Найгарніші птахи України

18 листопада 2020, 16:40

      У світі, за останніми даними, налічують 10787 видів птахів, а в Україні їх - більше 400. До них належать види інтродуковані, гніздові, пролітні, зимуючі та залітні. Часом, перебуваючи на відпочинку у лісі чи парку трапляється побачити гарну пташку з яскравим забарвленням і стає прикро, що не можеш ідентифікувати її вид, оскільки бракує орнітологічних знань. І, якщо декоративних і співочих птахів, яких утримують у неволі, можна побачити у зоомагазині чи на пташиному ринку і розпитати про них, то зустрівши пташку у дикій природі (буває лише на мить) визначити її складно. У зв’язку з цим, ми вирішили обрати вибіркові дисципліну «Декоративне птахівництво» і, передусім, зацікавились гарними птахами орнітофауни України та про найпривабливіших, на наш погляд, ми й хочемо розповісти.

    Рибалочка (Alcedo atthis). Гніздиться майже на всій території України, крім Кримського півострова і високогір’я Карпат, хоча випадки його гніздування в Криму орнітологи спостерігали. Регулярно зимує в окремих районах півдня країни та в Прикарпатті. Оселяється рибалочка на берегах природних та штучних прісних водойм-озер і великих ставків, струмків, іригаційних канав, каналів, річок.

     Дорослий рибалочка живе на самоті на своїй домашній ділянці, котра неодмінно повинна включати відрізок берега річки або струмка довжиною близько 1 км. Суворою зимою рибалочка залишає свої угіддя та відкочовує на південь на відстань до 2000 км (настільки далекі перельоти трапляються, втім, нечасто), а навесні повертається на свою територію. У раціоні рибалочки переважають дрібні рибки довжиною 3-5 см, на яких він полює із засідки, проте при нагоді пернатий риболов не проти поживитися дрібними рачками, комахами, жабами й пуголовками.

      Довжина тіла птаха становить 16 см, розмах його крил – 24-26 см, маса – 36 46 г. Тривалість життя – до 15 років.

        За один рік пара рибалочок робить два, а іноді й три виводки. Перші яйця самка відкладає в середині квітня, зазвичай у кладці 4-8 білих яєць. Птах перебуває під захистом Бернської конвенції та Директиви Європейського союзу про захист диких птахів.

      Бджолоїдка зелена (Merops persicus)-в Україні рідкісний, залітний птах степової смуги. Бджолоїдка зелена - норний птах низовин, у горах не гніздиться. На рівнинах оселяється на берегах морів, річок, каналів, озер, де є сприятливі гніздові та кормові умови. Зелені бджолоїдки у виборі місць для гнізд невибагливі, вони задовольняються ярами, вимоїнами, висохлими руслами, горбиками, купками піску на рівних площинах тощо.

      Довжина тіла птаха – 19 28 см, а маса – 38-56 г.

   Птахи активні здебільшого вранці та увечері. Залежно від виду комах бджолоїдки полюють різними прийомами. В одних випадках вони виполохують комах, зокрема цикад і сарану, на бриючому польоті. В інших  ловлять комах (бабок, перетинчастокрилих і двокрилих) у повітрі, а мурах і термітів підстерігають на землі біля входу в їхні гнізда та хапають тих, що злітають в повітря. Особливо люблять живитись бджолами. Пасічники навіть застосовують різні прийоми, щоб відлякувати цих птахів.

      Що стосується розмноження, то бджолоїдка зелена має одну кладку яєць (5 9 шт.), яку насиджує 18-20 діб.

      Вивільга (Oriolus oriolus) на території України гніздиться скрізь, за винятком високогір'я та Південного берега Криму. Ці птахи охоче селяться в світлих березових і дубових лісах, але нерідко з`являються в парках, де ростуть високі дерева. Іноді гніздяться в заростях на березі річки та у великих садах.

       Довжина тіла птаха – до 24 см, розмах крил – 44-47 см, маса - 42-100 г. Тривалість життя – 7-8 років.

     Вивільги прилітають у рідні місця на початку травня. Першими з`являються самці, а згодом, через 3-4 дні прилітають і самки. Поза гніздовим сезоном самець вивільги співає лише тоді, коли підвищується вологість повітря перед дощем. Харчуються вивільги також на деревах, стрибаючи з гілки на гілку і збираючи різноманітних комах, їх лялечок, гусеней. Влітку в їх раціон також входять стиглі плоди – вишня, черешня та інші ягоди.

     Самка в кінці травня відкладає 3-4 яйця білого, сірувато-кремового або рожевого кольору з негустим розсипом бурих чи чорних цяток. Насиджує кладку виключно самка. Через 14-16 діб, приблизно в середині червня, вилуплюються пташенята, і перший час самка залишається з ними в гнізді, вкриваючи їх від дощу, холоду чи спеки. Самець приносить самиці їжу, а вона, у свою чергу, згодовує її пташенятам, попередньо подрібнивши дзьобом.

      Великий строкатий дятел, дятел звичайний (Dendrocopos Major) поширений на всій території України. Великий строкатий дятел займає певну домашню ділянку. Всю зиму самець і самка живуть порізно на своїх територіях. Площа зимових угідь дятла змінюється від 2 до 25 га, а влітку пара займає ділянку площею 4-60 га. Літає дятел добре й швидко, описуючи в повітрі плавну дугу: кількома помахами крил набирає висоту, а потім складає крила і по діагоналі ковзає донизу. Саме таким способом птах перелітає з дерева на дерево. Раціон дятла дуже розмаїтий. Своїм міцним дзьобом він невтомно простукує стовбури дерев у пошуках різних жучків і личинок. Навесні птах часто видовбує в корі пробоїни, щоб попити свіжого соку та поживитись молодою деревиною, а на землі збирає мурах, горішки та насіння. Зірвавши з гілки шишку, дятел заклинює її в «ковадлі» - природній або видовбаній ним самим ніші, а потім методично розкриває лусочки й виїдає насіння. Влітку його дієта поповнюється метеликами й павучками, яких можна збирати прямо на корі. Здобиччю птаха часто стають білченята та пташенята дрібних лісових птахів, а в кінці літа дятел охоче ласує медом і насінням соняшника. Взимку він живиться лише рослинною їжею. Спілкуються дятли на мові голосових сигналів і стуком по сухій гілці. Для кожного повідомлення у птахів існує свій набір «слів».

      Довжина тіла птаха становить 22-27 см, розмах крил - 42-47 см, маса - 60-100 г.

      З початку квітня до кінця червня самка відкладає 4-7 яєць з інтервалом в день, а потім протягом 10-13 днів кладку насиджує переважно самець.

      Ластівка сільська (Hirundo Rustica) гніздиться в житлових будівлях (будинки, юрти, курені), приміщеннях для худоби (стайні, корівники, свинарники), господарських будівлях (комори, клуні, навіси над копицями сіна), будівлях підприємств та установ, а також у бліндажах і окопах (навіть під час війни), на руїнах, під мостами, на греблях, у водопропускних трубах під шосе, колодязях.

      Довжина тіла ластівки становить 17 – 19 см, розмах крил – 32 – 34,5 см, а маса – 10 – 24 г.

    Сільські ластівки, зазвичай, полюють над відкритими просторами: луками, вигонами, пустками, городами, сільськими вулицями, нерідко над фруктовим садами, рідше над лісом. Вони воліють літати над освітленими, зігрітими сонцем місцями, наприклад біля залитого сонячними променями схилу пагорба, а не в його тіні. Вона вміє на льоту схоплювати комах з листя, квітів, стель і стін будівель, спин корів, а також і гусениць та павуків, що висять на павутинні. Також на землі, стінах будівель і скелях сільські ластівки збирають потрібні їм мінеральні речовини (наприклад, шматочки вапна, черепашки молюсків), а також камінчики, які слугують для перетирання корму в шлунку.

      Самка ластівки сільської відкладає яйця на території України в травні, зазвичай вранці, на добу одне яйце. У повних кладках частіше 4-6 яєць.
Характеристику інших птахів представлено у презентації.

      Отже, вивчення дисципліни «Декоративне птахівництво» надає нам можливість ознайомитись з великою кількістю видів декоративних, співочих рідкісних птахів тощо. Надихає нас на творчість і спонукає до наукових досліжень з орнітології.

Марія Дудченко,

Максим Дикий,

студенти 4 курсу факультету

тваринництва та водних біоресурсів


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook