11 грудня – Міжнародний день гір (International Mountain Day)

11 грудня 2020 року
     Свято проголошено на 57-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН 20 грудня 2002 р. У цей день підводилися підсумки проголошеного ООН Міжнародного року гір. Відзначається щороку 11 грудня, починаючи з 2003 р.

     Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення сталого розвитку гірських регіонів. Просвітницькі заходи, як правило, включають тематичні книжкові ярмарки, симпозіуми, лекції та семінари, а також тематичні заняття в школах. Товариства любителів гір зазвичай проводять пізнавально-розважальні заходи протягом тижня.

  
Українські Карпати

     У гірських районах проживає 15% світового населення. Половина зон зосередження світового біологічного різноманіття знаходиться в горах. Добробут близько половини населення планети залежить від водних, продовольчих та енергетичних ресурсів, які містять гірські масиви. Але всі вони знаходяться в небезпеці у зв'язку зі зміною клімату, деградацією земель, надмірною експлуатацією та стихійними лихами. Гори займають майже 27% поверхні суші. Без забезпечення захисту гір ми не зможемо добитися стійкого економічного розвитку. Вони є не тільки джерелом засобів до існування для 1,1 млрд людей, що проживають в гірській місцевості, але опосередковано сприятливо впливають на мільярди людей, що проживають в прилеглих районах.
     На стан гірських масивів найгірше впливає зміна клімату. Жителі гірських районів більше за інших страждають від голоду і злиднів. Танення льодовиків в результаті підйому температур загрожує лихами населенню, що живе в долинах.

Тема 2020 р.: Біорізноманіття гір

     Унікальний рельєф, клімат і ізольованість гір створили умови для широкого розмаїття форм життя. Біорізноманіття в усіх екосистемах знаходиться в центрі уваги, так як ООН оголосила 2021-2030 рр. десятиліттям ООН по відновленню гірських екосистем.
     Біорізноманіття включає в себе різноманітність екосистем, видів і генетичних ресурсів, а в горах існує безліч ендемічних (обмежених ареалом) видів. Різноманітний рельєф місцевості з точки зору висоти над рівнем моря, схилів і оголення гірських порід надає можливості для вирощування різних цінних культур, садівництва, і тваринництва. Наприклад, гірські скотарі в Пакистані мають цінні з точки зору генетики ресурси худоби, в яких виявляються такі ознаки, як опірність хворобам, що може допомогти пристосуватися до зміни клімату. Майже 70% гірських земель використовується для випасу худоби і відповідно дають гній, який підвищує родючість ґрунту. Тваринництво не тільки забезпечує продукти харчування, такі як молоко, масло і м'ясо, а й цінні побічні продукти, наприклад, кашемірову шерсть.


Передгір’я гори Говерла

     В Україні є Карпатські (найвищою є гора Говерла, висота 2061 м) та Кримські гори (найвища вершина – гора Роман-Кош, висота 1945 м). Серед улюблених гірськолижних і альпіністських зон, де бувають туристи – одне з перших місць посідає Кавказ. Європа також славиться своїми гірськими курортами, серед яких популярними є Альпи. Найвищою горою в Західній Європі вважають Монблан (висота 4810 м, розташована в Альпах, на кордоні Франції та Італії). У липні 1965 р. під Монбланом було урочисто відкрито тунель, що з’єднав курортні центри Франції та Італії.


Озеро Несамовите. Українські Карпати

     Як наголошують в ООН, необхідно знайти нові сталі шляхи розвитку, які відкривали б нові можливості для населення як гірських районів, так і низин, що дозволило б викорінити бідність, не завдаючи шкоди доволі крихким гірським екосистемам.


Українські Карпати

Цікаві факти про гори

1. На Землі є принаймні 100 гір, висота яких від рівня моря перевищує 7200 м, всі вони розташовані в центральній і південній Азії. Сумарна висота перших десяти складає приблизно 83,78 км – поставлені один на одного вони всього на 16,22 км не «дотяглися» б до офіційної межі космосу.
2. Сумарна висота 100 найвищих гір складає приблизно 754,5 км. З такої висоти можна побачити об'єкт, що знаходиться на відстані приблизно 3,19 тис. км – це майже те ж саме, що з Нью-Йорка побачити Лос-Анджелес. Світло в вакуумі проходить таку дистанцію за 0,002517 секунди.
3. Висота гори Еверест – 8848 м. Це можна порівняти з товщиною озонового шару Землі, але приблизно в чотири рази менше максимальної висоти, з якою коли-небудь стрибав землянин – Фелікс Баумгартнер.
4. Найвищою у світі горою, яка ще не скорилася людині, вважається Гангкхар Пуенсум в Бутані з висотою над рівнем моря 7570 м.
5. Найчастіше на Землі, за деякими даними, люди підкорюють гору Монаднок в американському штаті Нью-Гемпшир. Висота її вершини над рівнем моря – 965 м.
6. Найбільший вулкан на Землі – ґавайський Мауна Лоа. Його обсяг оцінюється приблизно в 75 тисяч кубічних кілометрів – це значить, що в нього цілком помістилося б Каспійське море і ще вистачило б місця для Ладозького озера, найбільшого прісноводного озера в Європі.
7. «Істинна» висота Мауна Лоа з урахуванням підводної частини і з самого початку його «вибухової» історії може досягати 17 тис. м – таким чином, Мауна Лоа майже наздоганяє найвищі гори Сонячної системи, гору Олімп на Марсі та гору в центрі кратера Реясільвія на астероїді Веста (обидві – понад 20 км).
8. Найвищий активний вулкан на Землі – чилійський Охос-дель-Саладо висотою 6893 м.
9. Жителі Вічіпруф в австралійському штаті Вікторія стверджують, що однойменна гора в ньому – найменша в світі. Її висота становить 43 м. Загальновизнаного визначення гори не існує, але в багатьох країнах горами вважаються об'єкти з висотою більше 609 м.


Будинок на схилі гори в Карпатах

Деякі цікаві факти про українські Карпати

1. Найбільшим озером у Карпатах є Синевір, воно знаходиться на території Закарпатської області в Межигірському районі. В народі називають «синім оком», «карпатською Ріцею». Сильний землетрус, а можливо багатовікові вивітрювання викликали обвал скель, які і загатили долину гірського потоку й утворили озеро на висоті 989 м над р.м. За підрахунками фахівців, озеро утворилося приблизно 10 тис. р. т. Синевір займає площу не більше 5 га, а максимальна глибина – 22 м.


Озеро Синевир

2. Найбільш високогірне місто – Рахів. Середня його висота становить 820 м над р.м. Цьому місту належить ще один рекорд – найбільший перепад висоти між вулицями – 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої 1000 м.
3. Найвисокогірніше місце праці та наукова споруда – біостаціонар Львівського відділення інституту ботаніки НАН України, який розташований на полонині Пожижевській (1429 м над р.м.). Включає метеостанцію та сніголавинну станцію. Збудований в 1899 р.
4. Полонина Пожижевська є також і найвологішим місцем України – 1593 мм рт. ст. річних опадів.
5. Найзначніша палеонтологічна знахідка на території Карпат – це, ймовірно, місцезнаходження викопної фауни в селищі Старуня (тепер в Богородчанському р-ні Івано-Франківської обл.), яке стало відоме на весь світ. В 1907 р. тут цілком випадково були знайдені рештки тварин кінця льодовикової доби. Біля потоку Лукавець Великий в озокеритній шахті на глибині 12,5 м було знайдено мамонта, а трохи глибше – волохатого носорога, гігантського оленя, різних викопних птахів та земноводних. Очевидно, сіль, озокерит, розчин нафти та безкисневі умови багна сприяли консервації старунських тварин. Радіобіологічним способом було встановлено, що носоріг пролежав тут 23 255 р. ± 775 р. Щодо того, як тварини тут опинилися, то цілком імовірно, що пізньопалеотична людина в околицях Старуні полювала на них, заганяла в болото і там вони гинули. Результати всебічного вивчення старунських знахідок, здійснені в 1907 та 1929 рр. Е. Незабитовським-Любичем, М. Ломницьким та іншими дослідниками, друкувалися в кількох монографіях та в спеціальному часописі, що мав назву «Старуня».

 

6. Найвище розташована конструкція – в 1996 р. було встановлено 5-метрову стелу на г. Говерла, на якій розміщено державні символи – жовто-блакитний прапор і тризуб.
7. Найвисокогірніша споруда – на вершині Піп Іван височить кам’яна коробка, що була метеоролого-астрономічною обсерваторією. Урочисте відкриття відбулося влітку 1938 р. Головним астрономічним інструментом був астрограф з діаметром об’єктива 33 см.

 

8. На території Карпат користуються найбільшим духовим музичним інструментом – трембітою. Найбільше розповсюдження трембіти отримали на території Бойківщини, Буковини, Гуцульщини. Тут навіть і в наш час з допомогою трембіт подають спеціальні сигнали, сповіщаючи односельчан про ті чи інші події. Завдяки своїх будові звуки з трембіти можна почути на відстані 10 км.
9. Найвисокогірніше озеро – Бребенескул, що розташоване на схилі г. Гутин-Томнатик на висоті 1801 м, завдовжки 134 і завширшки 44 м, площа – 4000 кв м, максимальна глибина – 2,8 м.
10. Найбільший кам’яний залізничний міст знаходиться в смт. Ворохта, збудований в 1895 р. При загальній довжині 130 м проліт становить 65 м. Це один з найбільших кам’яних мостів у світі.

 

11. Найдовговічніше дерево в Україні – тис ягідний. Вік цього релікта може досягати 4 тис. років. У минулому він був поширений по всій лісовій зоні Європи, але повсюдно знищений через дуже цінну деревину – недарма його називають «королівським» або «негній-деревом». Найбільший осередок тису – Княждвірський резерват в околицях Коломиї Івано-Франківської області площею 206 га. До рекордсменів-довгожителів належить також кедр європейський – до 3 тис. р.


Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook