7 грудня – Всесвітній День української хустки

8 грудня 2020 року

    Сьогодні не часто можна побачити на сучасній жінці хустку. А дарма, адже хустка це символ нашого народу, вона оберіг, що символізує любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм, Свято української хустки сприяє збереження та відродженню український традицій.

   І хоч це свято ще дуже молоде, адже зініціювала його група активісток лише декілька років тому, проте завдяки діаспорі, воно одразу ж набуло статусу всесвітнього. День хустки відзначили громади декількох країн, зокрема Іспанії, Канади та США. Історично хустка прийшла на заміну обрусу (квадратна тканина, якою вкривали голову та не завязували) і намітці (прямокутне полотнище із орнаментом по коротких сторонах), хоча дуже часто можна зустріти їх поєднання. Цікаво що «правильна» українська хустка мала біле тло, а от кольорові вараціі мають турецьке коріння.

     Способів носити та пов’язувати хустку, певно не менше ніж її регіональних назв. Дуже хотілося б щоб усі ці техніки не просто зберіглися, а й набули такого ж шанобливого ставлення, як і мистецтво, скажімо, зав’язування пасок на кімоно. Тому приємно бачити, що хустки повертаются та переосмислюються молодими локальними брендами. Гадаю, хустина має усі шанси перейти від статусу «елемет народного костюму» до «маст-хев» сучасного гардеробу.

   У цей день у багатьох містах України традиційно проходять конкурси та флешмоби під гаслом «Зроби фото з хусткою». Жінки та дівчата одягають хустки та постять фото у соціальних мережах проводять майстер-класи, демонструючи, як хустку можна перетворити із звичного елементу гардеробу і вишуканий декор. Але хотілося б бачити хустки частіше у повсякденному житті, адже вони так гарно прикрашають обличчя українських жінок.

Звержинська Катерина
студентка 4 курсу 2 групи
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook