та студенти кафедри організації підприємництва та біржової діяльності відвідали XII Міжнародну онлайн-конференцію «Ведення агробізнесу в Україні»

13 грудня 2020 року

 

 

     9 грудня 2020 року викладачі, аспіранти та студенти НУБІП України мали можливість доєднатись до XII Міжнародної онлайн-конференції «Ведення агробізнесу в Україні», організованої асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу».

Незважаючи на виклики пандемії Covid-19, аспіранти та студенти кафедри організації підприємництва та біржової діяльності вже звикли повноцінно працювати в інтерактивному режимі дистанційно. Тому, а ні пандемія, а ні гаряча пора екзаменаційної сесії – не стали на заваді відвідуванню такого цікавого заходу, який зібрав багатьох представників влади та бізнесу для обговорення стану та перспектив розвитку підприємництва у аграрній сфері.

Український клуб аграрного бізнесу, вже традиційно, на свою онлайн-конференцію запросив поважних спікерів, а саме з: Офісу Президента України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства закордонних справ України, Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, Держгеокадастру.

 

Відкрила конференцію заступник керівника Офісу Президента України – Юлія Ковалів, яка у своєму виступі акцентувала увагу присутніх на важливості аграрного сектору у економічному зростанні країни.  Юлія Ковалів підвела підсумки 2020 року, назвавши його історичним для нашої країни роком, коли Верховна Рада прийняла Закон про відкриття ринку землі. Не менш важливу увагу вона також приділила питанням інших законопроектів, зокрема про водний транспорт. Річкова логістика сприятиме нарощуванню експортного потенціалу країни та дозволить забезпечити конкурентні переваги даному виду транспорту, надаючи можливість перевозити від 10-15 млн т зернових вантажів щорічно.

Дмитро Сенік – Заступник Міністра закордонних справ України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) у своїй доповіді зупинився на важливості участі держави у сприянні виходу українських виробників на зарубіжні ринки. Адже, сьогодні ключовими партнерами України є: Європа, Азія та Океанія, Африка та Близький Схід, Північна та Південна Америка. Дмитро Сенік окреслив перспективи 2021 року щодо пошуку нових ринків збуту. 

Досить цікавою та яскравою стала презентація президента Українського клубу аграрного бізнесу, генерального директора ІМК – Алекса Ліссітси. Підводячи підсумки поточного року, Алекс Ліссітса провів проекцію на 2021 рік і зупинився на ключових подіях в аграрній політиці щодо земельної реформи нашої країни та особливостях ведення агробізнесу в умовах пандемії. Зокрема, у 2021 році він виділив три проблемні моменти ведення агробізнесу: ринок добрив; земельний ринок та галузь тваринництва.

Він також  підняв питання: «Чи буде відновлено Міністерство аграрної політики?», презентувавши яскравий приклад більшості європейських країн – світових експортерів аграрної продукції, які мають такий орган і в яких європейських країнах його немає.

Директор Українського клубу аграрного бізнесу із зв’язків з органами влади – Денис Башлик акцентував увагу присутніх на проблематиці земельної реформи в Україні. Він зазначив, що для України досить важко застосувати копію моделі якогось міжнародного ринку землі, тому у Верховній Раді України було зареєстровано 9 законопроектів щодо реформування ринку землі, 3 з яких ще не прийняті, а саме: «№ 2194 – щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин; №2195 – щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони та законопроект щодо консолідації земель». Денис Башлик також навів дані Світового банку, за розрахунками якого – ринок земель в Україні може дати приріст ВВП від 0,7 до 1,6 %.

У продовження дискусії про земельну реформу виступила координаторка земельного комітету Українського клубу аграрного бізнесу – Елліна Юрченко. ЇЇ доповідь була побудована навколо питань консолідації земель с.г. призначення, яка стає досить актуальною після відкриття ринку землі. Адже, головна увага нині має бути приділена питанням ефективного землекористування.

Володимир Лапа – Радник із стратегічного розвитку президента Українського клубу аграрного бізнесу виступив з досить цікавою та актуальною темою для підприємців і біржовиків щодо доцільності укладання форвардних контрактів на внутрішньому ринку аграрної продукції. Адже, ситуація з форвардами на кукурудзу 2020 року поставила у незручний стан продавців кукурудзи, які зафіксували заздалегідь ціни на форварди набагато менші, ніж виявились потім на ринку кукурудзи через різке зростання цін на момент закриття форвардів на спотовому ринку. Володимир Лапа навів аналіз динаміки ф’ючерсних цін на дві основні зернові культури – пшеницю та кукурудзу на Чиказькій біржі СМЕ Group за останні 5 років. Поточний стан цін вказує про цінові зростання та перспективи для продавців. Водночас, він зупинився на важливості використання світових біржових цін для прогнозування цінової кон’юнктури на аграрних ринках, у тому числі для форвардних контрактів.

 

На питання поставлені викладачами кафедри організації підприємництва та біржової діяльності щодо доцільності використання механізму хеджування на внутрішньому біржовому ринку задля управління ціновими ризиками дрібних і середніх виробників, Володимир Лапа відповів, що досі це не є можливим через відсутність вітчизняного біржового ринку ф’ючерсних контрактів на сільськогосподарські активи. Натомість, на його переконання, держава має сприяти можливості долучення вітчизняних учасників до використання інструментів світових бірж, до прикладу чиказьких ф’ючерсів на зернові та олійні Чорноморського регіону. Це питання відкрите і потребує зрушення у найближчій перспективі.

На завершення заходу була організована панельна дискусія, де можна було усім учасникам онлайн-конференції поставити питання до представників влади щодо ведення агробізнесу в сучасних та перспективних умовах. На питання відповідали: Тарас Висоцький – Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства; Микола Сольський – Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики; Анатолій Мірошниченко – заступник Голови Держгеокадастру.

Від представників кафедри організації підприємництва та біржової діяльності НУБІП України було поставлено питання до Тараса Висоцького щодо перспектив розвитку біржового товарного ринку після підписання Закону № 2284 та позиції Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у даному питанні.

Тарас Висоцький відповів, що наразі вони співпрацюють разом з НКЦПФР над реформуванням біржового товарного ринку, регулятором якого також виступить Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Тому, Міністерство сподівається, що біржовий товарний ринок, з введенням нового Закону № 2284, буде інтегрований у регулятивну базу одного національного біржового ринку і стане його потужною складовою.

Наприкінці дискусії гості панельної дискусії поділились планами та напрацюваннями їхніх агентств на найближчий час.

Викладачі, аспіранти та студенти НУБІП України висловлюють велику подяку організатору конференції – Українському клубу аграрного бізнесу за надану можливість долучитись до живої, цікавої дискусії та отримати безцінний досвід щодо оцінки стану та перспектив розвитку агробізнесу в Україні! Бажаємо всім міцного здоров’я, процвітання і чекаємо на нові події!

Валентина Яворська,

доцент кафедри організації підприємництва

та біржової діяльності

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook